Had Verstappen een straf moeten krijgen na stevig duel met Hamilton? Formule 1
Formule 1

Had Verstappen een straf moeten krijgen na stevig duel met Hamilton?

Had Verstappen een straf moeten krijgen na stevig duel met Hamilton?

De Grand Prix van Brazilië was er een vol controverse. Na een sterke inhaalrace kwam Lewis Hamilton aan de staart van Max Verstappen, hetgeen een stevig duel opleverde tussen de twee titelrivalen. Bijna eindigde de race in tranendal bij de eerste inhaalpoging van Hamilton, maar dankzij de brede uitloopstrook konden beide coureurs hun race vervolgen. De raceleiding onderzocht het duel, maar vond geen aanleiding om een straf uit te delen.

'Het scheelde niet veel, of het duel was uitgelopen op een crash', zo opent Auto, Motor und Sport zijn analyse. 'De twee WK-rivalen lieten het in ronde 48 akelig dicht bij een collusie komen. Verstappen dekte op de rechte stukken de binnenkant af, Hamilton kwam aan de buitenkant langszij.' Op weg naar de vierde bocht leek Hamilton de Nederlander te passeren, maar dat liet de huidige leider in het WK niet gebeuren. 'Verstappen remde laat en nam zo Hamilton mee in de uitloopstrook. Hij behield weliswaar de leiding, maar was een straf hier op zijn plaats?'

De raceleiding besloot om het voorval niet nader te onderzoeken. Een totale grap volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff. 'Max had hiervoor een straf van vijf seconden moeten krijgen', zo foeterde Wolff na afloop. Een straf van vijf seconden had Red Bull en Verstappen flink pijn kunnen doen, aangezien Valtteri Bottas binnen deze afstand van Verstappen eindigde. 'Natuurlijk pleitte Mercedes voor een straf. De Red Bull-ster kwam echter zonder weg, omdat hij laat remde en niet meer genoeg grip had om de bocht goed aan te snijden. Red Bull verdedigde de Nederlander natuurlijk. 'Racen we, of spelen we in de kleuterklas?', zo vroeg Helmut Marko na afloop.'

'Rijders vrijheid geven om te racen'

Dat het niet tot een collusie kwam, was vooral te danken aan het feit dat Hamilton uitweek. 'De Mercedes-coureur werd van de baan gedwongen. In ieder geval kunnen we stellen dat de wereldkampioen ertoe heeft bijgedragen dat het niet tot een derde ongeluk kwam in het derde sprintraceweekend van het seizoen.' De raceleiding ondernam geen verdere actie naar aanleiding van het incident. Het streven om coureurs zo vrij mogelijk te laten vechten op de baan, was hierbij doorslaggevend. 'We willen de rijders zo veel mogelijk met rust laten op de baan en de vrijheid geven om te racen. Na het zien van de beelden, besloten we deze filosofie te hanteren hier', zo legde raceleider Michael Masi uit na afloop.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws