De meest vermogende F1-coureurs: Verstappen valt in het niet naast Hamilton, Raikkonen en Alonso Formule 1
Formule 1

De meest vermogende F1-coureurs: Verstappen valt in het niet naast Hamilton, Raikkonen en Alonso

De meest vermogende F1-coureurs: Verstappen valt in het niet naast Hamilton, Raikkonen en Alonso

Met jaarsalarissen van miljoenen euro's kan het snel gaan met de vermogens van Formule 1-coureurs. Zo is het algemeen bekend dat Max Verstappen een flinke duit verdient aan zijn rijkunsten. Over zijn vermogen mag hij niet klagen, maar een aantal andere grootheden uit de koningsklasse van de autosport hebben beduidend meer binnen geharkt. Verstappen is echter nog maar een paar jaar actief in de koningsklasse, dus het vermogen kan nog jarenlang stijgen richting de grootverdieners in de autosport.

Onderstaande bedragen zijn tot stand gekomen door meerdere bronnen te gebruiken, en hiervan een representatief gemiddelde te nemen. Hierdoor zijn de bedragen nooit honderd procent accuraat omdat logischerwijs de exacte gegevens niet openbaar zijn. De cijfers zijn dus een schatting van alle beschikbare informatie uit onze bronnen.

In 2019 schatte de Quote al in dat Verstappen zo'n €40 miljoen waard is. Gezien hij in 2020 ruim €20 miljoen verdiende aan salarissen, stijgt het vermogen van de Nederlander naar een flinke €60 miljoen op de bankrekening. Daarnaast verdient de Limburger nog een aantal miljoenen aan sponsordeals. Hoewel dit een enorm bedrag is voor een 23-jarige sportman, valt zijn vermogen in het niet naast een paar andere (oud) Formule 1-coureurs.

De huidige coureurs: Hamilton, Raikkonen en Vettel schatrijk

Het zal niemand verbazen dat ook Lewis Hamilton aardig heeft verdiend aan zijn racekunsten. De zevenvoudig wereldkampioen heeft naam genoeg om een fors salaris te vragen, waardoor zijn vermogen de afgelopen jaren is gegroeid naar een verbluffende €235 miljoen. Sponsordealtjes met onder andere Tommy Hilfiger, Monster Energy en Sony helpen ook aardig mee aan de groei van de bankrekening.

Naast Hamilton zijn er nog twee andere coureurs die de grens van €200 miljoen zijn gepasseerd. Zo wordt het vermogen van Kimi Raikkonen geschat op ongeveer €207 miljoen. In de gloriejaren van zijn Formule 1-carrière verdiende de welvarende Fin naar verluidt meer dan €40 miljoen per jaar. Fernando Alonso is de derde en tevens laatste huidige Formule 1-coureur die op de grens van 200 zit. Het vermogen van de tweevoudig wereldkampioen wordt geschat op nipt €200 miljoen.

Hoewel Sebastian Vettel beduidend minder op zijn rekening heeft staan dan bovenstaande grootheden, kan de viervoudig wereldkampioen met €116 miljoen aan vermogen ook allesbehalve klagen. In zijn jaren bij Ferrari kreeg hij ruim €30 miljoen per jaar voor zijn diensten. Bij Aston Martin gaat zijn salarisstrook flink omlaag, maar gezien hij in de Formule 1 kan blijven maakt hem dat vast niet zo veel uit.

Niemand komt in de buurt van Schumacher

Het kan nog veel gekker. Oud Formule 1-coureur Michael Schumacher spant de kroon met zijn vermogen. De voor velen beste coureur aller tijden verdiende bij elkaar meer dan een half miljard euro. Het vermogen van Schumacher wordt in 2021 geschat op zo'n €660 miljoen, ruimschoots de meest vermogende Formule 1-coureur aller tijden.

Naast bovenstaande coureurs staan er ook een paar verrassende namen tussen de lijst met vermogende F1-prominenten. Zo wordt het vermogen van Eddie Jordan, oud F1-coureur en oprichter van Jordan Grand Prix, geschat op maar liefst €400 miljoen. Jordan staat hierbij op nummer twee achter het vermogen van Schumacher. Ook Jenson Button en Martin Brundle kunnen een aardige boterham smeren met geschatte vermogens van respectievelijk €125 miljoen en €83 miljoen.

Zakelijke F1-figuren verdienen beduidend minder, en dan komt Ecclestone

Ook de grote zakenmannen van de Formule 1 mogen zichzelf vermogend noemen. Toch zijn de verschillen met de F1-wereldkampioenen enorm. Zo wordt het vermogen van FIA-president Jean Todt geschat op €13 miljoen, terwijl oud F1-CEO Chase Carey zo'n €36 miljoen op zijn bankrekening heeft staan. Stefano Domenicali, de nieuwe CEO van de koningsklasse, heeft naar schatting tussen de €1 miljoen en €4 miljoen bij elkaar verdiend.

Toch zijn ook hier grootverdieners. Zo is zakenman en oud F1-chef van Benetton en Renault goed voor ruim €330 miljoen. Eén F1-promiment verslaat echter iedereen uit deze lijst, en eigenlijk alle figuren die ooit in en rondom de F1 werkzaam geweest zijn, en dat is voormalig Formule 1-eigenaar Bernie Ecclestone. Het F1-icoon commercialiseerde de sport, om vervolgens de televisierechten van de koningsklasse te verkopen over de hele wereld. De 90-jarige Brit heeft in 2021 naar schatting een vermogen van €2.6 miljard.

Meerdere bronnen zijn gebruikt voor de cijfers in dit artikel: vermogenswebsite CelebrityNetWorth als basis, met ondersteuning van Quote, EssentiallySports, WealthyGorilla en Forbes.

Door: Marnik Kok

Profiteer nu snel van de winter sale bij Fuel For Fans!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws