Viaplay komt met eigen Formule 1 Café voor Nederlandse kijkers Formule 1
Formule 1

Viaplay komt met eigen Formule 1 Café voor Nederlandse kijkers

Viaplay komt met eigen Formule 1 Café voor Nederlandse kijkers

Viaplay gaat in 2022 met een eigen versie van het Ziggo Sport Formule 1 Café komen. De nieuwe rechtenhouder van de Formule 1 ziet potentie in een praatprogramma zoals bij Ziggo Sport op de vrijdagavond plaatsvindt. De Nederlandse F1-fans kunnen in het aankomende seizoen dus kiezen. Het lijkt er daarnaast op dat er in de uitzendingen van Viaplay rondom de sessies gebruik gemaakt zal worden van meer experts dan degene die tot op heden aangekondigd zijn.

Het Formule 1 Café vormt al jaren de basisprogrammering van Ziggo Sport op de vrijdagavond. Aan tafel bij Rob Kamphues komen bekende gezichten uit de Nederlandse racerij langs, die hun verhalen doen, en inzicht bieden in de sport. F1Maximaal.nl weet dat Viaplay voorafgaand aan de Formule 1-weekenden eenzelfde concept wil hanteren, met een praatprogramma waarin de gebeurtenissen van het weekend tot dan toe belicht worden.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het concept er precies uitziet en wie gedurende het programma als stamgasten aanschuiven. Wel is al duidelijk dat gedurende de uitzendingen rondom de kwalificatie en de Grand Prix zelf Tom Coronel, Christijan Albers en Giedo van der Garde zich melden in de studio om de kijkers van informatie te voorzien. Het behoort dus zeker tot de mogelijkheden dat één of meer van deze heren ook bij Viaplay's versie van het Formule 1 Café aan zullen schuiven.

Viaplay-topman geeft vrij: meer analisten schuiven aan

Enige tijd geleden sprak F1Maximaal.nl Viaplay's Head of Sports, Marco Zwaneveld al over het team dat achter de uitzendingen zal zitten van de nieuwe F1-rechtenhouders in Nederland. Destijds was bekend dat Coronel, Albers en Van der Garde met regelmaat van de partij zouden zijn. Daar houdt het van oorsprong Scandinavische mediabedrijf het echter niet bij. Zwaneveld: 'De goede rekenaar heeft als het goed is al gekeken hoe het zit. We hebben drie vaste analisten aangekondigd, maar die kunnen niet altijd.'

'Twee daarvan zijn nog coureurs, die hebben andere verplichtingen. Er komen dus zeker andere experts langs, en dat kan uit alle hoeken en gaten zijn, als ze het voor de kijker maar goed kunnen uitleggen', stelt de Viaplay-topman. 'Dat is het belangrijkste.' Andere grote namen die Viaplay tot op heden achterwege gelaten heeft, maar wel verstand van zaken hebben, zijn onder meer Renger van der Zande, Ho-Pin Tung en Robert Doornbos, die in het verleden geregeld bij het Formule 1 Café aanschoven.

Viaplay biedt diepte

Viaplay strijdt met Ziggo Sport, dat wel samenvattingen aan blijft bieden en vermoedelijk Jack Plooij en Olav Mol 'gewoon' naast het circuit heeft staan, dus om de Nederlandse kijkers. Viaplay poogt echter een voordeel te halen uit diepgaande verslaggeving. Daar moeten die voorlopig nog onaangekondigde experts een rol in spelen. 'Hoe dit precies ingevuld wordt, dat zal per Grand Prix anders zijn', geeft Zwaneveld aan. 'Als de reglementen een grote rol spelen gedurende een weekend is het een optie om iemand daar neer te zetten die veel verstand heeft van de regels. Stel, het gaat over motoren, dan is het misschien wel goed om iemand extra uit te nodigen, of een van de analisten thuis te laten en er een expert naast te zetten. Dat zou kunnen.'

'Er komen ook nog een aantal analisten die met enige regelmaat aan kunnen schuiven. Dit plaatje moeten we echter nog invullen. Wat we tot op heden gepresenteerd hebben, hebben we ongeveer in een maand geregeld. Dat was best even doorwerken, maar we zijn er trots op. Er komen in ieder geval zeker nog andere analisten en experts bij', verzekert hij. Mocht Viaplay die analisten voor de vrijdagavond kunnen strikken dan zou het in de Nederlandse markt voor een frisse wind kunnen zorgen ten opzichte van het Formule 1 Café van Ziggo Sport.

Meer autosport bij Viaplay?

Het binnenhalen van de Formule 1-rechten zou slechts het begin kunnen zijn van een jarenlange aanwezigheid van Viaplay in de Nederlandse autosport. Met het enduranceracen, de Formule E en nog veel meer alternatieven voor de F1 liggen er mogelijkheden: 'Racen zit wel in het bloed van Viaplay', aldus Zwaneveld. 'Ik verwacht wel dat er andere raceklassen bij gaan komen, maar een aantal liggen nog enkele jaren vast. Die zal je voorlopig dus nog niet bij ons zien, maar het zal niet alleen bij de Formule 1 blijven.'

Ziggo Sport zendt vanaf 2022 de races niet uit, maar blijft wel betrokken bij de sport en heeft een beperkte hoeveelheid beelden tot haar beschikking. Naast Ziggo Sport concurreert Viaplay ook nog met F1TV, al lijkt Zwaneveld zich over de directe aanbieder van de F1 weinig zorgen te maken: 'Ik weet het niet zeker, maar er zijn niet zoveel F1TV-abbonnees in Nederland. Mensen zullen keuzes maken. De ene zegt: ik kies voor Viaplay want dan krijg ik er zoveel meer bij, de ander zegt: ik heb genoeg aan F1TV. Als je F1TV kiest, heb je onze programmering rondom de Formule 1 echter niet tot je beschikking.'

Formule 1 kijken in 2022? Dit zijn je opties.

Door: Christian Moerman | Twitter: @ChristianMoerm1

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws