Update | Mercedes verdedigt strategische keuzes naar stampvoetende Bottas Formule 1
Formule 1

Update | Mercedes verdedigt strategische keuzes naar stampvoetende Bottas

Update | Mercedes verdedigt strategische keuzes naar stampvoetende Bottas

Valtteri Bottas was duidelijk teleurgesteld met zijn prestatie na afloop van de Grand Prix van Bahrein. De Fin had absoluut geen probleemloze race, een heel langzame pitstop van tien seconden zorgde ervoor dat hij kostbare tijd verloor en zich moest terug knokken. Wat hem betreft had hij meer willen aanvallen en minder bezig willen zijn met verdedigen.

'De race was voor mij zeker weten teleurstellend. We hebben wel een lekker aantal punten weten te scoren vandaag. Maar van mijn kant was het vooral verdedigen geblazen in plaats van aanvallen, wat in principe niet normaal zou moeten zijn voor ons. Dat is niet ideaal', vertelt de Fin ten overstaan van Jenson Button na afloop van de Grand Prix. 'Daarna had ik een langzame pitstop, die eigenlijk ervoor zorgde dat ik geen enkele kans meer had deze race. Uiteindelijk was de pace op bepaalde momenten wel goed, maar toch ben ik teleurgesteld.'

Voor Mercedes was het vooral belangrijk om de Red Bull van Verstappen flink onder druk te zetten. Zo wilden zij het team alsnog in een fout forceren. 'We wilden in eerste instantie met beide auto’s een andere strategie rijden zodat we de Red Bull van Verstappen onder druk konden zetten. Toch denk ik dat er misschien meer voor mij in had gezeten vandaag', sluit de Fin af.

Update 11.20u (29/03) | Bottas: 'We deden het tegenovergestelde van wat we moesten doen'

Valtteri Bottas heeft na de race zijn ontevredenheid geuit over de strategie van Mercedes. Hoewel het de overwinning opleverde voor Lewis Hamilton, voelde Bottas zich erdoor benadeeld. Het team zou te passief zijn geweest, waar het voor agressie had moeten kiezen. Met twee auto's om Verstappen mee aan te vallen, waren er genoeg mogelijkheden.

Tijdens de tweede stint van Bottas kreeg de coureur via de boordradio te horen dat hij langer door zou rijden dan Hamilton. De Fin zou dan net als Max Verstappen hard kunnen pushen tijdens de laatste stint. Toch koos Mercedes er vlak na die boordradio voor om Bottas een nieuwe set banden te geven. 'Ik heb het gevoel dat we meer passief dan agressief waren', legt Bottas uit aan Formula 1. 'Dat is het tegenovergestelde van wat we hadden moeten doen. Eigenlijk wilde ik lang doorrijden in de tweede stint. We konden echt met de strategie spelen, ik denk echt dat er van mijn kant meer te krijgen was.'

Update II 11.10u (30/03) | Mercedes verdedigt strategische keuzes naar stampvoetende Bottas

Andrew Shovlin en Toto Wolff hebben de strategische keuzes van Mercedes met betrekking tot Valtteri Bottas' race toegelicht. De Fin reed een inspiratieloze wedstrijd in Bahrein, waarin hij eigenlijk nooit dichtbij Max Verstappen en Lewis Hamilton kwam, deels door een pitstop-fout van de Duitse renstal.

Bottas liet zich na afloop van het eerste evenement van het jaar ontevreden uit met zijn gebrek aan aanvalsmogelijkheden, en niet geheel onterecht. Met Sergio Perez op de vijfde plaats en Lando Norris die in geen velden of wegen te bekennen was vergeleken met de Mercedes-coureur, kende Bottas eigenlijk geen enkel gevaar van achteren.

Shovlin, hoofdingenieur bij het team van Wolff, beargumenteert waarom een eenstopper geen mogelijkheid was en waarom ze met Bottas hetzelfde pitstop-patroon volgden als zijn voorgangers, waarmee ze in essentie zijn kansen op P2 elimineerden: 'We wilden kijken of Red Bull zou reageren op de stop van Bottas.'

Red Bull had vervolgens twee keuzes. Reden ze door, dan zouden ze het risico lopen dat Bottas een undercut kon proberen op Verstappen. Stopten ze wél, dan zou die eerste plaats sowieso voor Hamilton zijn. 'Maar omdat Bottas' pitstop verknoeid werd, viel Verstappen niet meer onder druk te zetten', stelt de Brit in gesprek met Formel1.de.

Daarom was Verstappen buiten bereik voor de undercut en eindigde Bottas, die eind 2021 geen contract meer heeft bij zijn huidige werkgever, in niemandsland. Hij zag zijn teamgenoot er wederom met de overwinning vandoor gaan terwijl hij nu aan het begin van het seizoen al geen vuist kan maken. Ook Verstappen was duidelijk een maatje te groot voor de negenvoudig Grand Prix-winnaar op Bahrain International Circuit.

Wolff begrijpt Bottas

Wolff kan de frustratie van de Mercedes-coureur maar al te goed begrijpen, benadrukt hij tegenover het Duitse autosportmedium: 'Ik begrijp dat wanneer je in de auto zit en niet alle informatie hebt dat je dan zegt: ik denk dat we het anders aan hadden moeten pakken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws