'Alonso liet ons eruit zien als een stel idioten aan de Ferrari-pitmuur, en wij hadden de computers' Formule 1
Formule 1

'Alonso liet ons eruit zien als een stel idioten aan de Ferrari-pitmuur, en wij hadden de computers'

'Alonso liet ons eruit zien als een stel idioten aan de Ferrari-pitmuur, en wij hadden de computers'

Massimo Rivola, voormalig sportdirecteur van Ferrari, blikt terug op zijn tijd bij de Italiaanse renstal waar hij tussen 2010 en 2014 met Fernando Alonso samenwerkte. Rivola heeft alleen maar lovende woorden voor de Spaanse coureur en claimt dat hij Ferrari, in die tijd, een nóg slechter imago heeft bespaard door middel van zijn vermogen om races vanuit zijn cockpit te lezen.

Na Alonso's wereldtitels in 2005 en 2006 wilde hij meer. Daarvoor maakte hij in 2010 de overstap naar het grote Ferrari. Het team had (en heeft nog steeds) voor het laatst een wereldtitel gewonnen in 2007, destijds met Kimi Räikkönen. De tweevoudig wereldkampioen wilde daar verandering in brengen, maar het team om hem heen hielp niet altijd in die missie. Ferrari stond namelijk niet bepaald bekend als een team dat de strategieën altijd op orde had.

Ferrari's grootste strategische fout kwam destijds in de seizoensfinale van 2010, voorafgaand aan die race had Alonso nog kans op de wereldtitel van dat jaar. Het team koos ervoor om met zowel Alonso als teamgenoot Felipe Massa te pitten om zo Red Bull-coureur Mark Webber af te stoppen. Dat mislukte en gaf Sebastian Vettel de gelegenheid om zijn eerste Formule 1-titel te pakken. Echter is de Madrileense coureur wél degene die zijn team nog meer schaamte bespaarde, en niet alleen omdat hij exceptionele resultaten behaalde met het materiaal dat hij tot zijn beschikking had.

'Alonso begreep het alsnog eerder dan wij'

'Niemand las races zoals hij', zegt Rivola tegen de Italiaanse krant Il Foglio. 'Vaak liet hij ons aan de pitmuur eruit zien als een stel sukkels omdat hij gewoon verder vooruit kon denken. Wij zaten achter de computers en hij was bezig met een hele andere taak (racen, red.). En nog steeds begreep hij veel dingen eerder dan de rest. Van coureurs als hij leer je gewoon echt heel veel', deelt de ex-sportdirecteur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws