Brokkenpiloten | Pérez en Alonso zorgen voor de grootste klappers, pech bij Williams houdt aan Formule 1
Formule 1

Brokkenpiloten | Pérez en Alonso zorgen voor de grootste klappers, pech bij Williams houdt aan

Brokkenpiloten | Pérez en Alonso zorgen voor de grootste klappers, pech bij Williams houdt aan

Dat er in de Formule 1 regelmatig een voorvleugel, Pirelli-band of ander stuk materiaal sneuvelt, daar kijkt niemand raar van op. Per wedstrijd verdwijnen er wel enkele stukken Formule 1-auto in de prullenbak door spins, crashes en aanvaringen tussen de coureurs. Wie maakt de meeste schade? Wie is de grootste brokkenpiloot in de sport? F1Maximaal.nl houdt met Brokkenpiloten de stand van zaken bij.

Lando Norris zorgde tijdens het Grand Prix-weekend in Emilia-Romagna weer voor de meeste actie op de baan tijdens de race op zondag. De McLaren-coureur reed een heldenrit tijdens de laatste rondes op het Italiaanse Imola-circuit, en wist in vijftien rondes het gat van zes seconden naar Max Verstappen terug te brengen tot zeven tienden over de finishlijn. De Nederlander reed alsnog als eerste over de finish, maar moest er tijdens het Italiaanse weekend harder voor de overwinning werken dan normaliter.

Hoewel er in de race dus genoeg actie was voor de fans op de tribune en voor de televisie, viel het mee betreffende de gereden schade. De coureurs deden het zondag rustig aan op de baan in Imola, tot opluchting van de teams die daardoor achteraf minder geld hoefden op te hoesten. De meeste schade werd dit weekend verreden op de zaterdag, en wel tijdens de laatste vrije training.

Ook onder de Italiaanse zon heeft Williams weer pech

Op de vrijdag begonnen de coureurs rustig aan het weekend op het thuiscircuit van Ferrari. De McLarens en Ferrari’s gingen als een speer tijdens de eerste twee oefensessies, terwijl Red Bull worstelde met grip en balans. Het was echter Williams die, ondertussen bijna traditiegetrouw, het bal opende voor het Brokkenpilotenklassement.

Nadat de eerste twintig minuten van VT1 waren verstreken, viel de Williams-bolide van Alexander Albon ineens stil op het rechte stuk. Er moest een rode vlag aan te pas komen, maar de Brits-Thaise coureur kon zijn Williams nog wel in het gras naast de baan parkeren. De marshalls werkte snel, en vijf minuten later kon de sessie weer worden hervat. De pech hield ook toen niet op voor de Williams-coureur, die recent aankondigde de komende jaren bij de Britse renstal te blijven, en tijdens de race kreeg de Britse Thai nog te maken met een wiel dat tijdens zijn eerste pitstop niet goed was aangeschroefd. Het kostte de kleine renstal uiteindelijk €4.600 om dit wiel te vervangen. Williams zal hopen op eindelijk wat meer geluk op de straten van Monaco.

Eerste grote klapper voor Alonso

Tijdens de derde vrije training barstte de chaos echt los, en werd de sessie maar liefst twee keer onderbroken doordat er flinke klappers werden gemaakt. De eerste van de twee werd gemaakt door Fernando Alonso. Het is niet vaak dat de Spanjaard naast de baan staat, maar in Imola kon de Spanjaard zijn Aston Martin niet meer op de baan houden. De coureur verloor halverwege de sessie de controle over de achterkant van zijn auto, raakte vervolgens de hele controle over zijn bolide kwijt, spinde de baan af en kwam pas achteruit tegen de barrières tot stilstand. Alonso had zelf niks, maar zijn AMR24 vereiste een nieuwe achtervleugel, wiel, achterwielophanging en versnellingsbak. Het kostte Aston Martin uiteindelijk €654.600.

Even was er naast de vrees voor hoge kosten, ook de angst dat de Spanjaard niet mee kon doen aan de kwalificatie, maar Alonso verscheen toch aan de start later op de zaterdag. Heel succesvol was de sessie echter niet voor de tweevoudig wereldkampioen, want hij viel in Q1 al af, en moest de race vanaf P16 aanvangen. Daarop besloot Aston Martin het zekere voor het onzekere te nemen en Alonso vanuit de pitstraat te laten starten om zo alle nodige onderdelen alsnog te kunnen vervangen. Alonso stijgt door zijn eerste klapper naar de zesde plek in het algemene Brokkenpilotenklassement en was de coureur met de meeste schade tijdens het Emilia-Romagna-weekend zelf.

Tekst gaat verder onder de tabel.

Brokkenpiloten | Pérez raakt de weg kwijt, terwijl Alonso een zeldzame fout maakt
Tabel 1. Alonso maakte de meeste schade tijdens het Italiaanse weekend.

Pérez raakt de weg kwijt

Niet alleen voor Alonso was het Italiaanse weekend niet eentje waar hij graag aan herinnerd zal worden, ook Sergio Pérez had niks om over naar huis te schrijven. De bandensporen van Alonso waren zowat nog op de baan te zien, toen ook de Mexicaan, vanwege het te hard rijden over een kerbstone, de baan afschoot. De Red Bull-coureur schoot bij de Variante Alta rechtdoor de baan af en de grindbak in. Pérez kwam vervolgens met zijn voorvleugel hard tegen de barrière aan, en wederom moest VT3 worden stilgelegd. Red Bull mocht €200.000 neerleggen om de voorvleugel van de Mexicaan te vervangen.

Met nog maar een paar minuten van de sessie over was het even de vraag of de training überhaupt nog zou worden hervat, maar de coureurs mochten toch nog even de baan op. Het werd daardoor wel dringen geblazen op het circuit, en het ging bij verschillende coureurs daarom nog maar net goed. Het meeste opvallende incident was daarbij toen Kevin Magnussen nog flink op de rem moest trappen, en zelfs het gras in moest, om een langzaam rijdende Daniel Ricciardo te ontwijken. Het ging nog maar net goed, maar de Australiër kreeg wel een boete voor het incident. Gelukkig voor zijn RB-team telt deze niet mee in het Brokkenpilotenklassement, waardoor Williams ook na de Grand Prix van Emilia-Romagna nog aan de leiding gaat.

Tekst gaat verder onder de tabel.

teams emilia romagna 2024 brokkenpiloten
Tabel 2. Aston Martin maakte de meeste schade in Imola.

Benieuwd hoe het brokkenpiloten-kampioenschap precies werkt? Lees het op deze pagina.

Coureursstand F1-brokkenpiloten

Brokkenpiloten | Pérez raakt de weg kwijt, terwijl Alonso een zeldzame fout maakt
Tabel 3. Albon verstevigde met zijn pech in Imola zijn koppositie in het algemene Brokkenpilotenklassement

Constructeursstand F1-brokkenpiloten

Brokkenpiloten | Pérez raakt de weg kwijt, terwijl Alonso een zeldzame fout maakt
Tabel 4. Williams blijft aan kop in het algemene Brokkenpilotenklassement voor de teams

Door: Noa de Ruijter en Wim G. Vandebilt

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws