Oud-coureur zoekt naar superlatieven voor Verstappen: 'Dit was een van zijn beste races ooit' Formule 1
Formule 1

Oud-coureur zoekt naar superlatieven voor Verstappen: 'Dit was een van zijn beste races ooit'

Oud-coureur zoekt naar superlatieven voor Verstappen: 'Dit was een van zijn beste races ooit'

Voormalig Formule 1-coureur en huidig GPDA-voorzitter Alexander Wurz vindt dat de prestatie van Max Verstappen in Silverstone onderbelicht is gebleven. Verstappen startte als vierde en had het in de openingsfase lastig, maar kwam uiteindelijk als tweede op ruim een seconde achterstand van winnaar Lewis Hamilton over de eindstreep. Eén van zijn beste races ooit, oordeelt Wurz.

Wurz verscheen na afloop van de Grand Prix van Groot-Brittannië in de F1 Nation-podcast, waarin ook de prestatie van de wereldkampioen uitgebreid besproken werd. De Oostenrijker stak zijn mening niet onder stoelen of banken. 'Ik vind deze versie van Max geweldig', geeft Wurz al meteen aan. 'Hij is de leider in het kampioenschap, terwijl zijn auto gemiddeld genomen niet het snelste is.' Sterker nog, de Nederlander heeft zelfs 84 punten voorsprong, terwijl het verschil tussen nummer twee Lando Norris en nummer acht Lewis Hamilton slechts 61 punten bedraagt.

Doordacht, slim, en berekenend

Verstappen mag doorgaans vooral op complimenten rekenen na overwinningen en dominante vertoningen, maar Wurz vindt juist het optreden van Verstappen in Engeland imposant. 'Ik vind zijn race in Silverstone een van zijn beste races ooit. Hij wist rustig te blijven, en het was heel doordacht dat hij niet met Lando (Norris, red.) vocht', aldus Wurz. 'Hij wist: dit is daar niet het moment voor. Dat moment komt later wel, want er is nu nog onzekerheid over welke banden we moesten kiezen en natuurlijk het weer. Hij koos er dus voor om hem te laten gaan, en geen tijd te verliezen. Dat is heel slim.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Oud-coureur zoekt naar superlatieven voor Verstappen: 'Dit was een van zijn beste races ooit'
Verstappen houdt het hoofd koel.

'Dat betekent dat hij heel berekenend te werk gaat en op instinct rijdt', legt Wurz uit. 'Voor hem is dit misschien de enige manier om de titel te winnen, want zijn auto is eigenlijk elke race niet snel genoeg.' McLaren heeft sinds Miami elk weekend een auto die minimaal net zo snel als de Red Bull is. Toch wist het Britse team van de laatste zeven races alleen die race in Miami te winnen.

Ook een week eerder deed Verstappen het al goed. 'In Oostenrijk had hij het tot de laatste pitstop volledig onder controle. Na zijn pitstop maakte hij een foutje. Dat was een zeldzaam foutje, maar desalniettemin een foutje in bocht vier. Lando had een set nieuwe banden, en Max niet. Opeens werd de race op zijn kop gezet. Tot die tijd had hij alles onder controle', zo looft Wurz de prestatie van Verstappen in het thuisland van Red Bull én Wurz.

Vizier op de wereldtitel

Wurz merkt dat de instelling van de Limburger veranderd is, nu hij niet meer de snelste auto heeft. 'Hier had hij zijn auto en emoties onder controle, en hij eindigde hoger dan waar zijn auto toe in staat was', vindt de 50-jarige. 'Max heeft zijn oog al volledig op de wereldtitel gericht. Hij is zo berekenend, en wordt zo enorm door zijn instincten gedreven, dat hij weet dat als hij een race om zeep helpt en 25 punten verliest, of achttien punten of wat dan ook, dat er een nieuwe dynamiek kan ontstaan, waardoor het in de toekomst alleen maar lastiger zal worden', zo omschrijft Wurz dat Verstappen er alles aan gelegen is om te zorgen dat de rest niet denkt dat er een kans op de titel is.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen lando norris sprint oostenrijk
Lando Norris is de voornaamste uitdager van Max Verstappen.

Waar Verstappen van het McLaren-kamp het verwijt kreeg dat hij te agressief racet, ziet Wurz de wereldkampioen juist zijn hoofd gebruiken. 'Hij berekent zijn voorsprong, en hij heeft nu redelijk wat meer punten dan de rest. Hij denkt nu aan schadebeperking, en beseft dat hij geen fouten mag maken. Hij zorgt dus dat hij punten pakt. Dat is het ultieme dat hij kan bereiken. Hij wil dit jaar wereldkampioen worden, en dat doe je niet altijd met ellebogenwerk.'

Verstappen is volgens Wurz wel gewoon de titelfavoriet - een rol die hij afgedwongen heeft met zijn prestaties in de eerste seizoenshelft. 'Wiskundig gezien is hij de te kloppen man met zijn puntenvoordeel, maar daarnaast ook met zijn mindset. Er zijn nu zoveel coureurs die punten van elkaar afpakken, waardoor het lastig is voor één coureur om hem nog te achterhalen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws