Albers ziet alleen Hamilton in de buurt komen van Verstappen: 'Daarin staan zij op eenzame hoogte' Formule 1
Formule 1

Albers ziet alleen Hamilton in de buurt komen van Verstappen: 'Daarin staan zij op eenzame hoogte'

Albers ziet alleen Hamilton in de buurt komen van Verstappen: 'Daarin staan zij op eenzame hoogte'

Viaplay-analist en voormalig Formule 1-coureur Christijan Albers denkt dat Lewis Hamilton de enige coureur is die in de buurt kan komen van Max Verstappen. Volgens Albers is Hamilton de enige die ook de kwaliteiten heeft om constant te presteren en goed zijn banden kan managen. De Nederlander denkt dat de titelrivalen van 2021 betreffende bepaalde skills op eenzame hoogte staan.

'Over Max Verstappen kunnen we eigenlijk heel kort zijn', begint Albers in zijn column voor De Telegraaf. 'Wat een geweldig seizoen heeft hij gereden, punt.' De Nederlander ervoer nog wat tegenstand van zijn teamgenoot Sergio Pérez aan het begin van het seizoen, maar na de Grand Prix van Miami kreeg de Mexicaan geen kans meer om nog een race te winnen. Toen Verstappen zich eenmaal lekker voelde in de RB19 en hij de auto zo had afgesteld als hij wilde, kon niemand meer aan die combinatie tippen. 'Ik kan me misschien één foutje voor de geest halen, namelijk tijdens de kwalificatie in Miami, maar toen stak hij de hand ook in zijn eigen boezem', vervolgt Albers.

Vanwege een foutje tijdens de kwalificatie in Miami had Verstappen geen banker lap geklokt, en betaalde hij de prijs toen de kwalificatie vroegtijdig werd beëindigd door de crash van Charles Leclerc. Pérez ging er uiteindelijk met de poleposition vandoor. 'Hij loste het zelf op door die dag erna te winnen. Elk foutje dat hij heeft gemaakt, heeft hij op die manier kunnen wegpoetsen.' Albers hoopt voor de neutrale kijker dat Mercedes met een betere auto komt in 2024. 'Want als je naar de kwaliteiten van de huidige grid kijkt, denk ik dat Hamilton de enige is die in de buurt kan komen van Verstappen', legt de voormalige Formule 1-coureur uit.

Tekst gaat verder onder de foto.

verstappen hamilton podium red bull mercedes spanje 2023
Albers denkt dat Hamilton en Verstappen op eenzame hoogte staan. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

'Dan wijs ik naar de kwaliteit om constant te presteren. Hamilton is net als Verstappen een bandenfluisteraar. Het inschatten van bepaalde situaties, het aanvoelen van de banden; wat dat betreft staan die twee coureurs op eenzame hoogte', schrijft Albers. 'Hamilton kwam erg gefrustreerd over richting de slotfase van het seizoen, en dat snap ik ook wel. Hij heeft seizoenen lang iedereen verslagen, en heeft nu al twee seizoenen niet gewonnen. Dat gaat aan je knagen.' Albers ziet dat Hamilton meer wil, maar dat hij tegen het feit aanloopt dat de Mercedes-bolide niet meer in zich heeft. 'Dan ben je aan het einde van het jaar kapot.'

'Kan Mercedes überhaupt nog wel echt een goede auto bouwen?'

Volgens Albers is het onzeker of Mercedes, Ferrari, McLaren en mogelijk Aston Martin wel het gat naar Red Bull kunnen dichten. 'Ik vraag me af of Mercedes überhaupt in staat is om nog steeds een echt hoogwaardige auto te ontwikkelen. Wat maakte hen zo succesvol in al die kampioensjaren vóór 2021?' vraagt Albers zich af. 'Was het de motor, de auto, of een combinatie van beide? Mijn inschatting is dat vooral de motor een cruciale rol speelde. Deze dominante kracht is nu echter verdwenen, en ik betwijfel of ze zich kunnen herstellen.'

De Viaplay-analist legt uit dat Red Bull altijd redelijk goede auto's heeft gehad, zij het met name een minder krachtige motor onder het partnerschap met Renault. Mercedes kon altijd rekenen op tientallen extra pk's, maar dat voordeel is nu verdwenen. 'Denk bijvoorbeeld aan het einde van het indrukwekkende seizoen van 2021, toen Hamilton in de laatste fase een krachtige motor had en Verstappen eigenlijk kansloos was, met name in die laatste ronde in Abu Dhabi', schrijft Albers. Mercedes is naar zijn idee wel wat beter geworden, maar om weer eens mee te doen voor de zege moet de Duitse renstal echt werken aan de prestaties op zaterdagen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws