Marko vraagt om vroege aanval van Verstappen: 'Anders is Hamilton weg' Formule 1
Formule 1

Marko vraagt om vroege aanval van Verstappen: 'Anders is Hamilton weg'

Marko vraagt om vroege aanval van Verstappen: 'Anders is Hamilton weg'

Helmut Marko weet dat een eventuele aanval van Max Verstappen in Qatar in de eerste stint moet komen. Als de Nederlander zijn tweede startplek houdt, zal hij Lewis Hamilton uit moeten dagen in de eerste bocht, en de stint die daarop volgt. Lukt dit niet dan zal de Mercedes-coureur weg zijn en wordt het gat in de WK-strijd wederom kleiner. Ook geeft Marko aan dat Red Bull met vraagtekens zit over haar eigen afstelling.

De Red Bull Racing-adviseur spreekt bij Auto, Motor und Sport over de Grand Prix van Qatar. Verstappen wist zich op zaterdag op de tweede plek te kwalificeren, het is echter nog maar de vraag of hij deze houdt. Hij moet zich namelijk melden bij de stewards voor het negeren van gele vlaggen in Q3 van de kwalificatie op Losail International Circuit. Als hij een straf krijgt, zal hij naar achteren gezet worden op de startgrid.

Mocht dit niet het geval zijn dan heeft Marko het strijdplan in ieder geval al klaar. Verstappen moet in de eerste stint een aanval plaatsen, anders kan het te laat zijn: 'Met volle tanks ligt het zelfvertrouwen bij Mercedes laag. Althans, zo werkte het tot op heden. Tot aan de eerste pitstop hebben we dus een kans, anders is Hamilton weg.'

Red Bull met vragen rondom eigen afstelling

Het gat tussen Verstappen en Hamilton was in de kwalificatie ongeveer een halve seconde. Het is een paceverschil dat voortkomt uit uitstekend werk van de Brit, maar ook vanwege giswerk aan de kant van Verstappens team. 'We moeten zien te begrijpen waarom we niet veel trager op de rechte stukken waren, ondanks dat we met een grotere achtervleugel reden', vervolgt de Oostenrijker bij het Duitse medium.

Doorgaans creëert zo'n grotere achtervleugel meer drag, waardoor er snelheid verloren wordt op het rechte stuk. In Qatar was dit niet het geval, wat dus hoogst ongebruikelijk is. 'We dachten daarnaast in de tweede sector sneller te zijn met die vleugel, dat was niet het geval. Verstappen verloor er twee tienden.' Nog een tegenstrijdig resultaat waar Red Bull in haar evaluatie van de afstelling helemaal niets aan heeft.

Toch kwam de halve seconde verschil niet alleen maar door gestuntel van Red Bull. 'Natuurlijk moeten we ook toegeven dat de ronde van Hamilton naadloos was', weet Marko. Verstappen kampte gedurende zijn laatste runs met onbalans, terwijl hij ook nog te maken kreeg met gele vlaggen, al valt te betwisten of deze hem dus afgeremd hebben. Marko denkt dat Red Bull hoe dan ook in de race goed terug zal komen: 'In de race staan we er beter voor.'

Waarom Pérez zo tegenviel

Ook gaat de scout van de Oostenrijkse renstal ogenblikkelijk in op de prestatie van Red Bulls tweede coureur, Sergio Pérez. Marko begrijpt wel waarom de Mexicaan het derde deel van de kwalificatie niet wist te halen: 'Na wijzigingen aan de afstelling kost het Pérez tijd om weer op snelheid te komen. Bij Verstappen kan je aan de auto veranderen wat je wil. Of hij nou met een kleine of grote vleugel rijdt, Verstappen is altijd snel.'

Wedden dat Verstappen de GP van Qatar wint? Ontvang vier keer je inzet bij Bet365 en krijg 100 euro welkomstbonus!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws