De Red Bull-ontwerpgeheimen die AlphaTauri blootgelegd heeft Formule 1
Formule 1

De Red Bull-ontwerpgeheimen die AlphaTauri blootgelegd heeft

De Red Bull-ontwerpgeheimen die AlphaTauri blootgelegd heeft

Met de presentatie van AlphaTauri’s AT03 zaten we officieel op de helft van de presentaties. Ook het team uit Faenza kwam voor de dag met een bolide die op het eerste oog de filosofie vrij lijkt te geven waarmee het in 2022 verwacht punten te scoren. Bij F1Maximaal.nl gaan we in op wat precies opgevallen is bij de AlphaTauri, en kijken we naar wat de details van de AT03 te betekenen hebben voor het ontwerp van Red Bull Racing. Het zusterteam komt immers in actie met materiaal van het topteam.

We beginnen aan de voorkant van de bolide. Vergeleken met de voorgaande lanceringen laat AlphaTauri daar weinig nieuws zien, maar wel meer dan de andere teams. Zo zie je achter de ophanging bijvoorbeeld duidelijk de luchtinlaten onder de bolide die het grondeffect moeten faciliteren. McLaren en Aston Martin lieten bij de 3D-renders van respectievelijk de MCL36 en AMR22 de details rondom dit deel van de vloer weg. Niets nieuws, dus, maar wel een interessant inkijkje in hoe dit er bij de andere teams uit komt te zien.

Op de voorvleugel zien we twee kleine vinnetjes aan de binnen- en buitenkant van elke vleugelhelft. Bij de andere bolides zijn deze ook te zien, maar wederom in minder detail dan bij AlphaTauri. Overigens is het ook interessant om te zien dat in het model van AlphaTauri er bij de voorvleugels geen punten zijn waarop de voorvleugels aan elkaar verbonden zijn. Dit is bij McLaren en Aston Martin wel het geval. Zou AlphaTauri de crashtest werkelijk met dit model doorstaan hebben en sterker materiaal gebruiken dan de andere teams, of is dit bewust weggelaten?

AlphaTauri met weinig rake en pushrod

Daarnaast wordt bij de onderste flap van de voorvleugel heel goed duidelijk dat de teams graag zo veel mogelijk lucht onder de voorvleugel door zien stromen. De onderste flap mikt naar boven. Waar dit deel eerst gebruikt werd om enkel downforce mee te genereren aan de voorkant, gaat het nu dus ook gebruikt worden om lucht richting de Venturi-kanalen te krijgen die eerder al aangekaart zijn aan de onderkant. Bij de eerste meters van de Aston Martin op Silverstone was al zeer duidelijk hoe hoog de neus ligt in 2022 en hoe weinig rake (de hellingshoek tussen de voor- en achterkant van de bolide, red.) er dus overblijft vergeleken met 2021. Dat zal voor AlphaTauri en Red Bull met name grote verschillen maken, gezien dit de teams waren die tot 2021 met de meeste rake reden.

AlphaTauri is aan de voorkant voor een pushrod-systeem gegaan, in tegenstelling tot McLaren. Zo’n pushrod-systeem wordt gekozen met het oog op de volledige aerodynamica van de bolide, en AlphaTauri acht het gekozen systeem effectiever dan het alternatief, het pullrod-systeem. Het nadeel is dat het zwaartepunt van de bolide iets hoger komt te liggen vergeleken met de pullrod waar bijvoorbeeld McLaren voor is gegaan. Een pushrod-systeem met een wishbone aan de onder- en bovenkant, zoals te zien bij de AT03, is vergelijkbaar met het ophangingsysteem waarmee ze in 2021 in actie kwamen.

Het vooraanzicht van de AT03. De radiatoren zijn klein en vierkant, in tegenstelling tot andere radiatoren die we in 2022 gezien hebben. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)
Het vooraanzicht van de AT03. De radiatoren zijn klein en vierkant, in tegenstelling tot andere radiatoren die we in 2022 gezien hebben. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Sidepod grote blikkenvanger

AlphaTauri hanteert een sidepod-filosofie die tussen die van Aston Martin en McLaren in zit. Aston Martin is voor hele brede sidepods gegaan, met een kleine gleuf eronder. McLaren slankte haar initiële ontwerp rondom de sidepods juist enorm af. Na de sidepods loopt de MCL36 spoedig weer af richting het midden van de auto, eigenlijk net zoals het model dat de FIA maanden geleden al naar buiten bracht, en waar de Haas op gebaseerd is.

De zijkant van de AT03. De sidepods lopen mooi af richting de achterwielen. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)
De zijkant van de AT03. De sidepods lopen mooi af richting de achterwielen. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

AlphaTauri probeert een gulden middenweg te vinden tussen deze twee filosofieën. De radiatoren zijn vierkant en de sidepods eromheen zijn vooral erg klein en gestroomlijnd. De sidepods zijn wel breed, maar vormen een strip richting de achterbanden, waar de sidepod van Aston Martin over de gehele breedte op hoogte van de coureur blijft hangen. Na de sidepod duikt het chassis van de AT03 scherp naar beneden, richting de ruimte onder de achterwielophanging. De vloer, een van de minst gedetailleerde onderdelen van het model, kent een gleuf die vergelijkbaar is met die van Aston Martin en McLaren, maar wordt licht verstoord door de dalende sidepod, wat de luchtstroom richting de diffuser misschien niet ten goede zal komen.

AlphaTauri kijkt naar Red Bull

Dat AlphaTauri in 2022 gebruik zou gaan maken van Red Bull-onderdelen, dat werd vroeg in de winterstop al wel duidelijk. Jody Egginton, de technisch directeur van de renstal van Pierre Gasly en Yuki Tsunoda, liet in een interview doorschemeren dat de samenwerking met het team uit Milton Keynes zou intensiveren. Wegens onbalans bij de RB16 besloot het team enkele jaren geleden zich meer te richten op een eigen ontwikkelingstraject. Voor 2022 heeft AlphaTauri een ommekeer gemaakt.

Egginton gaf bijvoorbeeld aan dat het team last had van het budgetplafond, en daardoor goed moest kiezen wat ze wél zelf zouden produceren, en wat niet. Meteen werd duidelijk dat de versnellingsbak niet zelf ontwikkeld zou worden, maar dat ze daarvoor aan zouden kloppen bij Red Bull. Die versnellingsbak heeft bepaalde afmetingen, wat betekent dat wat het klantenteam met de ophanging kan doen, Red Bull technisch gezien ook kan. Ook komen beide teams uiteraard in actie met dezelfde krachtbron, de compacte Honda, die vanaf dit jaar aangeduid wordt met de naam Red Bull Powertrain.

Wat zegt dit over de RB18?

Allereest zegt het feit dat AlphaTauri van de achterkant van Red Bull gebruik gaat maken dat Red Bull min of meer met een vergelijkbaar ontwerp zal komen. De versnellingsbak, hydraulica en suspensie van Red Bull worden bij de AT03 al getoond. Tenzij het Italiaanse team dus bewust een model naar buiten heeft gebracht met een verkeerde ophanging, kan er ook bij de Red Bull een pullrod verwacht worden aan de achterkant. Ook ligt de achteras iets verder naar achteren dan bij bijvoorbeeld Aston Martin en McLaren, wat kan duiden op een maximalisering van de lengte van de Venturi-tunnels, die verticale gleuven die te vinden zijn aan de onderkant van de bolide.

Daarnaast geeft de ultraslanke sidepod aan dat het met koeling van de Honda-motor goed zit, en dat de motor netjes en compact verpakt is. Dit is duidelijk terug te zien in het feit dat de sidepods extreem af kunnen lopen, en de vierkante ingangen redelijk klein gehouden zijn. Bij de achterkant van de halo zie je dat er nog een kleine strook aan ruimte nodig is om alles van Red Bull Powertrains te laten passen, maar dat men op aerodynamisch gebied in principe weinig rekening hoeft te houden met het motorblok. Ook bij de Red Bull RB18 kunnen we dus een ultraslank model verwachten, misschien nog wel extremer dan wat we gezien hebben van AlphaTauri.

Meepraten? Laat een reactie achter in de comments of volg mij op Twitter!

Door: Christian Moerman | Twitter: @ChristianMoerm1

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws