Tsunoda groeit in de F1: 'Vorig jaar wist ik niet wat ik aan het doen was' Formule 1
Formule 1

Tsunoda groeit in de F1: 'Vorig jaar wist ik niet wat ik aan het doen was'

Tsunoda groeit in de F1: 'Vorig jaar wist ik niet wat ik aan het doen was'

Na een debuutseizoen met te veel fouten heeft Yuki Tsunoda zijn benadering van het Formule 1-kampioenschap veranderd en is hij nu een betere coureur geworden. De Japanse AlphaTauri-coureur heeft ten opzichte van vorig seizoen een grote stap kunnen maken, aldus de coureur zelf tegenover Motorsport.

Één van de verrassingen van dit vroege seizoen is zeker Tsunoda. De Japanner lijkt na zijn debuutjaar in de Formule 1 de goede weg te zijn ingeslagen, mede dankzij de wil van Red Bull om de talentvolle coureur niet af te schrijven. Vorig jaar begon Tsunoda, na een debuut in punten in Bahrein, aan een zwarte periode vol fouten, maar het topmanagement van het team uit Milton Keynes greep in de loop van het seizoen in door Tsunoda over te plaatsen naar het hoofdkwartier van AlphaTauri in Faenza, om de pupil van de Academy beter in de gaten te kunnen houden.

De overstap naar Italië had direct resultaat

De overstap loonde en Tsunoda's tweede seizoenshelft was veel constanter, met als hoogtepunt een vierde plaats in de chaotische race van Abu Dhabi. Tsunoda lijkt het seizoen 2022 op de goede voet te zijn begonnen en bij de laatste Grand Prix van Emilia Romagna wist de Japanner, ondanks het feit dat de AlphaTauri met beide auto's de doorgang naar Q2 niet vonden, op de zevende plaats af te sluiten.

De vooruitgang die de rookie van het jaar in de F2 in 2020 heeft geboekt, heeft teambaas Franz Tost ertoe aangezet om lovende woorden te gebruiken voor zijn coureur. 'Yuki heeft een grote stap voorwaarts gezet ten opzichte van vorig jaar, maar als we kijken naar wat hij dit seizoen doet, moet ik zeggen dat hij veel groeit en dat hij heel goede prestaties neerzet.'

'Enorme vooruitgang in racepace'

Op de vraag waar Tsunoda precies verbeterd is ten opzichte van vorig jaar, antwoordt de Japanner: 'Vergeleken met vorig jaar heb ik het gevoel dat ik de situatie veel beter onder controle heb. In 2021 wist ik niet wat ik deed. Ik ging tot het uiterste in elke ronde en er kwamen fouten. Maar ik denk dat die ingewikkelde periode me geholpen heeft om me te verbeteren. Ik zat in een slechte reeks, maar ik kwam er uit als een verbeterende renner en kon een stap voorwaarts zetten. Daarom kan ik nu regelmatiger naar de punten gaan. Vergeleken met 2021 was de vooruitgang die ik boekte enorm, vooral in racepace.'

Één van de aspecten waardoor Tsunoda vorig jaar in de schijnwerpers kwam te staan, was zijn vurige aard, vooral in de radiocommunicatie met het team die door de AlphaTauri-mannen vaak niet op prijs werd gesteld. 'Ik probeer kalmer te zijn. Ik heb de ingenieurs nooit oneerbiedig willen behandelen, maar dit jaar wil ik minder agressief zijn. Ik heb me gerealiseerd dat het geen zin heeft om over de radio te schreeuwen, het is beter om dingen rustig over te brengen en dan naar de volgende stap te gaan', aldus de Japanner.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws