Formule 1 experimenteert in 2023 met gewijzigd kwalificatieformat Formule 1
Formule 1

Formule 1 experimenteert in 2023 met gewijzigd kwalificatieformat

Formule 1 experimenteert in 2023 met gewijzigd kwalificatieformat

De Formule 1 gaat in 2023 experimenteren met een gewijzigd kwalificatieformat volgens The Race. In dit gewijzigde format wil de F1 dat de coureurs per kwalificatiesegment met een specifiek bandentype gaan rijden. Het doel van het experiment is om te kijken of het format in toekomstige kampioenschappen gewenst is, en om het bandengebruik over het hele weekend te verminderen.

Momenteel mogen de teams zelf kiezen welk bandentype ze gebruiken per deel van de kwalificatie. In Q1, Q2 en Q3 wordt er echter steevast voor de zachtste bandenset gekozen omdat deze over een enkele ronden verreweg de meeste grip biedt. Hier wil de Formule 1 wat aan doen om het bandengebruik binnen de sport gelijker te trekken.

In 2022 voerde de sport al wijzigingen door. De meest recente wijziging was het elimineren van de regel dat de coureurs de race moesten starten op de band die ze in Q2 gebruikten. De F1 houdt het hier echter niet bij. Volgend seizoen gaan ze kijken of ze in de kwalificatie nog meer wijzigingen door kunnen voeren.

Hoe ziet het plan van F1 er uit?

Gedurende twee Grand Prix-weekenden van 2023 komt de sport met een aangepast format. In dit aangepaste format moeten de coureurs in Q1 de harde band gebruiken, gevolgd door de mediumband in Q2 en de zachtste bandenset in Q3, het laatste deel van de zaterdagsessie. Betreft het een weekend met een nat wegdek? Dan mogen de teams zelf kiezen.

Het doel van de ingreep is om het bandenverbruik over het gehele weekend te verminderen. Zo krijgen de coureurs in die twee testweekenden slechts elf sets mee, in tegenstelling tot de dertien sets die ze nu krijgen. De teams verliezen zachte banden, maar krijgen daar wel een extra setje van de mediumband en harde band voor terug. De hoeveelheid regenbanden die elke coureur toegewezen krijgt, blijft ongewijzigd, met vier sets intermediates en drie sets wets.

Poll

Wat vinden jullie van dit plan?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws