Overzicht tijden Grand Prix van China 2024 Formule 1
Formule 1

Overzicht tijden Grand Prix van China 2024

Overzicht tijden Grand Prix van China 2024

De Formule 1 keert terug naar China en doet dat direct met een sprintweekend. Voor het eerst sinds 2019 wordt er weer geracet op het Shanghai International Circuit. Voor diegenen die het nog weten, China is altijd een vroeg weekend geweest voor de Nederlandse en Europese kijker, dus betekent het dat de wekkers weer vroeg af zullen gaan voor de kijker die alle sessies wil volgen. De sprintrace begint om 5:00u Nederlandse tijd, de Grand Prix om 9:00u.

Het is alweer vijf jaar geleden dat de Grand Prix van China voor het laatst gehouden werd. Vanwege de coronapandemie en de strenge regels in China kon de Formule 1 niet eerder dan in 2024 terugkeren. Vijf jaar geleden stonden de teams en de coureurs er ook nog heel anders voor. Toen was Lewis Hamilton nog een vijfvoudig wereldkampioen, had Max Verstappen nog maar vijf overwinningen op zijn naam staan, en racete Pierre Gasly nog bij Red Bull Racing. Vanaf dit jaar is het Shanghai International Circuit dus weer gastheer van de Formule 1-race in China. Aankomend weekend wordt tevens de eerste sprintrace van het jaar verreden.

Tijdschema GP China 2024

Sessie Dag Tijd
Eerste vrije training Vrijdag 19 april 5:30u - 6:30u
Sprintkwalificatie Vrijdag 19 april 9:30u - 10:15u
Sprintrace Zaterdag 20 april 5:00u - 6:00u
Kwalificatie Zaterdag 20 april 9:00u - 10:00u
Race Zondag 21 april 9:00u - 11:00u

Het is voor alle teams dus de eerste keer dat ze het Chinese asfalt betreden met de auto's van het 2022-reglement. Daarom lieten de coureurs al weten dat ze niet superenthousiast waren dat het eerste sprintweekend van het jaar in China wordt georganiseerd. Ze hebben immers maar één uur om te wennen aan de baan, die ook nog eens opnieuw geasfalteerd is, om vervolgens drie uur daarna de sprintkwalificatie al te verrijden. Het zal voor veel teams veel zoeken en afstellen worden om de auto met een goede set-up de kwalificatie en de race in te sturen.

Verstappen jaagt op eerste China-zege

Omdat de Formule 1 dit jaar pas weer in China komt, heeft Verstappen nog geen zege in Shanghai kunnen pakken. Daar wil hij dit jaar ongetwijfeld verandering in brengen. Mercedes is tot nu toe het meest succesvolle team in China, maar of ze haar succes dit jaar kan herhalen is nog maar de vraag. De Duitse renstal hoopt van de fouten van anderen te kunnen profiteren, aangezien het voor iedereen lastig gaat zijn om de auto in een keer goed af te stellen.

Dit jaar zijn er echter wel twee Parc Fermé-periodes tijdens sprintweekenden, zo worden diskwalificaties na afloop, omdat de teams niet meer aan de afstellingen hebben kunnen sleutelen, voorkomen. Na een succesvolle start van het seizoen zal Red Bull China tevreden verlaten als ze weer een één-tweetje pakt. Of dat lukt, zullen we zondag laat in de ochtend weten.

Ga jij vroeg je bed uit voor de Grand Prix van China? Laat het weten in de comments. Klik hier om te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws