Leclerc: 'Ik heb één goede vriend in de Formule 1, we gingen zelfs samen op vakantie' Formule 1
Formule 1

Leclerc: 'Ik heb één goede vriend in de Formule 1, we gingen zelfs samen op vakantie'

Leclerc: 'Ik heb één goede vriend in de Formule 1, we gingen zelfs samen op vakantie'

Charles Leclerc heeft één van de absolute hoogtepunten uit zijn carrière achter de rug. De 26-jarige schreef zijn thuisrace, de Grand Prix van Monaco, op zijn naam in een Ferrari. Hoewel de Formule 1 zeer competitief is, heeft de Monegask toch een goede jeugdvriend op de grid staan, met wie hij zelfs op vakantie ging als kind.

Voor Leclerc was de zege in Monaco zijn zesde overwinning in de Formule 1. Eerder won hij tweemaal in 2019 en driemaal in 2022. Rond zijn thuisweekend was Leclerc te gast bij de Jay Shetty-podcast. Daar kreeg hij onder meer de vraag of de Formule 1 niet een heel eenzaam wereldje is, waarin het eigenlijk onmogelijk is om bevriend te raken met collega's, aangezien je het keer op keer tegen elkaar moet opnemen in de races.

'Ik heb één echte goede vriend op de grid, Pierre Gasly', reageert de Ferrari-coureur. 'We zijn samen opgegroeid, en we begonnen samen te karten. We raceten in 2005 voor het eerst tegen elkaar, dus toen waren we zeven of acht jaar oud. We deden het Franse kampioenschap samen, en we werden echt supergoede vrienden. Onze families zijn ook heel hecht. We gingen zelfs samen op vakantie, en nu zitten we samen in de Formule 1', aldus de gelukkige coureur.

Competitieve wereld

De vriendschap betekent op het circuit zelf echter weinig. 'Zodra het vizier omlaag gaat, en ik de helm op heb, is hij niemand meer voor me, en dat geldt ook andersom. Dat weten we ook, maar buiten de auto hebben we echt een hele sterke vriendschap. Je kan dus wel vrienden hebben, maar het is heel lastig om echt vrienden te maken, als je die persoon nog niet kende voordat je de Formule 1 haalde, omdat het zo'n competitief wereldje is', beseft Leclerc. 'Iedereen wil het beste zijn in de Formule 1, en iedereen denkt alleen aan zichzelf, want uiteindelijk willen we allemaal winnen en het snelste zijn. Er is dus veel respect, maar we geven niks cadeau aan de anderen.'

Gasly won net als Leclerc de Grand Prix van Italië in Monza, maar bivakkeert verder vooral in het middenveld van de Formule 1. 'Hoezeer ik ook bevriend ben met Pierre, ik geef hem toch geen enkel advies of wat dan ook. Ik wil hem net zo graag verslaan als alle anderen', aldus Leclerc. Gasly had net als Leclerc een goed weekend in Monaco, door Esteban Ocon voor de tweede keer dit seizoen te verslaan in de kwalificatie, en zijn eerste punt van het seizoen te pakken op zondag.

Leclerc komt vervolgens terug op de oorspronkelijke vraag. 'Ik denk niet dat het een eenzame sport is, want het is een teamsport. Het team werkt een beetje op de achtergrond, omdat je in de Formule 1 vooral de coureur aan het werk ziet, maar achter de schermen zorgen de monteurs ervoor dat alles goed werkt. De engineers proberen de auto te optimaliseren, en je hebt ook met strategie te maken. Er zijn veel mensen bezig op de achtergrond', weet de Ferrari-coureur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws