Vowles van Mercedes naar Williams; gaat hij ervaring op doen als troonopvolger van Wolff? Formule 1
Formule 1

Vowles van Mercedes naar Williams; gaat hij ervaring op doen als troonopvolger van Wolff?

Vowles van Mercedes naar Williams; gaat hij ervaring op doen als troonopvolger van Wolff?

Met de bekendmaking van de overstap van James Vowles naar Williams om daar als teambaas aan de slag te gaan verliest Mercedes een belangrijke topman. Binnen Mercedes waren de mogelijkheden om door te groeien nauwelijks meer aanwezig met Toto Wolff aan het roer, en dus is de Brit het buiten de deur gaan zoeken. Op het eerste oog lijkt het vertrek van Vowles dan ook een groot verlies voor Mercedes, maar mogelijk is het juist wel het ideale opstapje om op termijn Wolff op te volgen bij de Duitse renstal. Wie is Vowles en welke voor- en nadelen heeft zijn vertrek voor Mercedes? F1Maximaal zet het op een rijtje.

De 43-jarige Vowles is inmiddels al 21 jaar actief binnen de Formule 1. Nadat hij begonnen is als engineer bij British American Racing en Honda Racing F1 Team, werd hij gepromoveerd tot strateeg bij Brawn GP. De Brit speelde een belangrijke rol bij het enige jaar waarin het team meedeed, en ook direct het kampioenschap wist te winnen bij zowel de constructeurs als bij de coureurs in de persoon van Jenson Button.

Vanaf 2010 was de Brit werkzaam voor Mercedes. Eerst ook als strateeg, waarna hij in 2018 hoofdstrateeg werd bij de Duitse renstal. De topman van Mercedes speelde daarmee een belangrijke rol in de kampioenschappen die het team wist te behalen, en groeide door de jaren heen uit tot een belangrijke pion binnen de organisatie, naast teambaas Wolff en hoofdingenieur Andrew Shovlin. Sinds zijn intrede in de sport was Vowles medeverantwoordelijk voor het binnenhalen van negen constructeurstitels en meer dan 100 Grand Prix-overwinningen.

Zoveelste verlies voor Mercedes

Voor Mercedes is het opnieuw een belangrijke pion in de organisatie die wegvalt, nadat eerder al verschillende prominente werknemers van met name de motorafdeling de overstap maakten naar een andere renstal. Deze overstap was in de meeste gevallen wel iets gevoeliger, want zij kozen ervoor om bij Red Bull Racing aan de slag te gaan bij het nieuwe project Red Bull Powertrains. Met de overstap van Vowles naar Williams blijft er een band met de afscheidnemend strateeg, aangezien Mercedes nog altijd de motoren levert bij de Britse renstal.

Opvolger van Wolff op termijn?

Toch lijkt het vertrek ook wel degelijk zijn voordelen te hebben. Door bij een relatief kleine renstal, maar wel een grote naam in de racewereld, ervaring op te doen als teambaas, zou Vowles zomaar eens klaargestoomd kunnen worden voor de tijd dat Wolff het voor gezien houdt. De Oostenrijker staat al sinds 2013 aan het roer bij Mercedes, maar was in de tijd daarvoor ook CEO bij het team van Williams en dus zou Vowles zomaar eenzelfde route kunnen bewandelen. Door bij Williams aan de slag te gaan, lijken de banden met Mercedes nog altijd intact te blijven en dus zou op termijn een functie als teambaas bij Mercedes geen gekke gedachte zijn.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws