Marko had zijn handen vol aan Verstappen: 'Hij was ongeduldig en maakte stomme fouten' Formule 1
Formule 1

Marko had zijn handen vol aan Verstappen: 'Hij was ongeduldig en maakte stomme fouten'

Marko had zijn handen vol aan Verstappen: 'Hij was ongeduldig en maakte stomme fouten'

Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko had in de beginjaren van Max Verstappen bij Red Bull zijn handen vol aan de jonge Nederlander, zo vertelt Marko zelf in de Viaplay-documentaire Anatomy of a Champion. Het talent van Verstappen was al snel overduidelijk te zien, maar volgens de Oostenrijker moest het team Verstappen keer op keer proberen af te remmen. Marko voegt daaraan toe dat zijn oogappel de neiging had om nog wel eens stomme fouten te maken.

Verstappen debuteerde in 2015 voor Toro Rosso in de Formule 1, maar stapte al vroeg in het 2016-seizoen over naar het hoofdteam van Red Bull. Op 18-jarige leeftijd won de Limburger vervolgens zijn eerste Grand Prix voor zijn nieuwe team, en ook later in het seizoen liet Verstappen regelmatig ongelofelijke dingen zien, waaronder in de legendarische regenrace in Brazilië. Thesportsrush meldt dat het niet altijd makkelijk was om Verstappen te managen. 'Max wilde elke race winnen', herinnert de 79-jarige Marko. 'Het interesseerde hem niet met wie hij in gevecht was.'

'Verstappen maakte domme fouten'

Dat kon soms behoorlijk wat uitdagingen opleveren. Volgens Marko ging Verstappen ook regelmatig in de fout. 'Max reageerde vaak overdreven, was ongeduldig en maakte stomme fouten. We hebben hem moeten leren dat hij niet elke keer de snelste hoeft te zijn. We zeiden tegen hem dat hij niks stoms moest doen.' Marko voegt daaraan toe dat het team Verstappen regelmatig op het hart moest drukken dat hij de auto veilig tot aan de finishvlag moest brengen en niet moest crashen terwijl hij iets ongelofelijks deed.

Met name in de openingsfase van 2018 raakte Verstappen betrokken bij verschillende incidenten, maar na het mislukte Grand Prix-weekend in Monaco werd de toen 20-jarige Nederlander alsmaar constanter en liet hij teamgenoot Daniel Ricciardo steeds vaker kansloos. Vijf jaar later is de nu 25-jarige Verstappen inmiddels tweevoudig wereldkampioen en is hij favoriet om ook dit jaar het kampioenschap te winnen. De Red Bull-coureur won twee van de eerste drie races en eindigde in Saoedi-Arabië na een inhaalrace als tweede.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws