Windsor: 'Red Bull dacht aan goede ronden van Verstappen op de mediumband' Formule 1
Formule 1

Windsor: 'Red Bull dacht aan goede ronden van Verstappen op de mediumband'

Windsor: 'Red Bull dacht aan goede ronden van Verstappen op de mediumband'

Red Bull Racing heeft volgens Peter Windsor de lage baantemperatuur tijdens de sprintrace verkeerd ingeschat. De Oostenrijkse renstal besloot om Max Verstappen en Sergio Pérez aan de sprintrace deel te laten nemen op de mediumband, en dat bleek uiteindelijk niet de beste strategie te zijn. Valtteri Bottas, startend op de zachtste compound, wist de race uiteindelijk naar zich toe te trekken, ondanks dat hij vanaf de tweede plek startte.

'Verstappen en Pérez begonnen beiden op de mediumband. Dat hebben zij niet besloten, uiteraard was dat Red Bulls keuze', zo opent de gerenommeerde Formule 1-journalist zijn analyse van de zaterdagrace in Brazilië. 'Dat was een conservatieve keuze, gezien de positie waarin ze zich bevinden in de titelstrijd. Die zachte band vormde namelijk een vraagteken.' Red Bull ging voor zekerheid, en dat kostte ze uiteindelijk poleposition.

Red Bull had kunnen weten dat het zachte rubber beter zou werken dan gedurende de rest van het weekend, denkt de Britse F1-kenner: 'Aan de andere kant, de sprintrace op zaterdag was veel later gepland dan de Grand Prix, en de temperatuur lag logischerwijs dus ook een stuk lager. Volgens mij was het zeventien graden. Toeschouwers en mensen in de pitstraat droegen jassen. Dat moet meegenomen worden.'

Red Bull ziet Verstappen worstelen op softs

Vermoedelijk had Red Bull wel door dat die zachte band beter zou werken dan in de vrije trainingssessies en de kwalificatie, maar ook zagen ze dat Verstappen zich niet helemaal lekker voelde op de rood omrande banden: 'Red Bull dacht natuurlijk aan die goede ronden die Verstappen reed op de mediumband en de oververhitting waar hij last van had op de zachte band.'

'Dat in gedachte houdend, voelden ze dat de mediumband de juiste keuze was. Dat voelden ze bij Pérez dus ook', vervolgt Windsor. Uiteindelijk wist Verstappen in de 24 ronden op zaterdag niet langs Bottas te komen. Ook Pérez had grote moeite met het inhalen van zijn voorligger. Carlos Sainz wist de Mexicaan uiteindelijk zelfs achter zich te houden, waardoor Pérez de race start vanaf de vierde plek.

Mercedes gokt en wint

Bij het andere team dat strijd om de wereldtitel, Mercedes, ging het wél goed op zaterdag. Windsor: 'Mercedes heeft het precies goed gedaan. Hamilton zit in de problemen, start achteraan: zet hem op die mediumband, je weet niet hoe veel hij van het rubber gaat vragen. Het maakt daarnaast niet uit hoe goed hij weg is, want hij heeft Haas-bolides om zich heen. Die pakt hij sowieso wel.' Na de eerste bocht lag hij al vijftiende: twee Haas-coureurs en twee Williams-coureurs vormden totaal geen probleem voor de zevenvoudig wereldkampioen.

'Bottas kende geen geweldige vrijdag en werd op de zachte band gezet, al begon hij op het vuile deel van het circuit. Dit deden ze puur om te kijken of ze daar goed weg konden komen. Het is een geweldige plek om te beginnen omdat die bocht aan de binnenkant naar beneden loopt. Het is dan ook heel moeilijk om aan de buitenkant te verdedigen', beargumenteert Windsor, die het niet verbaast dat Bottas in die eerste bocht de leiding overnam.

Hij denkt dan ook dat Mercedes de situatie in Interlagos perfect uitgelezen heeft: 'Een logische keuze dus, al zou het mij verbazen als iemand bij Mercedes verwachtte dat de zachte band de volle 24 ronden consistent voldoende grip zou geven.' De banden kenden uiteraard meer slijtage dan de mediumband waarop de Red Bull-concurrenten startten, maar het verschil was niet groot genoeg voor Verstappen om een aanval te kunnen plaatsen.

Windsor over Brazilië

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws