Leclerc maakt fouten vanwege overwinningsdrang: 'Hij wil alleen Verstappen verslaan' Formule 1
Formule 1

Leclerc maakt fouten vanwege overwinningsdrang: 'Hij wil alleen Verstappen verslaan'

Leclerc maakt fouten vanwege overwinningsdrang: 'Hij wil alleen Verstappen verslaan'

Analist Peter Windsor schat Ferrari-coureur Charles Leclerc op gelijke hoogte met wereldkampioenen Max Verstappen en Lewis Hamilton in, mits de Monegask de beschikking krijgt over gelijkwaardig materiaal. Leclerc staat bekend als een van de grootste talenten in de Formule 1, maar heeft vooralsnog een mager cv vergeleken met Verstappen en Hamilton.

De 26-jarige Leclerc kondigde deze maand nog aan dat hij een nieuw langdurig contract heeft getekend bij de Scuderia, volgens verschillende media tot en met 2029. Daarmee plaatst hij zijn vertrouwen in het Italiaanse team, dat in 2007 voor het laatst de wereldtitel bij de coureurs pakte. In zijn eerste vijf jaar voor Ferrari, wist Leclerc 'slechts' vijf zeges te pakken: tweemaal in zijn debuutjaar voor het team, in 2019, en drie keer in 2022, toen hij lang mee leek te dingen voor de titel.

Leclerc liet titelkans in 2022 uit handen glippen

Leclerc blinkt vooral in kwalificaties op stratencircuits vaak uit, maar wil ook nog wel eens een foutje maken. Volgens Windsor is dat vooral het gevolg van zijn situatie. 'Als Ferrari net zo snel is als de Red Bull op verschillende circuits, dan denk ik dat Charles (Leclerc, red.) heel weinig fouten zal maken op belangrijke momenten, zowel in de kwalificaties als in de races', vertelt de analist in een interview met Cameron F1 op YouTube. In 2022 ging de titelrace voor Leclerc en Ferrari nog in rook op door strategische fouten, en individuele fouten, zoals de crash vanuit leidende positie in Frankrijk.

Windsor meent dat de fouten van Leclerc ook met zijn winnaarsmentaliteit te maken hebben. 'Veel fouten zijn naar mijn mening het gevolg ervan dat Ferrari elke race achter de feiten aanloopt, en dus qua afstelling de limiet moet opzoeken om genoeg rondetijd te vinden. Ze zitten altijd op het randje, een beetje vergelijkbaar met Mercedes. Tel daar alle politiek bij op die bij Ferrari om de hoek komt kijken als ze niet winnen, en dan weet je waarom die fouten erin sluipen. Leclerc is er niet in geïnteresseerd om sneller te zijn dan Carlos Sainz, of om als vierde te eindigen. Hij wil alleen Max Verstappen verslaan, of wie dan ook de snelste coureur in de Formule 1 is.'

Wordt Leclerc de nieuwe verlosser voor Ferrari?

'Hij weet dat hij dat kan doen, omdat hij het al gedaan heeft', zegt Windsor over het verslaan van Verstappen. 'Hij heeft races gewonnen en weet dat hij een kampioenschap kan winnen. Hij zit dus constant op de limiet in een auto die ook al op de limiet zit. Daarom zien we meer fouten van hem. Als de Ferrari goed genoeg is, denk ik dat Charles heel sterk zal zijn. Ik zou hem op gelijke hoogte zetten met Max en Lewis als het aankomt op zijn gevoel voor de auto, en het omgaan met de banden.'

'De realiteit is echter dat ze waarschijnlijk niet zo snel als Red Bull zullen zijn, en dat ze ongeveer zullen zitten waar ze vorig jaar ook al stonden, of misschien iets dichterbij', voorspelt Windsor. 'De situatie bij Ferrari doet enigszins denken aan het Schumacher-tijdperk, waarbij de Duitser Ferrari in 2000 de eerste coureurstitel sinds 1979 gaf. Inmiddels staat de teller dus op zeventien jaar.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws