Bleekemolen legt schuld botsing Hamilton en Verstappen bij wedstrijdleiding Formule 1
Formule 1

Bleekemolen legt schuld botsing Hamilton en Verstappen bij wedstrijdleiding

Bleekemolen legt schuld botsing Hamilton en Verstappen bij wedstrijdleiding

Volgens Jeroen Bleekemolen ligt de schuld voor de aanrijding tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton in Jeddah niet bij de coureurs, maar bij de wedstrijdleiding. Die had de teams namelijk beter moeten informeren. Bovendien was er geen sprake van een brake test, denkt Bleekemolen. Hij is kritisch op het leiderschap van Michael Masi, die niet goed de baas is over de teams en de coureurs.

Na afloop van de race zei Hamilton dat hij niet wist dat Verstappen hem voorbij wilde laten, en dat hij daardoor in de war was over wat er gebeurde. Door sommigen is dit sindsdien in twijfel getrokken, omdat Hamilton zich ook bewust blijkt te zijn geweest van het feit dat Verstappen als laatste over de DRS-detectiestreep wilde komen. Bleekemolen gelooft echter dat Hamilton niet was geïnformeerd. Volgens hem was dat de fout van de wedstrijdleiding, die niet tegelijkertijd de twee betrokken teams op de hoogte bracht. ‘Het probleem is dat die boodschap eerst aan Red Bull is verteld en daarna pas aan Mercedes’, vertelt Bleekemolen aan Motorsport.com. ‘Maar Verstappen is snel genoeg in zijn hoofd om meteen te reageren.’ Daardoor was er geen tijd meer om Hamilton op de hoogte te brengen. ‘Daar moeten ze toch iets meer tijd voor nemen.’

‘Hij moet gewoon de baas zijn’

Volgens de zoon van oud F1-coureur Michael Bleekemolen ligt de schuld daarom bij de wedstrijdleiding. Hij is kritisch op het leiderschap van Michael Masi, en verlangt terug naar de tijd van diens voorganger, wijlen Charlie Whiting. ‘Bij hem was het altijd gewoon duidelijk.’ Een schril contrast met het beleid van Masi. ‘Het lijkt wel alsof hij niet een duidelijke stelling wil innemen. Hij moet gewoon de baas zijn, en hij is nu niet de baas. Hij is nu één van de jongens die erover gaat praten, maar er speelt zoveel mee.’ Volgens Bleekemolen werkt deze aanpak niet, omdat alle betrokken partijen zelf ook bevooroordeeld zijn. Mercedes en Red Bull zullen immers altijd partij voor zichzelf kiezen. ‘Daar moet je helemaal niet aan beginnen’, oordeelt de Nederlander over de methoden van Masi.

De aanvaring tussen Verstappen en Hamilton is, volgens Bleekemolen, niet te wijten aan de coureurs. Bij Verstappen was er namelijk geen sprake van een brake test, ondanks dat hij inderdaad harder vertraagt vlak voor het incident. De data laat zien dat de Nederlander harder gaat remmen, maar dat is voor Bleekemolen niet doorslaggvend. ‘Ik noem dit geen brake-test want het is niet dat hij vol op de rem trapt.’ Daarnaast wil hij ook Hamilton het incident niet aanrekenen. Aan zijn kant ligt de schuld namelijk bij de gebrekkige communicatie van de wedstrijdleiding. ‘Als Hamilton gewoon geweten had hoe de situatie was, dan was hij er denk ik wel eerder omheen gereden.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws