De beste liveries van 2022 | Opvallend genoeg geen lelijke eendjes op de 2022-grid Formule 1
Formule 1

De beste liveries van 2022 | Opvallend genoeg geen lelijke eendjes op de 2022-grid

De beste liveries van 2022 | Opvallend genoeg geen lelijke eendjes op de 2022-grid

Met de presentaties van de bolides voor 2022 trapten de teams een nieuw F1-tijdperk af. Voortaan zouden de wagens er volledig anders uitzien dan we gewend waren en daar gooiden veel teams nog een extra schepje bovenop met een nieuwe livery. Nu we alle bolides in iedere omstandigheid op de baan hebben mogen zien, vellen we een oordeel over welke wagen er nou het mooiste uitzag, al is dit natuurlijk erg subjectief. Laat ons daarom vooral weten welke livery in jouw optiek het mooiste was.

10. Haas

We beginnen de lijst onderaan met Haas. De Amerikaanse renstal begon de testdagen nog met de 'Russische look' maar moest deze achter zich laten door de Russische invasie in de Oekraïne. En gelukkig, want Haas ging daardoor terug naar de roots. De wit-rood-zwarte look ziet er zeker ietwat saai uit, maar alles is beter dan een Amerikaans team met Russische kleurtjes te zien rijden. Daar waar de andere teams echt moeite staken in hun ontwerp, lijkt Haas wat minder te hebben gegeven om het uiterlijk vertoon en dat levert ze de laatste plaats op in deze ranglijst.

De Haas VF-22 in Brazilië.  
De Haas VF-22 in Brazilië.  

9. Alpine 

De Franse renstal Alpine ging in het blauw, zoals het merk Alpine dat voordeed. De blauwe tint met wat Franse hints beloofde wat moois op te leveren, maar nieuwe hoofdsponsor BWT gooide roet in het eten. In het verleden reed Racing Point al rond in het roze van de sponsor en nu moest ook Alpine eraan geloven. In een prima poging om de twee vloekende kleurtjes te mengen kwam Alpine met een bijzondere livery, die zo slecht nog niet eens is. Aan de andere kant had de wagen zoveel mooier kunnen zijn in de klassieke Alpine-kleuren en dat is een gemiste kans, vooral als je de speciale testlivery erbij pakt.

De Alpine A522 in actie. 
De Alpine A522 in actie. 

8. Red Bull 

Het voelt wat gek om een simpelweg mooie livery op de achtste plek te zetten, maar toch is het meer dan terecht. Red Bull heeft weliswaar een mooi ontwerp voor de RB18 gekozen, maar is hierbij niet erg creatief geweest. Al vaak mochten we een speciale livery zien bij testdagen, maar nooit haalde een van deze kleursamenstellingen het tot de eerste race. De klassieke kleurtjes van de Red Bull zien er goed uit, maar enige verandering was zeker op zijn plaats geweest. Eenmaal over deze eerste teleurstelling heen, ziet de wagen er toch weer goed uit in alle omstandigheden en misschien is het maar beter om te berusten in het feit dat Red Bull weinig zal veranderen aan de kleurtjes van de bolide.

Ook in een rookwolk ziet de RB18 er prima uit.
Ook in een rookwolk ziet de RB18 er prima uit.

7. Mercedes

Na twee jaar in het zwart bracht Mercedes de zilveren kleurtjes weer aan op de wangen van de W13. Een strak design met die heerlijke lichtblauwe tintjes zorgt voor een mooie aanblik, al was het zwart van de voorgaande twee seizoenen ook zeker niet mis. Met de livery van 2022 ging Mercedes zeker niet voor het meest spectaculaire of verrassende, maar dat past misschien ook wel bij de Duitsers. De kleurensamenstelling van de W13 zorgde voor gemengde reacties. De een verlangde terug naar de zwarte livery, terwijl de ander juist genoot van de nieuwe kleurtjes. Mercedes deed in ieder geval wat Red Bull niet deed: creatief zijn.

De Mercedes W13 in actie in Brazilië. 
De Mercedes W13 in actie in Brazilië. 

6. Williams 

De Williams zal velen toch verrast hebben dit jaar. Daar waar het Martini-sponsorschap jarenlang de kleur van de auto bepaalde, had Williams al twee jaar de kans gehad een andere kleurensamenstelling te maken. Met Claire Williams, die opteerde voor een frisse, nieuwe look, ging men de voorgaande jaren voor een wit-blauwe wagen. Het nieuwe leiderschap besloot terug te gaan naar de roots van het team en ging voor een donkerblauwe livery. Neem daar nog wat Duracell-hints bij en je hebt een mooie wagen, zo is gebleken. Een frisse look werd gecombineerd met de huisstijl van de renstal en dat verdient een complimentje.Als

Als de FW44 net zo snel als mooi was...
Als de FW44 net zo snel als mooi was...

5. AlphaTauri

Over nieuwe liveries gesproken; de AT03 bakt er ook wat van. Vorig jaar leek de AlphaTauri nog een beetje een mengelmoesje van de Williams en Red Bull, maar dit jaar kwamen de Italianen met een echte eigen look. Met een combinatie van donkerblauw en wit is de AlphaTauri makkelijk te onderscheiden van de andere bolides en is het geen goedkope kopie van de Red Bull meer. Het nieuwe is er onderhand wel vanaf en na de eerste enthousiasmegolf is het beste er ook wel vanaf, maar misschien weet de renstal volgend jaar wel weer te verrassen met wat moois. In ieder geval staat er nu wat authentieks op de grid, dat is zeker al wat waard.

De AT03 op thuisgrond in Imola. 
De AT03 op thuisgrond in Imola. 

4. Alfa Romeo

'Liefde op het eerste gezicht', zo presenteerde Alfa Romeo de C42 op sociale media. En met recht, want deze livery was een pareltje. De klassieke kleuren van Alfa Romeo zijn op een strakke manier verwerkt en dat levert een stijlvolle bolide op. In 2021 was het idee er ook al, maar toen was de uitvoering minder. Dit jaar was het wel raak voor Alfa Romeo. Met een subtiele Italiaanse vlag op de achtervleugel werd de vaderlandse trots ook nog verwerkt en was de C42 helemaal af. Enige smetje is misschien de kitscherige manier waarop Alfa Romeo op de motorkap is geschreven.

De C42 op het natte Japanse asfalt. 
De C42 op het natte Japanse asfalt. 

3. McLaren

Het design van de McLaren van dit seizoen zorgt misschien voor wat meer verdeeldheid. Het is typisch een livery die je of heel mooi, of heel lelijk vindt. De papaya's gingen dit jaar voor wat lichtblauwe en zwarte tinten naast de standaardkleur en dat levert een heerlijke combinatie op. Niemand kan er omheen dat de Gulf-livery in Monaco van vorig jaar echt een prachtstukje was en de livery van dit seizoen heeft wat trekjes van die livery overgenomen. Smetje is dat gedurende het seizoen veel sponsoren toe werden gevoegd op de wagen, hetgeen de look niet verbeterde.

De MCL36 in actie onder de Spaanse zon.
De MCL36 in actie onder de Spaanse zon.

2. Ferrari

Dat Ferrari hoog in dit lijstje prijkt, mag geen verassing heten. Het Italiaanse, legendarische rood levert vrijwel ieder jaar een mooie livery op en ook dit jaar was dit het geval. Het voordeel dat Ferrari heeft ten opzichte van Red Bull is dat de meeste harten van autosportliefhebbers direct sneller gaan kloppen bij de aanblik van een rode Ferrari. Bij de Red Bull-kleurtjes is dit natuurlijk niet zo, waardoor die livery op een gegeven moment gaat vervelen. De prachtige, brede sidepods van de SF-75 en klassieke kleuren maken de Ferrari tot een waar prachtplaatje, zonder dat de wagen echt bijzonder opvalt.

De flitsende SF-75 onder het kunstlicht van Abu Dhabi. 
De flitsende SF-75 onder het kunstlicht van Abu Dhabi. 

1. Aston Martin

Maar één wagen kon op de eerste plek eindigen in dit klassement: de AMR22. Het Britse racegroen in combinatie met felgele tintjes levert een prachtwagen op. Vorig jaar schotelden de Britten ons al een mooie wagen voor, maar de paarsachtige lijntjes zijn vervangen door gele strepen en wat zwarte tinten maken het helemaal af. De livery straalt gewoon Aston Martin uit en tovert tegelijk een glimlach op het gezicht van de F1-fan; wat wil je als autofabrikant nog meer?

De beste liveries van 2022 | Opvallend genoeg geen lelijke eendjes op de 2022-grid
Poll

Welke livery was volgens jou het beste?

Wed op Nederland-Argentinië en krijg 3,40 keer je inzet als NL wint. Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws