Red Bull over 'geheime test' van Verstappen: 'Hij kon ons daarna goede feedback geven' Formule 1
Formule 1

Red Bull over 'geheime test' van Verstappen: 'Hij kon ons daarna goede feedback geven'

Red Bull over 'geheime test' van Verstappen: 'Hij kon ons daarna goede feedback geven'

Paul Monaghan, hoofdingenieur bij Red Bull Racing, heeft duidelijkheid gegeven over een extra test, die Max Verstappen voor de Grand Prix van Canada afwerkte in een RB18, de kampioenschapsauto uit 2022. Red Bull heeft een moeizame periode achter de rug, waarbij het team kampt met correlatieproblemen en moeilijkheden bij de kerbstones. Verstappen ging op pad met zijn oude auto om antwoorden te krijgen.

Volgens het TPC Programme (Testing of Previous Car, red.), mogen de teams tests uitvoeren in auto's die minimaal twee jaar oud zijn. Daarmee is 2024 het eerste jaar waarbij de teams beschikken over een auto uit hetzelfde reglement, aangezien dit reglement in 2022 geïntroduceerd werd. Mercedes gebruikt die kans om Andrea Kimi Antonelli op snelheid te brengen, terwijl Ferrari recentelijk ook al haar coureurs in een 2022-auto liet rijden.

Nieuw referentiepunt

Verstappen ging woensdag ook op pad in zijn RB18. De Nederlander werkte in Imola een uitgebreide test af om te kijken wat de verschillen zijn met de huidige auto. 'We wilden Max een referentie van een vorige auto geven', vertelt Monaghan tegen onder meer F1Maximaal.nl. 'Als je de zwakke en de sterke punten van de huidige auto probeert vast te stellen, is die huidige auto zijn referentiepunt. Het kan dan dat hij denkt: ah, in eerdere jaren hadden we dit en dat. De vraag is dan ook of dit echt ook echt zo is, want we hebben de beide auto's niet op hetzelfde moment ingezet.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

alain prost paul monaghan red bull racing
Paul Monaghan praat met viervoudig wereldkampioen Alain Prost.

Nu heeft Red Bull dit dus wél gedaan, en Monaghan geeft toe dat Red Bull daar wel nuttige informatie uit heeft kunnen halen. 'Door die auto van stal te halen, probeerden we om Max een referentie te geven om dit zelf te bepalen. Hij heeft ons op basis hiervan goede feedback kunnen geven. Het is nu aan ons om te bepalen wat we ermee doen', vertelt de man met bijnaam Pedals.

'Zijn feedback op zich verandert niet, maar we geven hem puur een ander referentiepunt. De sterke en zwakke punten van de auto zijn zoals wij die ervaren. We kunnen dat wel met de concurrentie vergelijken, maar nu kunnen we het samenvoegen met zijn feedback, en de opmerkingen van Checo (Pérez, red.), en oordelen of we goed zitten of niet', legt Monaghan uit. 'We bekijken de data, en kijken of het klopt als we zeggen dat we beter of slechter zijn dan anderen, en wat zijn ervaring is, en waarom hij een bepaald gevoel heeft, en wat we er in hemelsnaam aan kunnen doen', sluit Monaghan af. Red Bull komt naar verwachting volgende maand weer met een groot upgradepakket, vermoedelijk in Hongarije.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws