Bleekemolen zag Verstappen zegevieren na lastige race: 'Als hij er voorbij is, weet je dat het klaar is' Formule 1
Formule 1

Bleekemolen zag Verstappen zegevieren na lastige race: 'Als hij er voorbij is, weet je dat het klaar is'

Bleekemolen zag Verstappen zegevieren na lastige race: 'Als hij er voorbij is, weet je dat het klaar is'

Zowel Jan Lammers als Jeroen Bleekemolen zagen dat de race op the Temple of Speed, het circuit van Monza, geen makkelijke was voor de coureurs. Beide heren schoven aan bij de NOS voor de nabeschouwing van de Grand Prix van Italië en zijn het logischerwijs over één ding eens: het nieuwe record van Max Verstappen is buitenaards goed. Ook benadrukten ze de sterke prestatie van Ferrari, met in het bijzonder de verdedigende acties van Carlos Sainz, en benoemen ze de sterkste eigenschappen van Verstappen als persoon.

Tijdens de Grand Prix van Nederland wist Verstappen het record van Sebastian Vettel, wat al enkele jaren op de naam van de Duitser stond, te evenaren. De Nederlander haalde zijn negende achtereenvolgende overwinning binnen en kwam daarmee op gelijke hoogte met Vettel, maar uiteraard smaakte dat naar meer. Toen Ferrari echter een ijzersterke Sainz de baan opstuurde op de vrijdag moesten ze bij Red Bull Racing toch even slikken, want de Ferrari-bolide was wel héél sterk. Ondanks dat het wel in lijn der verwachting lag wegens de uitzonderlijke downforce op Monza, waren de kansen op een tiende zege voor Verstappen nog niet zo zeker. Toen Sainz er tijdens de kwalificatie met poleposition vandoor ging leken ze bij de Oostenrijkse renstal al helemaal ten einde raad.

Toch wist de Nederlander aan het kortste eind te trekken op de zondag door er alsnog met de overwinning vandoor te gaan. Zoals Helmut Marko, adviseur van Red Bull, eerder al benadrukte: de raceafstelling is het belangrijkste en op zondag worden de punten verdeeld. Dat Red Bull dit seizoen uitzonderlijk sterk is viel ook in Monza weer te zien, en ook Lammers en Bleekemolen waren getuige van een sterk optreden van Verstappen. Marko verklapte eerder al dat hij Verstappen voorafgaand aan de race voor het eerst echt zenuwachtig zag zijn, en juist die controle over zijn emoties siert de Nederlander heel erg, aldus Lammers. ‘Hij (Verstappen, red.) reageert gewoon totaal niet op zijn succes. Aan het einde van iedere race beloont hij ook iedere keer zijn team, dan zegt hij alleen: ‘Goed gedaan jongens, Hij geeft gewoon het succes aan het team.’

Ferrari's ongekend sterk, focusten zichtbaar op Monza

Normaal gesproken schuift Verstappen het succes dus een andere kant op, maar zowel Lammers als Bleekemolen zagen vandaag een Verstappen die ook zelf met de eer mocht strijken. Lammers zag onder andere dat de Italiaanse renstal voor het eerst in tijden de juiste strategie leken te kiezen.‘Ferrari heeft het echt heel erg goed gedaan tijdens de race, vooral omdat ze ook de juiste strategische keuzes maken. Met de pitstop konden ze het gat tussen Charles Leclerc en Sergio Pérez ineens vergroten, dat was bijvoorbeeld heel knap.’ Sainz probeerde zijn poleposition nog te verzilveren, maar na vijftien ronden kwam de dominante Verstappen dan toch tevoorschijn in de spiegels van Sainz. ‘Als Max (Verstappen, red.) er eenmaal voorbij is, weet je gewoon dat het klaar is. Hij verdedigde na zijn inhaalactie nog even voor het idee, maar ook Sainz wist dat het gedaan was’, benadrukte Bleekemolen.

Toch had ook Verstappen het moeilijk met de snelle Ferrari’s, want voornamelijk de snelheid die de bolides lieten zien op de rechte stukken was verrassend. Toch zag ook Bleekemolen dat de remfout van Sainz cruciaal was voor Verstappen om de leiding in handen te krijgen. ‘De Ferrari had heel veel topsnelheid en dat zag Max (Verstappen, red.) zelf ook, maar hij dwingt Sainz in een foutje en juist op het einde van het rechte stuk is die Ferrari ook sterk, dus het was wel even nodig.’ Ook Lammers benadrukt dat de Ferrari’s het op Monza goed deden, maar haalt ook aan dat de focus van het team ook lag op circuits met een zelfde soort uitstraling als Monza. ‘Dat de Ferrari het hier goed deed was een keuze die het team aan het begin van het seizoen maakte. Ze kozen voor volledige focus op een auto met weinig weerstand, die dus op de rechte stukken heel snel is. De focus lag dus op één type circuit, en van daaruit probeerden ze uit te bouwen.’

Altijd nuchtere Verstappen veroorzaakt mogelijk toekomstproblemen voor Red Bull

Dat Verstappen een uitzonderlijk talent bezit weten we inmiddels allemaal, maar ook het team van Red Bull kan er wat van. Bleekemolen haalt terecht aan dat het vorige record voor meeste opeenvolgende overwinningen ook behaald werd in een Red Bull-bolide. ‘Het team heeft dit al eerder meegemaakt toen Vettel zijn record vestigde. De auto was toen misschien nog iets dominanter, maar ze weten dus hoe moeilijk het is om constant te presteren en nergens een fout te maken. Alles moet kloppen en voor kleine foutjes is geen ruimte, en als dat lukt is het gewoon heel uniek.’ En ook dit seizoen reikt het succes van Verstappen verder dan de coureur zelf. ‘Van de laatste 25 races heeft Red Bull er maar liefst 24 gewonnen, en als je daarnaar kijkt is alles natuurlijk des te indrukwekkender’, merkt Bleekemolen op.

Toch weten ook de beide heren dat het binnen de kortste keren klaar kan zijn met de pret. Momenteel is er sprake van een groot pakket aan mogelijke veranderingen in het reglement, en dat zou Red Bull zomaar eens de das om kunnen doen. Ook Bleekemolen ziet dat het voor een team heel lastig kan zijn om na een verandering weer terug te komen. ‘Als je auto na een verandering in de reglementen ineens weer een stuk slechter wordt moet je jezelf weer terug omhoog knokken. Kijk maar naar Mercedes, dan zie je dat dat gewoon heel moeilijk is.’ Lammers kaart in dat opzicht nog een ander struikelblok aan, wat wat nou als Verstappen besluit een ander avontuur aan te gaan of te stoppen met de sport? ‘Je mag dit allemaal niet voor lief nemen als team, want voornamelijk de toekomst is een lastig punt voor een team als Red Bull. Als Verstappen er niet meer is moet je als team namelijk een soortgelijk enthousiasme en steun op kunnen brengen voor de coureur die hem op zal volgen.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws