Rossi over Bianchi: 'Hij is net zo getalenteerd als Verstappen' Formule 1
Formule 1

Rossi over Bianchi: 'Hij is net zo getalenteerd als Verstappen'

Rossi over Bianchi: 'Hij is net zo getalenteerd als Verstappen'

De Amerikaanse ex-Formule 1-coureur Alexander Rossi sprak over het talent van Jules Bianchi en zijn succes in de lagere categorieën. Volgens de Amerikaan was Bianchi, die in 2014 tragisch om het leven kwam na een ongeluk op Suzuka, net zo getalenteerd als Verstappen.

Bianchi en Rossi hebben nooit samen geracet in de lagere categorieën, maar in 2010 zaten ze samen in ART GP-auto. Bianchi was de GP2 rijder, terwijl Rossi in de GP3 reed. In de officiële Formule 1-podcast, Beyond The Grid, sprak Rossi over Bianchi's enorme talent. De Amerikaan was toeschouwer toen Rossi verongelukte in Suzuka in 2014 en de coureur zal de zwarte bladzijde van zijn race-carrière nooit vergeten.

'In de lagere categorieën zag je hem als één van de uitverkorenen, als een bestuurder van die kleine groep van supertalenten. Ik zou hem op hetzelfde niveau plaatsen als Verstappen in termen van bekwaamheid en talent, hij heeft elk kampioenschap gewonnen waaraan hij heeft deelgenomen. Slechts weinigen kunnen dat, en Ferrari heeft hem geholpen en grote beloningen gegeven', vertelt Rossi.

Formule 1-debuut met een zwart randje

De twee ontmoetten elkaar opnieuw bij Manor, waar Rossi in 2014 de reservecoureur was. De Amerikaan herinnerde zich hun tijd samen en hoe verschrikkelijk het Suzuka weekend was. 'In mijn tijd bij Manor was ik nooit op zijn niveau qua talent of prestaties en hij had een oogje op de toekomst, hij keek uit naar zijn kans. Het was verschrikkelijk voor mij om deel uit te maken van dat weekend op Suzuka als reservecoureur en het was een zeer gecompliceerde tijd voor het hele team. We hebben die tragedie moeten niet kunnen verwerken toen we de week daarop naar Sochi gingen.'

In Sochi, zou Rossi zijn F1 debuut maken als reserve voor Bianchi. Uit respect voor de coureur en zijn familie besloot het team echter om slechts met één auto te racen. Alexander Rossi verwelkomde de beslissing van Manor. 'Voor Sochi was ik de reserve rijder en ik was verplicht om in de auto te stappen. Tijdens dat weekend sprak ik met Joe Saward en Tracy Novak en ik zei hen dat ik die situatie haatte, dat ik mijn debuut niet op die manier wilde maken.'

'We hielden elkaar allemaal in tranen, ze zeiden me dat ze het begrepen, maar het was noodzakelijk voor hen om te racen en in theorie zou ik het gedaan hebben, ik was ingeschreven in die race', herinnerde de Amerikaan zich. 'Natuurlijk hebben we dagen later de beslissing genomen, als groep en uit respect voor zijn familie, om niet in die auto te rijden, het was te voorbarig, het was een grote bevrijding voor mij. Ik wilde niet met de auto rijden in zo'n weekend. Het was het begin van een geweldige relatie met Manor', besloot Rossi.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws