Update | Horner laat aerodynamicus Fallows niet vroegtijdig vertrekken naar Aston Martin Formule 1
Formule 1

Update | Horner laat aerodynamicus Fallows niet vroegtijdig vertrekken naar Aston Martin

Update | Horner laat aerodynamicus Fallows niet vroegtijdig vertrekken naar Aston Martin

Dan Fallows, hoofd aerodynamica bij Red Bull Racing, zal in de nabije toekomst een overstap maken naar Aston Martin. Hij heeft een rol als technisch directeur aangeboden gekregen bij het team van Lawrence Stroll, een aanbieding die hij niet af kon slaan. Zo raakt Red Bull de topmanager dus kwijt. Christian Horner spreekt van een gemis, maar ziet ook mooie mogelijkheden in het vertrek van Fallows.

'Wij kunnen bevestigen dat ons hoofd aerodynamica, Dan Fallows, zich bij Aston Martin zal voegen als technisch directeur', zo laat Red Bull weten in een persbericht. In het eerste bericht over het vertrek van de sterkhouder is de toon van het team van Max Verstappen en Sergio Perez vooral dankbaar: 'Wij willen van deze mogelijkheid gebruik maken om hem te bedanken voor zijn vijftien jaar dienst bij het team.'

'Dan voegde zich in 2006 bij de aerodynamische afdeling van het team en nam in 2014 de leiding over de afdeling. Hij heeft geholpen dit team te vormen gedurende het hybride-tijdperk en is mede te danken voor onze heropleving', aldus Horner, die zeer te spreken is over de vertrekkende collega. Wanneer deze collega weggaat, is nog niet duidelijk, maar wel wordt gemeld dat hij zijn contract voor 2021 sowieso nog uit zal zitten.

Een jaar 'gardening leave', zoals gebruikelijk in de Formule 1, zal daar vermoedelijk op volgen. Personeel dat wisselt van team en technische kennis met zich meedraagt, moet doorgaans eerst een jaar langs de kant staan om te voorkomen dat er een extreme kennisoverdracht plaatsvindt van het ene team naar het andere. Vermoedelijk zal ook Fallows hieraan moeten geloven.

Horner: 'We gaan Fallows missen'

'Het spreekt voor zich dat we Dan gaan missen', meldde de Red Bull-teambaas. 'We willen hem bedanken voor wat hij voor ons betekend heeft en we begrijpen dat een rol als technisch directeur bij een Formule 1-team een carrièrekans is die hij niet kan laten schieten.' Wel benadrukt hij dat het vertrek van de aerodynamische steunpilaar ruimte vrij maakt om intern iemand door te promoveren.

Dat Fallows vertrekt naar Aston Martin betekent niet dat hij per direct op non-actief wordt gesteld. Volgens Horner zit de Brit zijn termijn bij Red Bull gewoon uit, om vervolgens de overstap te maken naar de Britse renstal. Het is niet de eerste aanwinst die het groeiende Aston Martin doet. Zo wisten ze recent onder meer al Luca Furbatto bij Alfa Romeo weg te lokken.

Update 15.00u (25/06) | Aston Martin 'werkt aan begindatum' voor Red Bull-man Fallows

Aston Martin werkt aan een begindatum voor de recent aangestelde Dan Fallows als nieuwe technisch directeur van het team. Dat vertelt teambaas Otmar Szafnauer in gesprek met Motorsport.com. Fallows is momenteel nog hoofd aerodynamica bij Red Bull Racing en teambaas Christian Horner gaf aan dat hij zijn termijn zal uitzitten. Deze zou echter nog jaren kunnen duren, zo blijkt nu.

Desondanks gelooft Szafnauer dat een begindatum wel goed komt. Zo werkt zijn team er momenteel aan dat Fallows spoedig kan beginnen: 'We kondigden onze herstructurering recent aan en hebben nu Fallows aangekondigd. We kunnen alleen niet controleren wat Red Bull doet. Wat betreft zijn begindatum, daar werken wij momenteel aan', aldus Szafnauer die daaraan toevoegt dat ze hierover samenwerken met Red Bull.

Update 10.30u (26/06) | Aston Martin 'dankbaar' voor aankondiging: 'De begindatum is aan Red Bull'

Waar eerder al bekend was dat er gewerkt wordt aan een begindatum voor Dan Fallows bij Aston Martin, heeft teambaas Otmar Szafnauer nog meer laten weten aan The Race. Volgens Szafnauer is het nu aan Red Bull Racing om te beslissen over wanneer Fallows kan beginnen. De aankondiging komt in het midden van een enorm HR-proces voor Aston Martin.

'In die zin is het een marathon voor ons, geen sprint', vertelt Szafnauer in een interview met The Race. 'Het gaat ons er uiteindelijk om dat we de juiste mensen op de juiste plek hebben zitten. Als je te snel gaat met het aannemen van mensen kan dat uiteindelijk pijn gaan doen', legt de teambaas uit over het veranderproces dat Aston Martin op het moment doormaakt.

Met de komst van Dan Fallows bevestigt Szafnauer in ieder geval dat het wat de top in het technische team wel goed zit. 'Maar het vinden van andere gelijkgestemde, hoog presterende mensen is best moeilijk. Dat is nu eenmaal het proces waarin we zitten.'

Het team wordt in ieder geval nauwgezet gevolgd binnen de Formule 1. Aston Martin staat al jaren bekend als een erg effectief team, Red Bull Racing ziet het team dan ook steeds meer als een rivaal en wil daarom de komst van Fallows zo lang mogelijk uitstellen volgens de journalisten bij The Race.

Update 08.30u (09/07) | Horner laat aerodynamicus Fallows niet vroegtijdig vertrekken naar Aston Martin

Christian Horner heeft aangegeven dat Red Bull Racing er weinig voor voelt om Dan Fallows eerder te laten vertrekken dan nodig. Aston Martin-teambaas Otmar Szafnauer hoopte nog te onderhandelen met de Oostenrijkse renstal, maar Horner gooit de deur dicht. Fallows is momenteel nog een Red Bull-werknemer en zal als werknemer door blijven gaan totdat hij zijn contract uitgezeten heeft.

Dit houdt in dat Szafnauer tot half 2023 moet wachten op het aerodynamische kopstuk. Horner bevestigt dit: 'Onze situatie met betrekking tot Dan is zeer duidelijk', aldus de Britse teambaas in gesprek met Motorsport.com. 'Hij werkt aan de bolide en hij werkt ook aan de auto voor volgend seizoen', voegt hij daaraan toe. Ook voor de 2022-bolide gebruikt Red Bull Fallows dus.

Omdat zijn contract bij Red Bull nog circa twee jaar doorloopt, is het voor de Britse renstal die hem weggekaapt heeft, wachten tot zijn contract afloopt. 'Tot die tijd zullen we hem bezig houden. Hij heeft vorig jaar nog een nieuwe deal getekend, dus we hebben nog veel tijd voordat onze samenwerking afloopt.' Over de zogeheten gardening leave, waarin een werknemer een jaar langs de kant staat om een extreme kennisoverdracht tussen de teams te voorkomen, wordt voorlopig nog niet gesproken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws