Update | Promotor Russische GP overweegt rechtszaak tegen F1 na eenzijdige beslissing Formule 1
Formule 1

Update | Promotor Russische GP overweegt rechtszaak tegen F1 na eenzijdige beslissing

Update | Promotor Russische GP overweegt rechtszaak tegen F1 na eenzijdige beslissing

De Formule 1 heeft het contract met de promoter van de Russische Grand Prix verbroken. Het was al duidelijk dat de race in Sotsji dit jaar niet zal doorgaan, maar dit is een nieuwe stap naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne. Hierdoor zal er de komende jaren geen race worden verreden in Rusland. Volgend jaar stond er een race in Sint Petersburg op het programma.

De oorlog in Oekraïne houdt ook de Formule 1 bezig. Eerder werd dus al duidelijk dat er geen race werd verreden in Rusland in 2021, maar de Formule 1 gaat nog een stap verder. In de nabije toekomst zal er voorlopig ook geen Grand Prix meer gehouden worden. 'Wij kunnen bevestigen dat het contract met de promoter van de Russische Grand Prix is beëindigd, wat betekent dat we in de toekomst daar geen race zullen verrijden', schrijft de Formule 1 in een statement.

Sinds de Olympische Winterspelen staat de Grand Prix in Sotsji op het programma. Het Sochi Autodrom is gebouwd rondom het Olympisch Dorp. Vladimir Putin speelde een grote rol in het binnenhalen van de race en was onderdeel van de allereerste podiumceremonie. Aankomend seizoen zou de Formule 1 ook rijden op Igora Drive in Sint Petersburg, maar daar is inmiddels ook een streep doorheen gehaald. Hiermee verscheurt de Formule 1, net als meerdere sporten, de banden met Rusland

Implicaties voor Mazepin nog onduidelijk

Op woensdag gaf de FIA nog aan dat Russische en Belarussische nog wel welkom zijn in de autosport. Dit betekent dus dat Nikita Mazepin dit seizoen gewoon nog mag uitkomen voor Haas. Desalniettemin is het onduidelijk of Haas de samenwerking voort wil zetten. In de wandelgangen gaan de geruchten rond dat Pietro Fittipaldi als vervanger al klaarstaat. Na het verwijderen van hoofsponsor Uralkali heeft Haas geen verplichting om Mazepin een stoeltje te geven.

Update 14.55u (08/02) | Promotor Russische GP overweegt rechtszaak tegen F1 na eenzijdige beslissing

De organisatoren van de Grand Prix van Rusland leggen zich nog niet neer bij het besluit van de Formule 1 om het contract met de Russiche Grand Prix te verscheuren. Naar aanleiding van de invasie in Oekraïne heeft de sport besloten om geen race meer te verrijden in Rusland. Hierdoor wordt niet alleen de race in Sotsji van de huidige kalender gehaald, maar gaan ook de races van de komende jaren in Sint Petersburg niet door. Rosgonski-topman Alexey Titov is boos en denkt dus na over gerechtelijke stappen.

De beslissing viel rauw op het dak van Rognoski. Topman Titov stelt dat de beslissing over de Russische Grand Prix eenzijdig is. 'We werken al een lange tijd samen met de Formule 1 en de FIA', zegt Titov tegenover MatchTV. 'We wilden met oplossingen komen voor dit probleem, maar we werden op een eenzijdige manier ingelicht dat de race niet doorging. Onze positie werd niet geaccepteerd en niemand luisterde. Het had voor ons geen zin om ons standpunt in de media te verdedigen.'

Titov is vooral kwaad over de gang van zaken. 'Ik kan zeggen dat we aanvankelijk overeen waren gekomen dat we het contract zouden beëindigen vanwege force majeure, maar dat is omgezet in een eenzijdige opzegging.' Dat kreeg Titov tien uur voor de officiële bekendmaking te horen van de Formule 1. 'In ieder geval zullen de verdere juridische stappen nu worden onderzocht. De Formule 1 zal ons terug moeten betalen, of ze dat nou willen of niet', stelt Titov.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws