Ecclestone redde Newey: 'Het voelde aan als Stalingrad, maar de verpleegsters waren prachtig' Formule 1
Formule 1

Ecclestone redde Newey: 'Het voelde aan als Stalingrad, maar de verpleegsters waren prachtig'

Ecclestone redde Newey: 'Het voelde aan als Stalingrad, maar de verpleegsters waren prachtig'

Red Bull Racing-ontwerper Adrian Newey raakte in 2021 betrokken bij een zwaar fietsongeluk, waarbij hij een schedelbreuk opliep. De 64-jarige Brit deed in de Formula For Success-podcast een boekje open over die crash, en hoe hij geholpen werd door enkele sleutelfiguren in de Formule 1.

Voormalig teambaas Eddie Jordan en voormalig Formule 1-coureur David Coulthard ontvingen Newey als special guest in hun meest recente versie van de podcast, waarbij serieuze verhalen ter sprake kwamen, maar ook veel gelachen werd. Zo wees Coulthard zijn mede-gastheer Jordan erop dat hij het minst succesvol van het trio was in de Formule 1, waarop Jordan zich afvroeg hoe het mogelijk is dat Coulthard bij Williams, McLaren, én Red Bull samenwerkte met Newey, en toch maar dertien overwinningen heeft, terwijl Newey medeverantwoordelijk was voor meer dan 200 zeges en 25 wereldtitels.

Newey geeft details over fietsongeluk prijs

Het drietal sprak echter ook over zware ongelukken en serieuze verwondingen. Zo raakte Coulthard in 2000 betrokken bij een helikoptercrash waarbij beide piloten om het leven kwamen. Newey raakte in 2021, tijdens het titelgevecht tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton, gewond bij een fietsongeluk. 'Alle ongelukken zijn een beetje dom, maar deze was wel heel dom. Toen werd me wel duidelijk hoe belangrijk de mensen om je heen zijn', vertelt Newey.

'Ik liep een schedelbreuk op', vervolgt het kopstuk van Red Bull. 'Gelukkig waren mijn vrouw en ik die dagen daarvoor al samen met Bernie Ecclestone. Ik was er niet bepaald goed aan toe, en mijn vrouw belde Bernie op en zei dat het er niet goed uitzag, en dat ik naar het ziekenhuis moest. We waren in Kroatië, en Bernie belde zijn Kroatische ex, die op haar beurt weer de premier belde', weet Newey nog. 'De premier belde het hoofd van de neurologische operaties, die op vakantie was in Bosnië en Herzegovina.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

adrian newey helmut marko christian horner max verstappen sergio perez red bull racing f1 gp verenigde staten 2022
Adrian Newey is van groot belang voor Red Bull Racing.

Met hulp van een aantal invloedrijke connecties werd Newey dus al snel geholpen. 'Alles kwam heel snel in beweging om me te laten opnemen. Ik kwam in het ziekenhuis in Split terecht. Als toerist voelt Split heel Italiaans en toeristisch aan, maar als je in het ziekenhuis terechtkomt, voelt het net alsof je in Stalingrad bent. Het voelde aan als 1960. Er waren wel ronduit prachtige verpleegsters', lacht Newey.

Op de verpleegsters na vertrouwde Newey het echter wat minder. 'Ik werd dus opgenomen, en rond vier uur 's middags kwamen drie wijze mannen aan het voeteneinde van mijn bed staan. Eén van hen sprak wat Engels en zei dat mijn schedel gebroken was en dat ik snel geopereerd moest worden, omdat ik mijn zicht kon verliezen.' Ik vroeg aan hen wat het risico op hersenschade was. 'Ah, misschien vijf of tien procent', luidde het antwoord, dat Newey als meesterbrein van Red Bull niet bepaald geruststelde. 'Ik belde mijn vrouw en zei: haal me hier weg! Onder meer Bernie en Christian (Horner, red.) kwamen weer in actie, en toen werd ik thuis in Engeland geopereerd.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws