Marko deelt gegevens over motoren: 'Zij draaiden de motor allemaal ver open' Formule 1
Formule 1

Marko deelt gegevens over motoren: 'Zij draaiden de motor allemaal ver open'

Marko deelt gegevens over motoren: 'Zij draaiden de motor allemaal ver open'

Max Verstappen moest in de tweede vrije training in Monaco drie coureurs van drie verschillende teams voor zich dulden. Dat lijkt zorgwekkend te zijn, maar Helmut Marko ziet verzachtende omstandigheden en denkt dat de situatie in werkelijk een stuk minder slecht is, al blijft Charles Leclerc wel de grote favoriet.

Verstappen en Sergio Pérez klaagden de hele dag over een stuiterende auto, en de Nederlander raakte ook verschillende malen de muur. 'Het is ongelofelijk hoe sterk deze auto's zijn. Godzijdank beschadigde Max de auto niet bij zijn contacten met de muur, maar qua afstelling staan we er niet goed voor', weet de 81-jarige te melden bij de Italiaanse tak van Motorsport.com.

Mercedes op volle toeren

'Ik zou inzetten op een poleposition voor Leclerc', voegt Marko toe. De Monegask was met afstand het snelste tijdens de belangrijke tweede vrije training, maar deed het minder goed in de long runs, die in Monaco minder belangrijk zijn. 'Natuurlijk gebruikten we niet de hoogste engine setting, dus ik denk dat Red Bull het één-na-snelste team is na Leclerc.'

Op basis van analyses van de toerentallen die verschillende teams hanteerden, is duidelijk te zien dat Mercedes de motor het verste opengeschroefd had op de vrijdag in Monaco. Op een flinke afstand volgen dan McLaren met vlak daarachter Ferrari, en op wederom een grote afstand volgt dan Red Bull. Het toont aan dat Red Bull qua motorvermogen nog veel meer winst te behalen heeft dan de andere teams, al maakt dit qua rondetijd in Monaco minder uit dan in andere weekenden.

Best of the rest?

Marko kondigde het al in Imola aan, dat Ferrari sterk zou zijn, en de Oostenrijker lijkt gelijk te hebben. 'Ik zei het al voordat het weekend begon: Charles was en is de favoriet. Voor ons wordt het belangrijk om de afstelling te verbeteren. Als we de afstelling niet verbeteren, is de Max-factor niet genoeg', vreest Marko, die in Imola ook al erop inzette dat Verstappen de poleposition niet zou pakken.

Bij Motorsport-Magazin stipte Marko ook aan dat de concurrenten met meer motorvermogen reden. 'Al die tijd?' herhaalt Marko enigszins geïrriteerd als hem gevraagd wordt naar de grote achterstand. 'We verliezen helemaal niet zoveel tijd, en we hadden de motor niet zo ver opengedraaid als anderen. We hebben vooruitgang geboekt tussen de eerste en tweede vrije training. Fernando Alonso, Lewis Hamilton, en Charles Leclerc draaiden allemaal de motor verder open. We zaten in de tweede sessie al dichter achter Leclerc, al blijft hij wel de favoriet.'

Pakt Verstappen de overwinning in Monaco? Krijg 50x of 100x je inzet bij een winstmarge van 10 seconden of meer! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws