Nieuw puntensysteem lijkt veel steun te krijgen, Horner nog 'onpartijdig' Formule 1
Formule 1

Nieuw puntensysteem lijkt veel steun te krijgen, Horner nog 'onpartijdig'

Nieuw puntensysteem lijkt veel steun te krijgen, Horner nog 'onpartijdig'

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner is nog niet volledig overtuigd van het plan van de FIA en FOM om een nieuwe puntentelling te introduceren. Laurent Mekies, de teambaas van Visa Cash App RB, en Haas-baas Ayao Komatsu juichen het idee juist toe en zien vooral de voordelen van een nieuwe puntentelling in de koningsklasse van de autosport.

Afgelopen weekend meldde Motorsport.com dat er een voorstel voor een nieuw puntensysteem in de Formule 1 op tafel ligt. In het nieuwe plan krijgen niet langer enkel de eerste tien, maar de eerste twaalf coureurs punten toebedeeld. Voor de top zeven verandert dit echter niets, zij krijgen nog precies hetzelfde aantal punten, maar vanaf P8 wordt de verdeling anders. De nummer acht zou in de nieuwe opzet in plaats van vier, dan vijf punten krijgen en daarna krijgt iedereen tot P12 steeds één punt minder.

Horner staat niet onwelwillend tegenover het voorstel, maar is ook nog niet bepaald enthousiast. 'Ik heb het idee dat F1 nu in twee delen is gesplitst. De laatste vijf teams vechten net zo hard als de topteams', begint de Brit tegenover Motorsport.com positief, maar plaatst wel meteen een kanttekening. 'We moeten de cijfers nog doornemen en dan analyseren wat er precies gebeurt. Ik ben nu nog onpartijdig', aldus Horner.

Ferrari-teambaas Frédéric Vasseur kan vanwege zijn recente achtergrond wel begrip voor het plan opbrengen. 'Ik ben er niet op tegen. Ik kom van Alfa Romeo. Ik weet dat het frustrerend kan zijn als je een perfect weekend heb gereden, maar omdat niemand uitvalt elfde wordt en dus niet beloond wordt. Nu is het zo dat er geen verschil tussen P11 en P20 zit. Ik kan begrijpen dat dat frustrerend is', aldus de Fransman.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

christian horner frederic vasseur gunther steiner red bull racing alfa romeo haas f1 gp miami 2022
Vasseur was zelf in 2022 teambaas van een achterhoedeteam en toont begrip voor het plan. Horner spreekt zich nog niet uit.

Zusterteam Red Bull juicht plan toe

Niet geheel verrassend, kan het voorstel op de goedkeuring rekenen van de teams die doorgaans fel moeten strijden om punten te sprokkelen. Mekies, de teambaas van RB, juicht het plan dan ook toe. 'Natuurlijk zie ik dit zitten. Je hebt zes motorenfabrikanten die meedoen en je hebt Red Bull Racing. Er zijn dus zeven topteams', vertelt de Fransman. 'Ook de laagst geklasseerde teams hebben tegenwoordig veel personeel in dienst. Het is haast niet uit te leggen aan de partners dat we voor P11 vechten terwijl dat niets oplevert. Als we kijken naar de betrouwbaarheid van de auto's, dan komen we normaal gesproken niet in de punten. Ik denk niet dat dat goed is.'

Volgens Mekies lost een nieuwe puntentelling ook gelijk een ander probleem op. 'Het voorkomt dat als iemand in de regen toevallig P4 of P5 pakt, de andere teams de rest van het seizoen net zo goed niet kunnen meedoen', zegt de nieuwe teambaas van RB. 'Het vinkt alles af en er is volgens mij geen negatieve kant. Ik hoop dat dit er doorheen komt.' Ook Haas-teambaas Komatsu vindt het een goed plan. 'Wat zou een negatieve kant zijn? We hebben nu teams zonder punten, ik denk niet dat dat goed is voor de sport. Als er punten voor P11 en P12 komen, dan is de kans kleiner dat teams geen punten scoren', besluit de vervanger van Guenther Steiner.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws