Windsor wil kwalificeren op koude banden: 'Maar dan zou Hamilton nét iets voor Verstappen zitten' Formule 1
Formule 1

Windsor wil kwalificeren op koude banden: 'Maar dan zou Hamilton nét iets voor Verstappen zitten'

Windsor wil kwalificeren op koude banden: 'Maar dan zou Hamilton nét iets voor Verstappen zitten'

Peter Windsor heeft een oplossing voor de verkeersproblemen die in 2021 veel ontstaan zijn in de kwalificatie. De twintig coureurs moeten een circuit delen en dat gaat lang niet altijd goed. Windsor stelt een oplossing voor die meer vraagt van de coureurs en rauw talent vergt. Met de voorgestelde oplossing denkt de gerenommeerde Formule 1-journalist echter wel dat Lewis Hamilton een licht voordeel zou hebben ten opzichte van Max Verstappen.

'Het begint steeds een groter probleem te worden dat de coureurs wachten in de laatste bocht voorafgaand aan hun kwalificatieronde. Als een rijder in zijn snelle ronde zit, komt hij dus allemaal traag rijdende auto's tegen', stelt Windsor, die daarmee de kern van het probleem probeert bloot te leggen. Geregeld leidde het tot tirades over de boordradio van diverse deelnemers in 2021.

De Brit zag ik een van de laatste wedstrijden van 2021 nog hoe het mis ging bij een van de titelkandidaten. 'Saoedi-Arabië was hier een goed voorbeeld van', zo vervolgt hij zijn verhaal op YouTube. 'Verstappen kwam daar aan en kwam collega's tegen die met zestig kilometer per uur aan het wachten waren op hun eigen ronde. Daarmee was meteen zijn lap verpest.'

Windsors oplossing beter voor Hamilton dan voor Verstappen?

Windsor denkt dat er een makkelijke manier is om van het probleem af te komen. Elke coureur begint vanuit de pitstraat. Tien seconden nadat de eerste is losgelaten, mag de tweede er achteraan, enzovoorts, tot alle rijders geweest zijn. De rondetijd van een coureur wordt gemeten vanuit die start in de pitstraat. Daarmee vertraag je dus wel de rondetijden, maar iedereen ervaart deze gelijke vertraging.

Bij dit voorstel is het volgens Windsor echter wel Mercedes-rijder Hamilton die beter uit de verf zou komen: 'Ik heb het in mijn samenvattingen vaak over hoe Verstappen en Hamilton hun out-laps verrijden, met name als de banden nog niet op temperatuur zijn. Doorgaans zitten ze in dat geval binnen een tiende van elkaar, al denk ik dat over de jaren Hamilton er wel nét iets voor zit.'

'Als we doen wat ik net suggereerde, voeg je het talent toe aan de kwalificatie van coureurs die goed kunnen racen op koude banden. Dat zou best tof zijn! Rijden op koude banden is namelijk echt een kunst', concludeert hij. Coureurs vinden het doorgaans niet prettig om met zo weinig grip te racen, maar als alle rijders dit nadeel ervaren, trek je het speelveld wel gelijk. Dat is dan ook waarom Windsor voorstander is van dit plan.

Windsor over verkeersopstoppingen in de F1

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws