Verstappens zochten eerlijke behandeling: 'Daar zag ik duidelijk de hand van Jos in' Formule 1
Formule 1

Verstappens zochten eerlijke behandeling: 'Daar zag ik duidelijk de hand van Jos in'

Verstappens zochten eerlijke behandeling: 'Daar zag ik duidelijk de hand van Jos in'

Graham Watson bekleedde in de afgelopen jaren de functie van teammanager bij Toro Rosso en later AlphaTauri. Daar heeft hij veel talent langs zien komen en ook met Max Verstappen werkte hij samen. In gesprek met Motorsport.com vertelt hij over zijn ervaringen met de Nederlander. Hij spreekt van het enorme zelfvertrouwen dat Verstappen ook op zeventienjarige leeftijd al had, terwijl hij ook ervaren heeft hoe Jos Verstappen het team naar zijn hand zette.

Graham geeft een anekdote van Verstappens periode bij Toro Rosso, destijds de dochteronderneming van Red Bull Racing. 'Eind 2014 reed Verstappen al enkele vrije trainingen voor Toro Rosso', herinnert hij zich. 'Max is niet arrogant, maar hij blaakt net als zijn vader wel van het zelfvertrouwen. Dat zag ik voor het eerst in Brazilië, toen hij tijdens de vrije training een behoorlijk moment had en bijna zwaar crashte.'

'Normaal is een jonge coureur dan even van slag, maar Max kon de auto nog net onder controle houden en reed een ronde later zijn snelste tijd. We moeten ook niet vergeten dat hij toen ook in onze raceauto voor het weekend reed', vervolgt de Nieuw-Zeelander. Toch heerste er geen vrees dat Verstappen het materiaal zou beschadigen. Graham zegt dat men toen al wel wist dat ze met een speciale coureur te maken hadden.

Verstappen binnen Toro Rosso en Jos' rol

Jos Verstappen was nauw betrokken bij de operatie in het team uit Faenza. Zo wilde de vader van de enkelvoudig wereldkampioen duidelijk maken dat geen van de coureurs voorgetrokken moest worden en leek hij volgens Watson soms te twijfelen over hoe professioneel het team was. Dat vindt de manager zelf overigens niet vervelend of vreemd, halverwege vorig decennium was het team immers kleiner en had het minder kwaliteit.

Verstappen sr. was er dus op gebrand om te zorgen dat Carlos Sainz jr., tevens afkomstig uit een racefamilie en met een vader achter zich die zich met de onderneming bemoeide, geen beter materiaal toegewezen kreeg dan Max. 'Jos voelde zich in zijn eigen carrière ook benadeeld en dacht zeker bij Benetton dat hij oneerlijk werd behandeld. Daarmee vertel ik geen geheimen, dat is publiekelijk bekend,'

'Max wilde dat absoluut niet laten gebeuren en wilde bovenal zijn teamgenoot verslaan. Hij heeft echt de mentaliteit: ik sta niet toe dat het team rond mijn teamgenoot wordt opgebouwd, het team wordt rond mij opgebouwd. Daar zie ik duidelijk de hand van Jos in', concludeert Watson. Zo heeft Jos zijn stempel gedrukt op de periode van Verstappen bij Toro Rosso. Dat jaar wist hij zijn Spaanse collega in het eindklassement te verslaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws