Villeneuve vreest voor samenwerking Sauber en Audi: 'Wil Audi echt winnen?' Formule 1
Formule 1

Villeneuve vreest voor samenwerking Sauber en Audi: 'Wil Audi echt winnen?'

Villeneuve vreest voor samenwerking Sauber en Audi: 'Wil Audi echt winnen?'

Vanaf 2026 zal Audi als nieuwe naam verschijnen op de Formule 1-grid. De toetreding van de Duitse autofabrikant zorgt nu al voor enige commotie binnen de wereld van de autosport. In een recent interview met Sports Illustrated heeft voormalig Formule 1-wereldkampioen Jacques Villeneuve zich uitgesproken over de samenwerking tussen Sauber en Audi.

Het team van Audi kondigde in eerste instantie aan deel te willen nemen aan de Formule 1 als motorleverancier middels een samenwerking met het Zwitserse Formule 1-team Kick Sauber. Toch lijkt het er nu op dat Audi erop uit is om het volledige team over te kopen en daar is Villeneuve niet gerust over.

Audi kan Renault achterna gaan

Het 2024-seizoen is niet heel soepel van start gegaan voor Kick Sauber. Na vier races heeft het team nog steeds geen enkele punt kunnen bemachtigen. Volgens Villeneuve sluit Audi zich aan bij een zwak team. 'Ze sluiten zich aan bij een team dat al jarenlang niet goed is geweest. Je kan niet zomaar kennis genereren. Het is iets dat je over een langere periode ontwikkelt.'

Daarnaast twijfelt Villeneuve aan de intenties van Audi als het gaat om deelnemen aan de Formule 1. De Canadees vraagt zich af of Audi van plan is om echt te gaan racen en om races te winnen of dat het er de autofabrikant vooral om gaat om naamsbekendheid te krijgen binnen de sport. Daarbij verwijst Villeneuve naar Renault en het team van Alpine. Sinds Renault in 2016 zich als fabrikant introduceerde in de Formule 1, heeft het team nog maar één keer gewonnen, namelijk in Hongarije in 2021, waarbij de Franse renstal kon profiteren van de chaotische omstandigheden.

'Voegt (Audi, red.) zich op dezelfde manier als Renault/Alpine bij de Formule 1 om er simpelweg deel van uit te maken en naamsbekendheid te krijgen of om echt racers te zijn en om te winnen?', vraagt Villeneuve zich af. Het grote gevaar ligt volgens de Canadees bij het feit dat Audi als motorfabrikant van het een op het andere moment kan besluiten om weer uit de sport te stappen. 'Wat het linke aan fabrikanten is, is dat ze binnen vijf minuten kunnen besluiten om weer op te stappen. Ze zijn fantastisch voor de sport, maar kunnen ook heel gevaarlijk zijn.'

De huidige coureurs van het Kick Sauber team, Valterri Bottas en Guanyu Zhou, zijn nog niet verzekerd van een toekomst bij het team. De contracten van beide coureurs lopen aan het einde van dit jaar af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws