Update II | Brawn reageert op plannen sprintraces: 'Belangrijk om Grand Prix te behouden' Formule 1
Formule 1

Update II | Brawn reageert op plannen sprintraces: 'Belangrijk om Grand Prix te behouden'

Update II | Brawn reageert op plannen sprintraces: 'Belangrijk om Grand Prix te behouden'

Formule 1-CEO Stefano Domenicali heeft meer losgelaten over de sprintraces die dit jaar zullen plaatsvinden tijdens de raceweekenden. Op het moment worden deze volgens Domenicali nog uitgewerkt, het is daarom de verwachting dat er vóór de eerste Grand Prix in Bahrein meer duidelijkheid komt over de races. Eén ding is in ieder geval duidelijk, na de sprintrace zal er geen podiumceremonie plaatsvinden.

De sprintraces staan op het moment nog gepland voor de Grands Prix in Brazilië, Canada en Italië. De kwalificatiesessie voor deze races zal naar alle waarschijnlijkheid plaatsvinden op de vrijdag in het raceweekend, waarmee de tweede vrije training wordt vervangen door de nieuwe sessie. Vervolgens zal de sprintrace worden gehouden in plaats van de 'normale' kwalificatie en punten zullen worden uitgereikt aan de top acht.

Er zal dus geen podiumceremonie plaatsvinden volgens Domenicali. 'We moeten ervoor zorgen dat de iconische festiviteiten aan het einde van de race in stand worden gehouden. De belangrijkste ceremonie zal dan ook op zondag blijven', vertelt de CEO aan Motorsport.com. 'Dat is een hoogtepunt in het weekend en moet los blijven staan van de sprintrace op zaterdag.'

Naam van sprintraces kan veranderen

Ook wordt er nog gepraat over de naam die de sprintraces gaan krijgen, inmiddels wordt er veel gesproken over kwalificatieraces. Maar Alpine-teambaas Marcin Budkowski heeft het bijvoorbeeld over een 'super-kwalificatie'. 'Het gaat wel zorgen voor meer reuring in het weekend. We zullen een stuk minder voorbereid aan de start van de kwalificatie staan. Het zal wat makkelijker worden om een goede show neer te zetten voor de fans. Het is een mooie kans voor ons en we zullen moeten zien of het mogelijk is om het over te nemen voor komende seizoenen', sluit de teambaas af.

Update 14.55u (13/03) | Meer duidelijkheid over sprintraces, punten voor top drie

Er is meer duidelijkheid over de sprintraces, die komend seizoen worden uitgetest bij drie Grands Prix. De komende dagen wordt er druk overlegd over de naam van de sprintrace, die nu mogelijk door het leven zal gaan als 'sprintkwalificatie'. Die naam wordt waarschijnlijk gekozen omdat er anders moet worden gekeken naar deze kwalificatierace, gezien de nadruk van het Grand Prix-weekend nog steeds op zondag moet blijven liggen.

Daarnaast is er ook meer duidelijk over de regels. Volgens Racefans is het bijvoorbeeld al duidelijk dat enkel de top drie punten zal krijgen tijdens deze race, om het racen voor posities te stimuleren. Daarnaast wordt er ook nog gesproken over een mogelijke verbreding in de parc-fermé regels, het bandenreglement én wordt er ook nog gekeken naar de uitwerking van DRS-zones tijdens deze races.

Update II 16.30u (13/03) | Brawn reageert op plannen sprintraces: 'Belangrijk om Grand Prix te behouden'

Ross Brawn is van mening dat het 'belangrijk is om de Grand Prix te behouden', dat zegt de sportief directeur van de Formule 1 nadat er plannen bekend zijn over zogenoemde sprintraces. Er zijn plannen om het schema tijdens drie raceweekenden aan te passen. Op die drie dagen moet er dan een mini-race plaatsvinden op de zaterdag, voorafgaand een race op de zondag.

'We willen dat de winnaar van de Grand Prix nog steeds de sterkste en meest succesvolle deelnemer van dat weekend is', trapt Brawn af in gesprek met Sky Sports. Daarmee doelt hij op het feit dat er op zondag geen sprintrace plaats moet vinden. Toch wil de F1 een sprintrace meenemen in een weekend. 'We willen het weekend invullen en we willen de fans iets substantiëlers geven om naar te kijken en te volgen op een vrijdag, maar dus ook iets interessants voor op een zaterdag.'

Drie raceweekenden gaan op de schop als proef

Brawn legt uit hoe zo'n raceweekend er dan uit komt te zien: 'Naast de sprintkwalificatie gaan we op vrijdag ook de normale kwalificatie hebben, waarbij je je plaatst voor je positie in de sprintkwalificatie', vertelt de Brit. 'De sprintkwalificatie beslist dan waar je start tijdens de race. We hebben dan een veel voller weekend en dat is wat we willen gaan proberen.'

Het plan is dus om de sprintkwalificatie uit te gaan proberen tijdens drie races in dit seizoen, laat Brawn weten. 'Als het niet werkt, steken we onze koppen bij elkaar en denken we er nog eens over na. Maar ik ben er vrij optimistisch over en als je het hele weekend bekijkt, is er veel voor te zeggen', zo besluit Brawn. Tijdens welke races het dan zal gebeuren, liet hij nog niet los.

Volgens David Croft, commentator bij Sky Sports, kijkt de F1 naar Silverstone als eerste raceweekend voor deze proef, gevolgd door Monza en Brazilië later in het jaar. Dat onthulde hij tijdens de tests. De huidige plannen zijn om voor de sprintwedstrijden een beetje punten toe te kennen aan de beste drie finishers.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws