Vrouwenteam in F1 kan slagen: 'Die verschillen tussen mannen en vrouwen gelden niet in het racen' Formule 1
Formule 1

Vrouwenteam in F1 kan slagen: 'Die verschillen tussen mannen en vrouwen gelden niet in het racen'

Vrouwenteam in F1 kan slagen: 'Die verschillen tussen mannen en vrouwen gelden niet in het racen'

Sportjournalist Barbara Barend is een groot liefhebber van de Formule 1 en van Max Verstappen, maar de 49-jarige kan niet ontkennen dat ze de sport de laatste tijd minder intensief volgt door de dominantie van de Red Bull Racing-coureur. In een interview met Formule 1 Magazine liet de presentatrice zich ook uit over de situatie rondom teambaas Christian Horner en over de mogelijke kansen van een vrouwenteam in F1.

Barend staat in Nederland bekend als een groot sportliefhebber. Ze volgt meerdere sporten op de voet, zo ook de Formule 1. Al moet de presentatrice wel bekennen dat Verstappen een belangrijke rol heeft gespeeld in deze interesse. 'Om heel eerlijk te zijn, ben ik de sport pas echt intensief gaan volgen door de successen van (Max, red.) Verstappen', zegt Barend in Formule 1 Magazine. 'Ik vind het fascinerend om hem en alles om hem heen te volgen, ook het verhaal erachter. Hij is sinds zijn geboorte getraind om te racen en hij is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.'

'Ik heb hem weleens geïnterviewd in Monaco en ik vond het een hele vriendelijke jongen', vervolgt Barend. 'De vergelijking met Johan Cruijff snap ik wel. Maar er is één groot verschil: Cruijff was makkelijker benaderbaar voor mensen. Hem kon je in Amsterdam tegenkomen bij de groenteboer. Max woont in Monaco, dus die kans is bij hem wat kleiner', zegt ze.

Dominante Verstappen en zaak Horner

Hoewel ze graag naar Verstappen en de F1 kijkt, moet Barend bekennen dat de interesse de laatste tijd wel wat is afgenomen door een gebrek aan spanning in het kampioenschap. 'Ik volg de sport nu toch automatisch iets minder intensief', geeft de sportjournalist toe. 'En dat geldt denk ik voor meer mensen. Als iemand een sport domineert, merk je dat de interesse automatisch wat afkalft. Dat is jammer voor Max (Verstappen, red.), want hij doet het fantastisch. Maar het is nu eenmaal leuker als je niet van tevoren weet wie er gaat winnen', vindt Barend. 'In 2021, toen hij met Lewis Hamilton om de titel streed, keek ik iedere race live. Hopelijk krijgen we die spanning snel weer terug', aldus de presentatrice, die vervolgens ook ingaat op de soap rondom Red Bull-teambaas Horner.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

max verstappen redbullracing zege japan2024 sergio perez
De dominantie van Verstappen heeft ook invloed op de interesse in de F1 in Nederland.

'Volgens mij kent bijna niemand alle ins-en-outs. Als die vrouw gelijk heeft, is het natuurlijk schandalig. Maar als het niet waar is, wat nu ook geclaimd wordt, is het logisch dat Horner nog teambaas is', wil Barend met de beperkte beschikbare informatie geen harde uitspraak doen. 'Het lastige met dit soort dingen is altijd de bewijslast. Het eerste wat je als bedrijf moet willen, is dat de aanklacht volledig onafhankelijk onderzocht wordt en dat je transparant bent over de bevindingen. Pas dan heb je recht van spreken. Het is natuurlijk vreemd dat deze zaak door Red Bull zelf is onderzocht', heeft ze toch nog een puntje van kritiek.

Vrouwenteam in F1

Barend richtte onlangs met HERA United een profvoetbalclub voor vrouwen op, maar zou een vrouwenteam ook kunnen slagen in de F1. Daar bestaat volgens Barend geen enkele twijfel over. 'Waarom niet?! Veel sporten kan je niet gemengd doen vanwege de fysieke belasting en de verschillen tussen mannen en vrouwen, maar voor racen geldt dat niet. Dat zie je ook in lagere raceklassen', doelt de 49-jarige op Sophia Flörsch, die momenteel actief is in de Formule 3.

'Dus dan zou een vrouwenteam fantastisch zijn', vervolgt Barend. 'Je hebt nu natuurlijk de F1 Academy, het initiatief van de FIA om jonge vrouwelijke coureurs vooruit te helpen. De ultieme bekroning zou natuurlijk zijn dat we eindelijk eens écht een vrouw in de Formule 1 krijgen. Maar daarbij spelen zoveel factoren een rol', weet de medeoprichter van Helden Magazine. 'Naast talent moet je op het juiste moment in de juiste auto zitten. Ik denk echter wel dat full focus op vrouwen en een vrouwenteam voor sponsors wereldwijd enorm interessant kan zijn. Dus ik zou zeggen: volg het voorbeeld van HERA United', besluit Barend.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws