Analyse | Wat voorspellen de bookmakers voor het 2021-seizoen van de Formule 1? Formule 1
Formule 1

Analyse | Wat voorspellen de bookmakers voor het 2021-seizoen van de Formule 1?

Analyse | Wat voorspellen de bookmakers voor het 2021-seizoen van de Formule 1?

Elk jaar weer worden er na de wintertests van de Formule 1 door bookmakers de eerste quoteringen voor het nieuwe seizoen gemaakt. Waar er een paar eensgezind zijn over de quoteringen, verschillen anderen weer flink van mening. Geen zorgen: F1Maximaal heeft de quoteringen opgezocht, een gemiddelde per coureur en team berekend en deze allemaal op een rijtje gezet.

Laten we eerst uitleggen wat deze quoteringen en bookmakers zijn. Bookmakers maken het mogelijk om te wedden op de uitslagen van wedstrijden en kampioenschappen. Ook bepalen zij hoeveel iemand kan terugverdienen na zijn of haar inzet. Dat zijn de quoteringen. Dat is wat die gokker kan terugverdienen na een inzet op een, in dit geval, coureur of team uit de Formule 1. Deze moeten vooraf wel worden bepaald en dat doen de bookmakers aan de hand van kansberekeningen. Zij kijken naar de testresultaten, de resultaten van de jaren hiervoor en ook naar individuele prestaties van coureurs.

Zo komen quoteringen tot stand die bij de ene coureur heel laag zijn en bij de ander weer heel hoog. Zoals hierboven beschreven gaat het om kansberekeningen. Het gaat er dus om hoe groot de kans is dat iemand kampioen wordt. Hoe kleiner de kans, hoe meer je zal terugverdienen. Een voorbeeld: als iemand inzet op Charles Leclerc als kampioen dit jaar, dan verdient diegene gemiddeld meer terug dan wanneer hij of zij inzet op Lewis Hamilton. Volgens de bookmakers is de kans kleiner dat Leclerc wint en als je als gokker dan gelijk krijgt dat hij wint, verdien je meer geld met die keuze.

F1Maximaal vond het dan ook een goed idee om uit te zoeken wat de quoteringen dit jaar zijn voor alle coureurs en teams en deze hebben wij, zoals eerder vermeld, op een rijtje gezet. Hoe? We zochten per team en coureur van tien goksites (denk aan sites als Toto, Bwin, Skybet en 888 Sport, red.) de quoteringen op, berekenden een gemiddelde uit van alle gevonden quoteringen en hebben deze op volgorde gezet van laagste naar hoogste. Laten we beginnen bij die van de coureurs.

Quoteringen voor coureurskampioenschap

Coureurs Gemiddelde quotering van tien goksites
Lewis Hamilton 3,31
Max Verstappen 5,82
Valtteri Bottas 13,08
Sergio Pérez 16,35
Daniel Ricciardo 34,50
Charles Leclerc 42,70
George Russell 64,10
Lando Norris 67,20
Sebastian Vettel 82,20
Fernando Alonso 94,40
Carlos Sainz 107,90
Lance Stroll 190,40
Pierre Gasly 238,40
Yuki Tsunoda 255,40
Esteban Ocon 305,40
Kimi Räikkönen 810,40
Antonio Giovinazzi 1230,49
Mick Schumacher 1580,40
Nikita Mazepin 1750,40
Nicholas Latifi 2050,40

Wat valt hier dan uit afleiden? Het moge ten eerste duidelijk zijn dat de 'bookies', zoals bookmakers ook wel worden genoemd, het met elkaar eens zijn dat Hamilton wederom kampioen gaat worden en ervandoor gaat met zijn achtste wereldtitel. Max Verstappen vinden we dan terug op de tweede plaats, niet al te ver van Hamilton vandaan, maar het verschil is duidelijk te zien. Over duidelijke verschillen gesproken: Valtteri Bottas en Sergio Pérez volgen pas op gepaste afstand van de top twee met respectievelijk een gemiddelde quotering van 13,08 en 16,35. Daarna blijven de verschillen enorm en volgen Daniel Ricciardo op plaats vijf en Charles Leclerc op plaats zes, wat we na het matige 2020-seizoen van Ferrari gerust als eerste verrassing mogen bestempelen.

Als volgende, werkelijk enorme verrassing hebben we George Russell op een zevende plaats. De Engelsman zou dus volgens de bookmakers een grotere kans maken op een wereldtitel dit jaar dan namen als Sebastian Vettel en Fernando Alonso. En dat is opvallend gezien Russell in een Williams rijdt en Vettel en Alonso respectievelijk in een Aston Martin en Alpine, die vorig jaar nog ruimschoots voor Williams bleven. Zij werden namelijk roemloos laatste met nul punten, wat de eerste keer was voor het team uit Grove. Dit is dus een goed voorbeeld waarin te zien is dat individuele prestaties van een coureur meetellen, want het lijkt niet heel realistisch dat Russell inderdaad zo hoog zou eindigen.

Wat ook opvalt is het ruime verschil tussen Alonso en diens teamgenoot Esteban Ocon. Terwijl de Spanjaard een gemiddelde quotering heeft van 94,40, heeft de Fransman een quotering van 305,40. De bookmakers zijn duidelijk totaal niet overtuigd van de kansen van Ocon dit jaar tegenover zijn teamgenoot . Waar we geen verrassingen in kunnen vinden, zijn de quoteringen van Mick Schumacher, Nikita Mazepin en Nicholas Latifi. De drie staan ruimschoots onderaan en de bookmakers verwachten dan ook geen wonderen van de Haas-coureurs en Williams-bestuurder.

Quoteringen voor constructeurskampioenschap

Teams Gemiddelde quotering van tien goksites
Mercedes 1,32
Red Bull Racing 3,70
McLaren 25,45
Ferrari 28,30
Aston Martin 84,90
Alpine 108,7
AlphaTauri 237,90
Alfa Romeo 1040,70
Haas 1200,70
Williams 1550,70

Hieruit valt al snel één conclusie te trekken: Mercedes wordt wederom kampioen en zal dat doen voor een achtste keer op rij. Althans, zo wordt voorspeld. Op een afstandje volgt Red Bull Racing met een gemiddelde quotering van 3,70. Daarachter volgen McLaren en Ferrari op een ruime achterstand van de top twee. Zo zou het Italiaanse team dus een flinke stap weer omhoog maken dit jaar en een grotere kans maken op een titelwinst dan Aston Martin en Alpine, die vorig jaar nog voor Ferrari eindigden. Zij moeten dus een stapje achteruit maken.

Daar weer achter volgen AlphaTauri, Alfa Romeo, Haas, en Williams op dezelfde volgorde als dat deze teams vorig jaar in het constructeurskampioenschap eindigden. AlphaTauri lijkt volgens de bookmakers niet een stap omhoog te kunnen maken terwijl verschillende prominenten van het dochterteam van Red Bull hebben aangegeven dat wel te willen doen dit jaar en dat ook als doel voor ogen hebben.

Dat Haas en Williams laatste eindigen, zal niet aankomen als een verrassing, al valt er nog te discussiëren over de volgorde in welke deze twee teams gaan eindigen. De bookmakers verwachten weliswaar dat Haas een grotere kans zou maken op de titel dan Williams, maar zij hebben niet geïnvesteerd in hun auto voor dit jaar. Williams deed dat wel, dus die twee zouden zomaar nog van plaats kunnen verwisselen.

Wat voor conclusies kunnen wij hieruit trekken?

De conclusies die we hieruit kunnen trekken, is dat ondanks de slechte wintertests van Mercedes de verwachting nog steeds is dat het Duitse team er goed van af komt en ‘gewoon’ weer kampioen zal worden. De problemen tijdens de testdagen lijken dan ook nauwelijks of zelfs geen invloed gehad te hebben voor de quoteringen van de bookmakers. Als het klopt dat, naast de problemen, Mercedes ook heeft lopen sandbaggen (bewust langzamer rijden tijdens de tests om een verkeerd beeld af te geven, red.), dan zijn de bookmakers er niet ingetrapt.

Ook valt er te concluderen dat mooie praatjes bij het ene team wel overtuigend zijn en bij het andere team totaal niet. Dan hebben we het natuurlijk over de twee Italiaanse renstallen Ferrari en AlphaTauri. Vorig jaar eindigden ze nog zesde en zevende respectievelijk, nu zou Ferrari vierde eindigen en blijft AlphaTauri 'slechts' zevende. Van beide teams hoorden we de laatste tijd voor de wintertests dat ze allebei stappen hebben gemaakt en dat op de baan en in het kampioenschap terug willen zien, maar nu lijkt dat alleen bij Ferrari het geval te zijn.

Maar wellicht dat we dit toch met een korreltje zout moeten nemen. Waarom? Kijk nogmaals naar de quotering van Russell. Het valt te betwijfelen of hij écht een grotere kans maakt op de wereldtitel dan een Vettel of een Alonso. Al helemaal gezien de auto waarin hij rijdt en waar Vettel en Alonso in rijden. Wat duidelijk mag zijn, is dat een gok op Hamilton een veilige keuze is en je ook wel iets zou terugverdienen. Al is het niet vreemd om na de succesvolle wintertests van Red Bull om geld in te zetten op Verstappen. We gaan in de loop van het jaar zien of de bookmakers hun gelijk krijgen en een eerste indicatie zullen we al over een week in Bahrein zien, want dan is de eerste Grand Prix van het jaar. We gaan weer beginnen!

Wat verwacht jij van 2021? Voorspel en win!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws