Alfa Romeo wil Pourchaire aan Super Formula- of WEC-zitje helpen in 2024: 'Hij moet racen' Formule 1
Formule 1

Alfa Romeo wil Pourchaire aan Super Formula- of WEC-zitje helpen in 2024: 'Hij moet racen'

Alfa Romeo wil Pourchaire aan Super Formula- of WEC-zitje helpen in 2024: 'Hij moet racen'

Alfa Romeo gaat haar best doen om Sauber-junior Théo Pourchaire aan een Super Formula-zitje te helpen, met een World Endurance Championship-stoeltje (WEC) als alternatief. De Formule 2-coureur kan dit seizoen de titel pakken in Abu Dhabi, maar er is geen mogelijkheid om door te stromen naar de F1, aangezien alle stoeltjes voor 2024 al bezet zijn. Alfa Romeo zoekt dus ergens anders een mogelijkheid.

Pourchaire rijdt dit jaar een goed Formule 2-seizoen en kan in de seizoensafsluiter in Abu Dhabi de titel winnen. Mathematisch gezien kan de Fransman de titel nog wel verliezen, maar ook als dat gebeurt heeft het voor hem geen zin om nog een jaar in de Formule 2 te blijven. Dit was inmiddels al zijn vierde seizoen in de feeder series. Alfa Romeo maakte eerder in het 2023-seizoen bekend dat ze volgend jaar verder gaan met Valtteri Bottas en Guanyu Zhou. Voor de rest zijn alle stoeltjes al bezet, en wordt verwacht dat de laatste, die van Logan Sargeant, in Las Vegas aangekondigd wordt.

In de Super Formula is er echter nog wel plek, bij de teams Impul en KCMG. 'We zijn in gesprek met zijn (Pourchaire, red.) management om een programma naast dat van ons te hebben', vertelt Alunni Bravi aan Motorsport.com. 'We willen dat hij meer betrokken is bij het F1-team, meer simulatiesessies uitvoert, en natuurlijk zal hij een van onze reservecoureurs zijn', vervolgt de Italiaan. 'Maar hij moet racen. Dus we kijken naar alle programma's, en op dit moment liggen er twee alternatieven op tafel, Super Formula in Japan en het WEC.' Alunni Bravi beschouwt het Japanse kampioenschap als een nuttige opstap.

Super Formula als 'een goed platform'

'Ik denk dat de Super Formula zeer competitief is', gaat de Italiaan verder. 'We hebben verschillende ervaringen gezien met Stoffel Vandoorne in 2016, Pierre Gasly in 2017, en Liam Lawson dit jaar. Er zijn nog steeds stoeltjes beschikbaar. Voor mij is het niet belangrijk dat de coureur er is om het kampioenschap te winnen, maar om in een competitieve categorie te zitten. De auto is een hoogwaardige auto met een bochtsnelheid die vergelijkbaar is met de Formule 1', zegt Alunni Bravi.

'Dus ik zie het kampioenschap als een goed platform, vergelijkbaar met de Formule 2. Dus ik zie dit als een kans. Maar natuurlijk moeten we naar alles kijken. Ook hoeveel tijd dit zal kosten in verband met zijn werk samen met het team in Hinwil en tijdens de Grand Prix-weekenden.' Mocht het niet lukken om Pourchaire naar de Super Formula te krijgen, dan is WEC nog een optie. Daarbij kijkt Alfa Romeo naar de beschikbare mogelijkheden en richten ze zich niet zo zeer op een specifiek team.

Alunni Bravi vond reactie van Pourchaire in rampzalige VT1 'heel positief en volwassen'

De Fransman kreeg in Mexico de kans om in de auto van Bottas te rijden tijdens de eerste vrije training, maar helaas kon hij weinig meters maken vanwege een probleem in de auto. 'We hebben een brake-by-wire getest voor de C44, de auto van volgend jaar', legt Alunni Bravi uit. 'Helaas hadden we een probleem dat we niet konden oplossen, dus we moesten het voor VT2 vervangen. Dat heeft Théo verhinderd om enige ronden te rijden. We moesten de versnellingsbak loskoppelen van de motor, en daardoor verloren we de hele sessie.'

Vroeg in de training meldde Pourchaire dat hij een melding op zijn stuur kreeg, en toen kon hij de auto weer parkeren. 'We wilden hem zoveel kilometers geven en ook een passend programma hebben zoals de andere auto. We hadden geen rookie-sessie gepland, we hadden een VT1-sessie gepland', vervolgt de Alfa Romeo-teambaas. 'Voor mij was zijn reactie uiterst positief. Omdat hij buitengewoon kalm bleef, ook op de radio. Hij gaf duidelijke en precieze informatie aan het team. Ik denk dat hij heeft laten zien dat hij volwassen is. Dus het is gewoon jammer.' Pourchaire mag in Adu Dhabi opnieuw in actie komen voor Alfa Romeo.

Bekijk de Grand Prix van Mexico live via F1TV of Viaplay!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws