Hamilton komt terug op Verstappen-dominantie: 'We hebben regels om het speelveld gelijker te maken' Formule 1
Formule 1

Hamilton komt terug op Verstappen-dominantie: 'We hebben regels om het speelveld gelijker te maken'

Hamilton komt terug op Verstappen-dominantie: 'We hebben regels om het speelveld gelijker te maken'

Lewis Hamilton heeft gezien hoe zijn oorspronkelijke kritiek op de dominantie van Max Verstappen in de Formule 1 'uit de hand liep', maar staat er nog steeds achter dat er regels zijn die het speelveld gelijker hadden moeten maken. De zevenvoudig wereldkampioen leverde onlangs wat commentaar op hoe de Nederlander zege na zege weet binnen te slepen. Hij beweert dat zijn eigen dominante periode ook een voorbeeld was van wat fans niet willen zien.

Red Bull heeft al twee titels behaald in 2022, maar in de Formule 1 van 2023 is hun dominantie ten opzichte van de rest van het veld nog verder gegroeid. Het Oostenrijkse team is het seizoen begonnen met tien overwinningen uit tien races, plus een paar overwinningen in de sprintrace, terwijl de mogelijkheid om ongeslagen te blijven in een F1-seizoen nog steeds aanwezig is. Mercedes bevindt zich daarentegen in het middenveld, samen met Aston Martin, Ferrari en McLaren, en vecht in de ontwikkelingsstrijd om enige bedreiging te vormen voor Red Bull. Hamilton beweert dat dominantie in de Formule 1 niet is wat het beste is voor de fans.

Na die uitspraken kreeg hij een behoorlijke lading kritiek over zich heen, aangezien Mercedes ook heel lang aan de top heeft gestaan en alleen meer heeft gewonnen. 'Ik heb gezien hoe dit allemaal is geëscaleerd', begint Hamilton bij Channel 4. 'En dan zeggen ze: je zei niets toen je zelf...', gaat de Brit verder. 'De waarheid is dat we hierover hebben gesproken. We hebben gesprekken gevoerd, zelfs toen we zelf dominant waren. Ik herinner me dat er tijden waren dat we goede gevechten hadden met Ferrari, maar ik herinner me ook tijden dat we een flink gat hadden. Voor mij voelde dat niet echt... Natuurlijk wilde ik vooraan rijden en vechten, maar als je een halve seconde voorsprong hebt op de auto achter je, voelt dat niet echt... je wilt close racing hebben, dat is waar racen om draait', legt de zevenvoudig wereldkampioen uit.

Hamilton: 'Als fan denk ik niet dat iemand de periode wil zien die ik heb gehad en Max nu zal hebben'

De Brit legt uit dat ook zijn dominante periode in de sport niet goed was als hij het bekijkt vanuit het perspectief van de fans. 'Dus ik denk dat ze de regels hebben veranderd, een budgetplafond hebben ingesteld om het speelveld gelijk te maken, maar dat is niet gebeurd. Dus, alles wat ik zeg is dat we het gesprek moeten voortzetten', denkt Hamilton. 'Op dit moment, als we de dingen laten zoals ze zijn, dan zal het misschien Ferrari zijn die meerdere jaren dominantie heeft, en daarna zal het iemand anders zijn, misschien McLaren of misschien keert Mercedes terug', haalt hij zijn schouders op.

'Maar ik denk dat dat uiteindelijk niet is wat het beste is voor de fans. En zelfs als we niet terugkomen aan de top, bedoel ik alleen maar dat we geen dominantie moeten hebben gedurende meerdere jaren. Het moet zwaar zijn, het moet spannend zijn voor ons allemaal en ik denk dat dat het boeiender zal maken voor de fans.' Op dit moment is het van tevoren al wel te voorspellen dat Verstappen gaat winnen. Het Italiaanse medium La Gazetta dello Sport sprak onlangs van een 'prachtige verveling' doordat de 'perfecte coureur in de perfecte auto zit'. 'Als fan, opgegroeid met het kijken naar de Grands Prix, denk ik niet dat iemand de periode wil zien die ik heb gehad, de periode die Michael Schumacher had, de periode die Sebastian Vettel had en nu Max zal hebben', sluit Hamilton af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws