Marko citeert Verstappen en bekritiseert McLaren: 'Interessant radiobericht' Formule 1
Formule 1

Marko citeert Verstappen en bekritiseert McLaren: 'Interessant radiobericht'

Marko citeert Verstappen en bekritiseert McLaren: 'Interessant radiobericht'

Helmut Marko zag zijn oogappel in Imola terugkomen uit ogenschijnlijk geslagen positie op vrijdag, om op zaterdag met een poleposition toch nog het initiatief voor de Grand Prix op zondag te grijpen. In die race werd Max Verstappen in de slotfase nog uitgedaagd door Lando Norris, die volgens Marko niet geholpen werd door de communicatie van zijn team.

Verstappen leek op weg naar een onbedreigde overwinning, tot hij het steeds lastiger kreeg met zijn banden en Norris in de MCL38 steeds meer op gang kwam. De Brit werkte een achterstand van ruim zeven seconden nagenoeg helemaal weg, en strandde uiteindelijk op 0,725 seconden van Verstappen bij de finishvlag. Norris had zelf na afloop van de race het gevoel dat hij zijn rivaal had kunnen verschalken als hij één of twee ronden extra had gehad. Teambaas Andrea Stella was het met die lezing niet eens.

Strategie McLaren niet bepalend

Marko ging ook op het vraagstuk in bij Sky Sports Deutschland. Norris kwam na zijn enige pitstop terecht achter Verstappens teamgenoot, Sergio Pérez, waardoor hij wat tijd verloor. Achteraf gezien konden die verloren seconden bepalend zijn, stelde de Duitse televisie. Marko citeerde bij zijn reactie Verstappen uit Miami. 'Als, als, als', liet de Oostenrijker optekenen, die het citaat van Verstappen verder maar achterwege liet.

'Ik denk niet dat dit de bepalende factor was', ging Marko verder. 'Het belangrijkste was dat we het op de mediumbanden goed deden, maar dat we op de harde banden zwakker waren dan McLaren. Na twee of drie ronden zakte de temperatuur, en we konden de ideale bandentemperatuur niet meer halen. Het was een ongelofelijk prestatie van Max, die simpelweg foutloos reed', voegt de 81-jarige man van Red Bull toe. 'Godzijdank had Lando twee of drie penibele momentjes in die slotfase, waardoor hij niet binnen DRS-afstand kon komen.'

Radioverkeer

Waar Marko niet denkt dat McLaren het op strategisch gebied heeft laten liggen, keek hij wel gek op van de berichten die Lando Norris van zijn race engineer, Will Joseph, te horen kreeg. Norris kreeg eerder al informatie over de snelheid van Charles Leclerc, waarop Norris duidelijk maakte dat hij niet te veel meer wilde horen en dat hij aan het pushen was.

Toen de McLaren-coureur Verstappen binnen aan het hengelen was, meldde Joseph zich opnieuw. 'Lando, we kunnen in bocht 9 wat meer pushen', vertelde Joseph zijn coureur, die wederom duidelijk probeerde te maken dat hij niet op deze berichten zat te wachten. 'Ik push al zo hard als ik kan, man. Bedankt', aldus de reactie van Norris.

Marko denkt dat die berichten Norris niet echt hielpen. 'Het waren interessante radioberichten van zijn engineer. Hij reed al volledig op de limiet en kreeg te horen dat hij nog moest versnellen. Ik denk dat dit hem echt irriteerde. Dat helpt in ieder geval niet als je je in zo'n situatie probeert te concentreren', weet de voormalige Formule 1-coureur.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws