Volgens ‘de vloek van de eerste race’ moet Verstappen GP Bahrein dus niet winnen Formule 1
Formule 1

Volgens ‘de vloek van de eerste race’ moet Verstappen GP Bahrein dus niet winnen

Volgens ‘de vloek van de eerste race’ moet Verstappen GP Bahrein dus niet winnen

Nee, de vloek van de eerste race is geen nieuwe horrorfilm, maar een feit dat is te vernemen uit de statistieken van de winnaars van de eerste race van voorgaande seizoenen. De coureur die bij de seizoensopener de champagnefles der overwinning aan zijn lippen mocht zetten heeft namelijk geen enkele keer het kampioenschap gewonnen. Volgens deze ‘vloek’ moet Max Verstappen aankomend weekend maar genoegen nemen met een P2, tenzij hij de vloek kan verbreken. Hoe het zit met deze statistieken, legt F1Maximaal uit.

Vanaf 2017 valt het op dat de coureur die de overwinning pakt tijdens de openingsrace van het seizoen uiteindelijk geen wereldkampioen is geworden. Dit gebeurde ook in 2022. Charles Leclerc mocht de eerste bokaal van de zege boven zijn hoofd tillen, waar Max Verstappen uitviel. Toch werd Leclerc geen wereldkampioen. De Nederlander sloot het 2022-seizoen af met zijn tweede titel op zak.

Hamilton won eerste race niet, maar pakte wel elke keer de titel

Vanaf 2017 heeft de coureur die de eerste race van het seizoen won het kampioenschap verloren, zo blijkt uit de resultaten van de laatste paar jaren. De openingsrace bevond zich in 2017, 2018, en 2019 in Melbourne. Daar mochten voormalig Ferrari-coureur Sebastian Vettel en voormalig Mercedes-coureur Valtteri Bottas zegevieren, maar vervolgens sloten ze de seizoenen als tweede af in het kampioenschap.

In 2020 was de kalender aangepast vanwege de pandemie en begon het seizoen op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Deze race werd gewonnen door Bottas, maar Lewis Hamilton pakte in 2020 zijn zevende wereldtitel. In 2017, 2018, 2019, en 2020 won Hamilton geen enkele keer de eerste Grand Prix van het seizoen. Toch werd hij in die jaren wereldkampioen, en bracht hij zijn aantal kampioenschappen naar zeven.

Eerste Grand Prix Jaar Winnaar Kampioen
Australië 2017 Sebastian Vettel Lewis Hamilton
Australië 2018 Sebastian Vettel Lewis Hamilton
Australië 2019 Valtteri Bottas Lewis Hamilton
Oostenrijk 2020 Valtteri Bottas Lewis Hamilton
Bahrein 2021 Lewis Hamilton Max Verstappen
Bahrein 2022 Charles Leclerc Max Verstappen

Was Leclerc ook slachtoffer van ‘de vloek’?

Vanwege de pandemie was de Grand Prix van Australië 2021 eerst verplaatst richting het einde van het seizoen, maar later werd de Grand Prix volledig geannuleerd. Vanaf 2021 verplaatste de openingsrace zich daarom naar Bahrein. Na een spannend gevecht met de tweevoudig wereldkampioen won Hamilton de race. Verstappen won echter het kampioenschap, dus wederom had de vloek van de eerste race het bij het rechte eind.

In 2022 gebeurde het opnieuw. Charles Leclerc begon het weekend goed met een poleposition op de zaterdag. Gedurende de race zag het er goed uit voor Ferrari, al haalde Verstappen ongetwijfeld een aantal keren het bloed onder de nagels van Leclerc vandaan gedurende de gevechten. De Limburger viel tijdens de Grand Prix van Bahrein 2022 helaas uit, maar wederom niet getreurd, want hij werd opnieuw kampioen. Leclerc sloot het seizoen af als tweede.

Van 2010 - 2016 slechts drie coureurs die eerste race en kampioenschap wonnen

In de seizoenen 2010 tot en met 2016 waren er slechts drie gevallen waarin de coureur de eerste Grand Prix won, en ook het kampioenschap. Vettel won in 2011 de Grand Prix van Australië en werd aan het einde van het 2011-seizoen tot tweevoudig wereldkampioen bekroond. In 2015 gebeurde dit vervolgens opnieuw. Hamilton won de Grand Prix van Australië en het kampioenschap. Ook Nico Rosberg hoort bij dit rijtje, hij won de Grand Prix van Australië 2016 en werd bij de laatste race van dat jaar de wereldkampioen.

In de seizoenen buiten die jaren om heeft een coureur dus nog nooit de eerste race en het kampioenschap gewonnen. Als we nog verder teruggaan in de tijd, vanaf het jaar 2000 bijvoorbeeld, dan zijn er ook maar twee gevallen waarin een coureur wel de overwinning pakte aan het begin en de WK-titel pakte. In 2003 won Michael Schumacher de race op het Australische circuit en werd hij aan het einde van dat seizoen drievoudig wereldkampioen. In 2005 wist Fernando Alonso te winnen bij de eerste Grand Prix van dat jaar, en werd hij ook wereldkampioen.

Verstappen moet dan niet winnen in Bahrein, of wel?

Verstappen vertellen dat hij genoegen moet nemen met een tweede plaats is vanzelfsprekend nutteloos. Als de Nederlander kan winnen op 5 maart, dan wil hij die overwinning natuurlijk pakken. De tweevoudig wereldkampioen is dan ook absoluut niet bijgelovig, dus 'de vloek' van de eerste race zal hem koud laten. 'Je moet ook niet onder een ladder doorlopen, zeggen ze', vertelde Verstappen bij De Telegraaf. 'Ik ga dat dan juist doen. Ik geloof niet in dat soort dingen.' Wellicht kan Verstappen de vloek dit seizoen verbreken.

F1TV of toch Viaplay? Bekijk hier waar jij de Formule 1 in Bahrein kan kijken! Of check onze Formule 1 live kijken-pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws