Marko lyrisch over racewinnaar Pérez: 'Onderschat hem niet!' Formule 1
Formule 1

Marko lyrisch over racewinnaar Pérez: 'Onderschat hem niet!'

Marko lyrisch over racewinnaar Pérez: 'Onderschat hem niet!'

Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko is van mening dat Sergio Pérez niet onderschat moet worden. De teamgenoot van Verstappen was in 2021 en 2022 duidelijk langzamer dan de wereldkampioen, maar is het 2023-seizoen goed begonnen. Marko legt uit dat Pérez in de afgelopen jaren met behulp van Red Bull een sterkere coureur is geworden.

Gastheer Tom Clarkson en voormalig wereldkampioen Damon Hill bespreken in de F1 Nation Podcast de relatieve prestaties van de beide Red Bull-coureurs in Azerbeidzjan. Hill hoopt op een spannende strijd voor de titel. 'We willen een kampioenschap zien dat tot het einde bevochten wordt. Ik was verrast hoe Pérez Verstappen in Saoedi-Arabië achter zich wist te houden, maar nu heeft hij het opnieuw gedaan', zag de wereldkampioen van 1996 tot zijn verbazing.

Hill denkt wel dat Verstappen nog altijd de snelste van de twee coureurs is. 'Hij had wel geluk met de safetycar. Als Max (Verstappen, red.) geen pech had gehad met de safetycar, weet ik niet zeker of Pérez in staat was geweest om het gevecht met Max aan te gaan', vertelt de Brit. 'Ze waren enorm aan elkaar gewaagd en de achterste coureur had het waarschijnlijk lastiger dan de voorste', doelt hij op de moeilijkheden die de coureurs ondervonden om voorgangers te volgen en in te halen.

Heeft Marko een tweede oogappel?

Op dat moment loopt Helmut Marko voorbij, en de Oostenrijker wordt bij het gesprek betrokken. De presentatieduo vraagt de adviseur van Red Bull of ze beschikken over een raket. 'Nee, beide polepositions gingen naar Ferrari', weerlegt Marko de uitspraak. 'Ze komen dichterbij, en in de laatste ronden zetten Alonso en Leclerc dezelfde rondetijden neer (als Pérez en Verstappen, red.). We waren niet aan het vertragen, dus het is een hard gevecht en je moet altijd blijven pushen.'

Marko heeft in de afgelopen jaren regelmatig laten blijken groot fan van Verstappen te zijn. Logisch ook, want de Nederlander pakt de ene na de andere prijs voor het team. Toch is Marko ook alsmaar positiever over de teamgenoot van de Limburger. Hij weet nog zo net niet of Verstappen zonder pech wél had kunnen winnen. 'Verstappen had pech met de safetycar, maar Sergio (Pérez, red.) op een stratencircuit? Hij heeft de meeste podiumfinishes hier, dus onderschat Sergio (Pérez, red.) niet. Hij is behoorlijk veranderd sinds hij bij ons team is gekomen. Hij begon hard te werken. Eerder was hij een Mexicaanse racecoureur, die van het leven genoot. Dat doet hij nog altijd, maar hij verzet het benodigde werk.'

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Afbeelding 1. De 80-jarige Helmut Marko kreeg het perfecte verjaardagscadeau (Bron: Red Bull Content Pool / Getty Images). 
Afbeelding 1. De 80-jarige Helmut Marko kreeg het perfecte verjaardagscadeau (Bron: Red Bull Content Pool / Getty Images). 

Marko geeft aan dat Pérez ook in 2022 al hongerig naar succes was. 'Afgelopen jaar was hij op aan het zoeken hoeveel races de gebroeders Rodriguez gewonnen hadden.' Pedro en Ricardo Rodriguez zijn de beroemde broertjes waar het circuit in Mexico-Stad naar vernoemd is. Pedro won twee races in de Formule 1, terwijl Ricardo ruim zestig jaar later nog altijd de jongste podiumklant in de historie van de 24 Uur van Le Mans is. Beide broers kwamen op jonge leeftijd al te overlijden. 'Nu is hij (Pérez, red.) de succesvolste coureur uit Mexico. Mexico heeft een lange historie in de sport met goede coureurs.' Marko vierde afgelopen week zijn tachtigste verjaardag en geeft aan dat hij het perfecte verjaardagscadeau heeft gekregen.

Pérez benut zijn specialiteit optimaal

'Red Bull levert je niet alleen een goede auto, maar ze leren je ook om beter te rijden', legt Hill uit nadat Marko weer vertrokken is. Eerder gaf Red Bull al aan dat reservecoureur Daniel Ricciardo slechte gewoontes aan had geleerd in zijn jaren bij andere teams en dat ze hem opnieuw moesten leren rijden. Clarkson benoemt dat de Formule 1 komend weekeinde in Miami wederom een stratencircuit bezoekt, en ziet geen reden waarom het niet opnieuw zo spannend kan worden tussen Pérez en Verstappen als afgelopen weekend het geval was. 'Hij heeft die reputatie altijd al gehad', aldus Hill. 'Hij is heel teder met het gaspedaal en kan accelereren zonder wielspin en is een bandenfluisteraar. Hij is ook heel toegewijd en ongelofelijk precies. Hij laat nagenoeg geen ruimte over.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws