Tsunoda noemt De Vries niet bij naam: 'Ik had contact met een of andere coureur' Formule 1
Formule 1

Tsunoda noemt De Vries niet bij naam: 'Ik had contact met een of andere coureur'

Tsunoda noemt De Vries niet bij naam: 'Ik had contact met een of andere coureur'

AlphaTauri maakte in de eerste drie races een zeer moeizame start van het seizoen mee en deelt voorlopig de laatste positie in het constructeurskampioenschap met Williams. In Azerbeidzjan was er in eerste instantie reden tot optimisme voor het Red Bull-zusterteam, met een zesde plek voor Nyck de Vries in de enige vrije training. Waar de Nederlander in de kwalificatie al snel een fout maakte, wist teamgenoot Yuki Tsunoda een achtste startplek voor de Grand Prix te bemachtigen. Tijdens de kwalificatie voor de sprintrace en in de sprintrace zelf ging echter alles mis voor het team uit Faenza.

Al in de openingsfase van de race kwamen beide coureurs met elkaar in contact. De Vries liet zijn auto bij bocht drie naar buiten lopen en kwam zo in aanraking met Tsunoda. Voor de machteloze Japanner betekende het voorval het einde van zijn race. ‘Ik had contact met een of andere coureur en ik verloor mijn voorvleugel', zo noemt hij De Vries tegenover F1TV niet bij naam. 'Hij liet me geen ruimte. De voorvleugel raakte beschadigd, en ik kon dat niet zien, dus ik reed gewoon op volle snelheid verder, zoals ik altijd doe. Ik had geen controle meer over de auto en toen ging ik de muur in. Het is heel frustrerend. Heel frustrerend, want in de sprintkwalificatie kon ik mijn kans niet benutten. Ik zal me weer op morgen focussen en proberen punten te pakken.’

De Japanner wist zijn beschadigde AT04 nog wel terug te brengen naar de pitstraat en had nog even kans om weer aan te sluiten achter de safetycar, maar al snel bleek dat zijn team hem weer op pad had gestuurd met een kapotte achterwielophanging. Met moeite wist Tsunoda het zes kilometer lange circuit rond te rijden om dit keer definitief de pitstraat in te rijden. De Vries kon zijn weg wel vervolgen, maar kwam niet verder dan een veertiende plek. Morgen start Tsunoda als achtste terwijl De Vries de race als laatste zal beginnen.

AlphaTauri op de bon geslingerd

Na afloop van de race kreeg AlphaTauri ook nog een straf voor het onveilig wegsturen van Tsunoda. 'Het team checkte of de auto in orde was, monteerde een nieuwe set banden en een nieuwe velg, en stuurde de auto weer op pad', zo beginnen de stewards hun oordeel. 'De rechterachterwielophanging begaf het nagenoeg onmiddellijk en de auto moest langzaam terug worden gereden naar de pitstraat om uit de race gehaald te worden. Naar onze mening had het team meer kunnen doen om te controleren of de auto veilig was. De teamvertegenwoordiger erkende dat meer gedaan had kunnen worden. Onder de omstandigheden hebben we besloten om een straf van 5000 euro uit te delen aan het team.'

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws