Vrijdag GP België 2022 | Verstappen zet F1-collega's bijna op een seconde in VT2 Formule 1
Formule 1

Vrijdag GP België 2022 | Verstappen zet F1-collega's bijna op een seconde in VT2

Vrijdag GP België 2022 | Verstappen zet F1-collega's bijna op een seconde in VT2

De winterstop van de Formule 1 is officieel begonnen en dat betekent dat de fans van de sport lang moeten wachten op de eerstvolgende Grand Prix. Toch heeft de koningsklasse van de autosport weer een interessant seizoen achter de rug met mooie races, controverses en politieke spelletjes. F1Maximaal neemt u gedurende de lange periode zonder Formule 1-races mee langs de meest interessante Grand Prix-weekenden van 2022. In deze editie staat de vrijdag van de Grand Prix van België centraal.

Op vrijdag 26 augustus hervatte de Formule 1 het seizoen na een roerige zomerstop. Zo begon die zomerstop met het nieuws dat Fernando Alonso de man is die Sebastian Vettel in 2023 vervangt bij Alfa Romeo. Alpine dacht met Oscar Piastri de vervanger voor Alonso al in huis te hebben, maar de Australiër had heel andere plannen. Ondanks een aankondiging van zijn team ontkende Piastri een contract bij Alpine te hebben ondertekend als vaste coureur in 2023.

Daarnaast werd voor de Grand Prix van België een technische richtlijn ingevoerd. Dit was een maatregel om het fenomeen porpoising de das om te doen. Het was dus de vraag wie het zwaarst getroffen zou worden door de richtlijn van de FIA, die inhield dat auto's onder een bepaalde stuiterfrequentie moesten zitten. Anders moest de auto worden verhoogd om die frequentie naar beneden te brengen.

Daar bleef het qua nieuws niet bij. Zowel Max Verstappen als Charles Leclerc zouden de Grand Prix van België achteraan beginnen door gridstraffen na motorwissels. De twee voornaamste titelkandidaten moesten dus voor zondag een weg door het veld zien te vinden om toch nog een goed resultaat eruit te kunnen slepen. Het Circuit de Spa-Francorchamps leent zich wel voor inhaalacties, dus al te moeilijk moest het voor de twee coureurs ook niet worden.

Verstappen oppermachtig na eerste vrije trainingen GP België

Toen was het tijd voor de eerste vrije training. Het miezerde, dus gingen de meeste coureurs naar buiten op de intermediates. Toch was de baan even later droog genoeg voor droogweerbanden. De sessie werd door Carlos Sainz als snelste afgesloten, voor Leclerc en Verstappen. De coureur van Red Bull Racing wilde aan het einde van VT1 nog eens een goed voor gaan zitten, maar had niet voldoende temperatuur in zijn banden en kon zijn tijd dus niet verbeteren. Het verschil met Sainz bedroeg ruim twee tienden.

In de tweede vrije training was het Verstappen die de lakens uitdeelde aan de rest van het veld. De regerend wereldkampioen zette Leclerc met een 1:35,507 op nog net geen negen tienden van een seconde. Lando Norris, derde, kwam al niet meer onder de secondegrens. Al met al een overtuigend optreden van Verstappen, die zelf met zijn hoofd al bij de zondag zat.

Grote tevredenheid bij Red Bull na toptijd Verstappen

Verstappen vertelde dat, ondanks de gridstraf, het normale programma werd gedraaid op de vrijdag. 'De gridstraf zal niks veranderen. We hebben gekeken naar hoe we de auto het beste kunnen afstellen. De auto zag er goed uit, maar we moeten natuurlijk nog wat dingen verbeteren. Toch was ik tevreden met de auto. Ik had graag wat meer kunnen rijden, maar dat geldt voor iedereen. Het is een goede start tot nu toe, dus dat is positief.'

Ondanks de goede start zat vooraan starten er al niet meer in. Een logische keuze om het op Spa te doen, stelde teambaas Christian Horner. 'Je moet strategisch naar de kalender kijken. Het was lastig om het seizoen af te maken met de onderdelen die we nog in de pool hadden. Je wilt geen penalty pakken in Zandvoort, het is lastig om in te halen in Monza, ook in Singapore wil je niet achteraan starten en in Japan kan je ook niet inhalen. Hier kan je wel inhalen en we zien er sterk uit.'

Die tevredenheid deelde Helmut Marko. 'Max was in de tweede sector echt een klasse apart. Toch denk ik dat de voorsprong op zaterdag en zondag niet meer zo groot zal zijn', was de Oostenrijkse topman ook voorzichtig. Tevens tastte hij in het duister over de daadwerkelijke startpositie van Verstappen. 'We weten nog niet precies waar we gaan starten tijdens de race. Nog zes andere coureurs zouden een gridstraf kunnen pakken.'

Grote achterstand op Verstappen deert Ferrari niet

Bij Ferrari heerste ook wel optimisme, ondanks de grote achterstand op Verstappen in de tweede vrije training. 'Het was geen hele slechte dag', zei Leclerc. 'We hebben heel veel dingen uitgetest. Iedereen zat op een ander programma, dus we kunnen de data niet vergelijken. Het zag er best goed uit van mijn kant. Met weinig brandstof ging het niet lekker, maar met meer brandstof aan boord was het wel goed.'

Teamgenoot Sainz blikte eveneens met een goed gevoel terug. 'In de eerste vrije training voelde ik me comfortabel met de balans in de auto. Voor de tweede training probeerden we wat anders, maar dat werkte niet goed. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat we meer tijd gaan vinden en dat de snelheid van de longruns ook goed was', aldus Sainz.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws