Gasly ziet Le Mans ook wel zitten: 'De droom van ieder kind' Formule 1
Formule 1

Gasly ziet Le Mans ook wel zitten: 'De droom van ieder kind'

Gasly ziet Le Mans ook wel zitten: 'De droom van ieder kind'

Tijdens het derde weekend van juni was het weer tijd voor de iconische Le Mans race. Samen met de Grand Prix van Monaco en de Indianapolis 500 behoort de 24-uursrace tot de Triple Crown van de motorsport. Van de huidige F1-coureurs hebben Nico Hülkenberg en Fernando Alonso de race, die onderdeel is van het World Endurance Championship (WEC), al gereden. Voor veel andere coureurs is het rijden van de race nog een droom. Zo ook voor Alpine-coureur Pierre Gasly.

Gasly was dit weekend aanwezig bij de race in Le Mans. Aan Eurosport vertelde de Fransman dat hij zijn leven lang al fan is van de race. 'Ik kijk de race al sinds ik heel klein was', vertelt Gasly. De race onderscheidt zich op verschillende manieren van een Formule 1-race. Zo gaat het bij Le Mans niet zozeer om de neergezette tijd, maar wordt de winnaar bepaald door te kijken naar welke auto de langste afstand heeft afgelegd binnen 24 uur.

Een persoonlijke connectie

In aanloop naar de wereldberoemde race lieten meerdere F1-coureurs, onder wie Verstappen, al weten zich graag eens aan de race te wagen. Gasly begrijpt dat volledig. 'Ik geloof dat het de droom van ieder kind is', vertelt hij. Voor de Alpine-coureur zit er echter ook nog sentimentele waarde aan de race vast. 'Ik heb vijf jaar lang in Le Mans gewoond. Ik studeerde hier. Ik ben best wel verbonden met deze stad en met dit circuit. Het is zonder meer een droom om op een dag Le Mans te winnen', vertelt hij.

Gasly is momenteel nog niet verzekerd van een zitje in de Formule 1 voor 2025. Begin juni maakte het team van Alpine bekend dat Gasly's teamgenoot Esteban Ocon per 2025 niet langer voor het team zal rijden. Het nieuws kwam anderhalve week nadat Ocon een crash met Gasly had veroorzaakt. Of Gasly zelf wel bij het team blijft, is vooralsnog onbekend. Wel vertelt de Fransman dat hij er absoluut niet over peinst om iets anders dan de Formule 1 te gaan doen op dit moment.

'Ik ben nu nog volledig gefocust op de Formule 1', vertelt Gasly. Als het aan de coureur ligt, is het dus niet aannemelijk dat we hem volgend jaar al op Le Mans zien. 'Dat zit er nog niet in, maar nu ik deze mannen hier vandaag zie, voelt het wel verkeerd om hier gewoon sneakers en jeans te dragen. Hopelijk zit ik op een dag ook in een goede auto om te kunnen meedoen.' Gasly kent meerdere coureurs die dit jaar meedoen. 'Het is fascinerend. Ik heb veel vrienden die vandaag meedoen en dat maakt het nog leuker om hier te zijn. Ik zie veel jongens met wie ik samen heb geracet.'

Totaal ander soort race

Al mag het in beide gevallen om een race gaan, een F1-race is een heel andere bedoening dan een endurance-race zoals Le Mans. Als coureur wordt er bij Le Mans iets heel anders van je verwacht dan in de Formule 1, vindt Gasly. 'Als coureur zie ik echt in hoe moeilijk het is. Hopelijk hebben de mensen die voor de televisie zitten dat ook door, want het is moeilijk. Om je anderhalf uur lang te focussen is al een uitdaging, laat staan om je 24 uur lang te moeten focussen en een auto te moeten delen. Ik heb heel veel respect voor deze jongens', sluit Gasly af.

Ben je in het buitenland en wil je live het EK kijken? Verbind met een NL-server door middel van een VPN.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws