Meer F1-coureurs zouden zich zoals Hamilton moeten uitspreken: 'Hij staat er nu alleen voor' Formule 1
Formule 1

Meer F1-coureurs zouden zich zoals Hamilton moeten uitspreken: 'Hij staat er nu alleen voor'

Meer F1-coureurs zouden zich zoals Hamilton moeten uitspreken: 'Hij staat er nu alleen voor'

Meer coureurs zouden zich moeten uitspreken over de problemen in de wereld, vindt Matt Bishop. Hij heeft langere tijd samengewerkt met Lewis Hamilton, een coureur die bekendstaat om zijn uitgesproken mening. Ook Sebastian Vettel vertelde vaak waar het op stond. Met het vertrek van de Duitse coureur moeten de andere F1-coureurs zich meer gaan uitspreken, is Bishop van mening tegenover Sky Sports.

Hamilton is altijd al uitgesproken geweest over de belangrijke zaken zoals sociale ongelijkheid en racisme. Met hem was ook Vettel een coureur op de grid die het belangrijk vond dat hier aandacht aan werd besteed. Bishop is van mening dat de rest van de F1-coureurs nu het stokje van Vettel moeten overnemen.

Bishop: 'Meer coureurs moeten Hamilton bijstaan'

Bishop is ook niet bang om de sociale ongelijkheid binnen de motorsport aan te pakken. Zo heeft hij zelf Racing Pride opgezet, een organisatie ter support van de LGBTQ+-gemeenschap. Bishop begrijpt wel waarom Hamilton zich zo hardmaakt voor het tegengaan van de ongelijkheid binnen de sport. 'Hij was de enige gekleurde coureur, niet alleen op dat moment, maar in de geschiedenis', zegt de Brit. 'Ik sta overduidelijk niet in zijn schoenen, maar ik ben wel homoseksueel en allebei zijn wij extreem zeldzaam binnen de sport.'

Bishop vindt het belangrijk dat de rest van de coureurs zich ook gaan uitspreken. Na het vertrek van Vettel gebeurt het te weinig en Bishop is van mening dat de zevenvoudig wereldkampioen het niet allemaal in zijn eentje kan doen. 'Ik probeer de andere coureurs niet te bekritiseren, ik ken ze bijna allemaal en iedereen heeft echt wel een mening', zegt de oud-McLaren-woordvoerder, 'maar ze mogen Hamilton best wat vaker bijstaan.'

FIA houdt nog vast aan nieuwe regels tegen politieke uitspraken

De ongelijkheid binnen de sport komt nog te vaak voor. Zo kreeg bijvoorbeeld ook oud-coureur Nelson Piquet laatst een geldboete voor de racistische en homofobe opmerkingen die hij maakte over Hamilton in november. Bishop vindt het goed dat de Braziliaan een boete moest betalen. 'Hij heeft er natuurlijk het geld voor, maar hopelijk schrikt het ook andere mensen af om zulke rare dingen te zeggen', stelt de Brit.

De FIA heeft laatst een nieuwe regel ingesteld waarbij coureurs eerst toestemming moeten vragen voordat ze politieke punten mogen bespreken tijdens een raceweekend. Veel coureurs hebben al laten blijken dat ze het daar niet mee eens zijn. 'Ik wens iedereen die denkt dat het een goed idee is om te voorkomen dat de meest succesvolle coureur in de geschiedenis van de Formule 1 en de enige zwarte coureur zich uitspreekt voor mensenrechten veel succes', aldus Bishop.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws