Pirelli-topman komt met waarschuwing voor de coureurs: 'Moet ervoor zorgen dat je dit niet veroorzaakt' Formule 1
Formule 1

Pirelli-topman komt met waarschuwing voor de coureurs: 'Moet ervoor zorgen dat je dit niet veroorzaakt'

Pirelli-topman komt met waarschuwing voor de coureurs: 'Moet ervoor zorgen dat je dit niet veroorzaakt'

Pirelli-topman Mario Isola waarschuwt de coureurs alvast voor het probleem van graining voorafgaand aan het Grand Prix-weekend in China. Volgens de Italiaanse topman is er een grote kans dat graining zal gaan optreden tijdens het weekend in Shanghai. Isola neemt daarbij vergelijkbare omstandigheden tijdens de races in Baku als uitgangspunt.

Het ging tijdens de donderdag in aanloop naar het Grand Prix-weekend in China veel en vaak over het nieuwe asfalt van het Shanghai International Circuit. Dit nieuwe 'geverfde' asfalt zorgt niet alleen voor een aantal vraagtekens bij iedereen in de paddock, maar de teams en coureurs vragen zich ook af hoeveel het probleem van graining dit weekend een rol gaat spelen tijdens de sprintrace en hoofdrace.

Pirelli-topman Isola geeft toe dat graining wel degelijk een probleem kan gaan worden dit weekend. 'De lay-out van het circuit van Shanghai brengt de linker voorband in moeilijkheden, vooral in bocht 1', legt Isola uit, tegenover de Nederlandse tak van Motorsport.com. 'Die draait zolang door dat je bijna weer terugrijdt. Het is mogelijk dat de band daar nog niet klaar is (voor een goede ronde, red.), want er wordt veel energie gevraagd. Je moet er dan voor zorgen dat je geen graining veroorzaakt, dat kan namelijk snel gebeuren als de band nog niet warm genoeg is', aldus de Italiaan.

Isola denkt dat graining vooral op de loer zal liggen wanneer de coureurs voor een snelle ronde willen gaan tijdens de twee kwalificaties die dit weekend op het programma staan. 'Graining veroorzaakt dan het meeste verlies aan performance. In de race is het wat makkelijker te managen, want dit probleem wil wel eens verdwijnen tijdens een langere stint', aldus de Pirelli-topman. 'Het lijkt erop dat we graining in Shanghai veel gaan zien. Het wordt namelijk niet heel warm. Met koelere temperaturen is het lastiger om temperatuur in de banden te houden. Hier is dat vooral lastig omdat er twee lange rechte stukken zijn.'

Wordt Shanghai net zoals Baku?

De verwachte lage baantemperaturen, waar tijdens de eerste vrije training al een voorproefje van was te zien, kunnen volgens Isola ook op een andere manier de races van de coureurs lastiger maken. 'Op de lange rechte stukken worden de banden door de koelere lucht sneller koud. Het is waar dat het oppervlakte van het rubber snel afkoelt, terwijl de kern van de band warm blijft. Als iemand aan het einde van het rechte stuk hard remt, dan heeft hij ineens veel minder grip', vertelt Isola. 'We zagen in Baku dat de banden aan het einde van het rechte stuk dertig graden kouder waren dan aan het begin. De coureurs moeten met deze veranderingen rekening houden, want dit probleem kan dit weekend in Shanghai ook opspelen, zeker wanneer het koud is.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws