Vooruitblik: Verstappen kan een grote slag slaan in Miami Max Verstappen
Max Verstappen

Vooruitblik: Verstappen kan een grote slag slaan in Miami

Vooruitblik: Verstappen kan een grote slag slaan in Miami

Max Verstappen maakt zich in de Verenigde Staten op voor de eerste Grand Prix ooit in Miami. Na een perfect weekend met een Grand Slam in Imola is het nu tijd om op het bloedsnelle stratencircuit in de Verenigde Staten te gaan racen. De Red Bull-coureur is favoriet en kan dus komend Grand Prix-weekend een grote slag slag slaan in de strijd om de titel met Charles Leclerc.

Verstappen vertoeft momenteel ontspannen met zijn moeder Sophie Kumpen en vriendin Kelly Piquet in het zonnetje van Miami, zo is te zien op foto's op social media. De Nederlander kan zich na zijn ijzersterke prestatie in de Grand Prix van Emilia Romagna dan ook met vertrouwen voorbereiden op het raceweekend. Na een moeizame seizoensstart en dubbele pech in Bahrein en Australië scoorde Verstappen maximale punten in Italië en maakte bovendien een reuzensprong in het rijdersklassement.

Ferrari komt voor wraak 

Ferrari zal alles op alles zetten om haar dramatische resultaat tijdens de thuisrace goed te maken. De Tifosi kwamen vol vertrouwen naar het circuit in Imola maar kwamen bedrogen uit. Het Italiaanse team scoorde met de zesde plek van Leclerc en een DNF van Carlos Sainz haar slechtste resultaat van het huidige seizoen. De Italianen zijn daarom uit op wraak in Miami, het Italiaanse team haalt alles uit de kast om Verstappen te verslaan in de Verenigde Staten. Zo krijgt Leclerc een nieuwe en verbeterde motor van Ferrari en is er een nieuwe achtervleugel. Daarmee wil Ferrari haar auto sneller maken op het rechte stuk waar Red Bull Racing duidelijk de overhand heeft.

Verder zal het Italiaanse team met updates komen die het porpoising moeten tegengaan, zo worden er skates op de vloer aangebracht om het stuiteren tegen te gaan. De Ferrari stuitert, zeker op hoge snelheid, nog enorm en dat zal op het bloedsnelle circuit van Miami problemen kunnen geven. Dit is vooral zo bij het afremmen voor de bochten, wanneer de auto stuitert is er minder balans en heeft deze dus een langere remweg dan de Red Bull-auto, die geen last van porpoising ondervindt.

Stratencircuit Miami is razendsnel

Verstappen is dit seizoen wederom in bloedvorm, zonder pech en zijn daaropvolgende uitvalbeurten was de Nederlandse coureur steevast als tweede of eerste gefinisht. Dat de Red Bull-coureur over wereldtalent beschikt en in vorm is weten we, maar ook het stratencircuit in Miami speelt Red Bull in de kaart. De gemiddelde snelheid op het razendsnelle circuit is 223 km/u en de gemiddelde rondetijd op het 5,4 kilometer lange circuit ligt rond de 1 minuut en 35 seconden.

De rechte stukken zullen Red Bull en Verstappen enorm helpen want ze zijn lang, heel lang. Het circuit kent twee rechte stukken waarvan de langste liefst 1,3(!) kilometer lang is. Samen met drie DRS zones zal inhalen dus geen enkel probleem zijn op het nieuwe circuit. Bovendien staan de coureurs ongeveer één minuut lang vol op het gas in Miami en zal topsnelheid en een lage downforce-setup een enorme rol spelen tijdens het raceweekend.

Verstappen de torenhoge favoriet 

Het stratencircuit in Miami is dus enigszins te vergelijken met het circuit in Saoedi-Arabië en dus kunnen we voorzichtig kijken naar het snelheidsverschil aldaar. In Jeddah waren het de Red Bulls die ruimschoots de snelste waren in de speed traps, Verstappen noteerde daar 334 km/u om 327 km/u voor Leclerc. Tenzij de update bij Ferrari met een kleinere achtervleugel en mogelijk meer PK's in de motor een ruime verbetering zijn, kan Verstappen een mokerslag uitdelen aan Leclerc om wederom overtuigend een Grand Prix te winnen ten koste van de Monegask.

Toch zal de Nederlander op de hoede moeten zijn voor de updates bij Ferrari en blijft het de vraag in hoeverre de DRS een rol gaat spelen op het mega-lange rechte stuk van Miami. Indien de Red Bull-coureur niet weg kan rijden bij de Ferrari's zou het, net zoals in Jeddah, wel eens stuivertje wisselen kunnen worden voor de leiding met behulp van de DRS. Mocht Verstappen (op P1) samen met teamgenoot Sergio Pérez (op P2) Ferrari weten te verslaan, dan wordt het weer enorm spannend in het coureurskampioenschap met 84 punten voor Verstappen en 101 voor Leclerc (als hij op P3 eindigt). De druk bij Ferrari zal dan alleen maar toenemen en blijft het de vraag hoe lang Leclerc en Verstappen op de baan hun vriendelijkheid behouden of weer zoals vanouds op de kartbaan, hun ellebogen gaan gebruiken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws