Onderweg naar F1 | Superieure Schumacher zet zoden aan de dijk F2 & F3
F2 & F3

Onderweg naar F1 | Superieure Schumacher zet zoden aan de dijk

Onderweg naar F1 | Superieure Schumacher zet zoden aan de dijk

De Formule 1, het is de droom van alle jonge coureurs in de Formule 2 en de Formule 3. Ieder jaar komen er weer talenten bovendrijven in de veelgeprezen juniorenklassen. Jeugdwatchers Maurits Kappetijn, Christian Moerman en Gino Haverkamp selecteren in de rubriek Onderweg naar F1 iedere week de jonge coureurs die het afgelopen raceweekend in hun ogen opvielen. Deze week schijnt Christian Moerman zijn licht op de jongelingen in de autosport.

Christian: Na de seizoensfinales bij de Formule 3 en de Porsche Supercup is er helaas nog maar één klasse overgebleven die parallel loopt aan de Formule 1. In de Formule 2 was er echter voldoende te beleven afgelopen race op Sochi Autodrom. Met name Honda-protegé Yuki Tsunoda en Ferrari-junior Mick Schumacher hebben de sterke vorm van de afgelopen weken vol weten te houden. De Japanner startte van poleposition met de Duitser op P3, direct achter zich.

De openingsfase was voor Tsunoda. Hoewel hij niet bij de steeds sterker wordende Schumacher weg kon rijden, wist hij hem continu op een seconde achterstand te houden. De Carlin-coureur vocht de eerste helft van de race eigenlijk continu tegen twee Ferrari-junioren, Callum Illot en Schumacher, die beiden hun debuut gaan maken in de Formule 1 tijdens de Grand Prix van Eifel. Tsunoda sloeg allebei de heren kunstig van zich af.

Schumacher, Tsunoda en Illot vechten het uit

Het ging goed totdat ronde negentien aanbrak. Er brak een waar schouwspel aan tussen de junioren, waarvan er enkelen volgend jaar wel eens in de Formule 1 zouden kunnen rijden. Schumacher heeft de nodige connecties met Alfa Romeo, terwijl Red Bull Racing zusterteam AlphaTauri wil gebruiken om Tsunoda te huisvesten in een poging Honda in de sport te houden. Een ware strijd der semi-giganten dus.

Tsunoda zag Schumacher in zijn achteruitkijkspiegels naderen bij het aansnijden van de eerste bocht, verdedigde listig de binnenkant, maar werd op schitterende wijze verschalkt met de cut back bij het uitkomen van de bocht. Eenmaal die linker doordraaier ingedoken, viel Schumacher niet meer bij te halen. Diezelfde ronde ging het op het tweede rechte stuk weer mis.

Britse Virtuosi-rijder Illot sloeg toe op het lange rechte stuk na nuttig gebruik te maken van de slipstream van zijn Japanse rivaal. Buitenom wist hij nog voor het aansnijden van bocht dertien Tsunoda te passeren. Maar Tsunoda gaf zich niet gewonnen. In de slotfase van de race vond hij zijn snelheid terug en begon hij weer in te lopen op de Engelsman. In ronde 28 waagde hij een poging. Na de start-finish dook hij in de slipstream van Illot. Hij kwam nét snelheid tekort om het voor de tweede bocht al klaar te spelen.

De Honda-jongeling sneed de bocht echter iets beter aan dan zijn voorganger en koos de buitenste lijn door de lange doordraaier heen. Op schitterende wijze schoof hij langs de zwart-donkerrode bolide om uiteindelijk de tweede plek te bezetten. Schumacher was al lang en breed aan de horizon vertrokken, een overtuigende race van de leider in het kampioenschap, die met zes seconden voorsprong op de nummer twee zijn Prema over de eindstreep trok.

Tip: acties op 02:50 en 03:42

Schumacher maakt indruk tijdens race twee

Ook de tweede race van het weekend, de sprintrace genaamd, wist Schumacher indruk te maken. Vanwege de omgekeerde grid ving het talent de race aan vanaf P8, één positie achter de man die hem de race daarvoor testte, Yuki Tsunoda. Met een bliksemstart wist Schumacher na de eerste bocht vier plaatsen goed te maken, Tsunoda zakte weg naar P8. De twee zouden het de rest van de tweede wedstrijd niet meer met elkaar aan de stok krijgen.

Zijn ijzersterke openingsfase volgde hij op met een schitterende inhaalactie op de worstelende Jack Aitken in ronde drie. In de tragere derde sector waren zijn exits uitstekend, waardoor hij de Brit soepel wist te passeren: Schumacher lag wederom op koers om een podiumplaats te pakken - zo niet de tweede overwinning van het weekend. Tsunoda ging in de tussentijd het gevecht aan met teamgenoot Jehan Daruvala, die het na een persoonlijke fout in bocht één af moest leggen tegen zijn collega.

Schumacher reed een prima pace, zes tienden sneller dan de koploper en drie tienden sneller dan de nummer twee. Hij had driekwart race om een gat van minder dan vijf seconden te dichten naar de top van het veld. In ronde zeven kwam de wedstrijd echter tot een vroeg einde. Aitken en Hitech-coureur Luca Ghiotto vochten het in de lange doordraaier (bocht vier, red.) uit en raakten elkaar. Beide coureurs vlogen snoeihard in de muur en klommen gelukkig snel uit wat er nog van de F2-bolides over was.

Na enige tijd - en een blusbeurt voor de auto van Ghiotto - wordt duidelijk dat de barrières niet op tijd meer hersteld kunnen worden voor de F1-race als men nog door zou willen rijden. Halve punten worden toegekend en de wedstrijd wordt afgevlagd op minder dan een derde van de totale raceafstand. Polesitter Guangyu Zhou betrad de hoogste trede van het ereschavot, gevolgd door Nikita Mazepin. Schumacher sloot zijn weekend dus af met een tweede podiumplaats. Met zijn geplande debuut tijdens de eerste vrije training op de Nürburgring is het zoontje van Michael Schumacher daarmee dus in feite hard onderweg naar F1. (Foto: Ferrari F1 Team)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws