Zaterdag GP België 2022 | Verstappen dominant in kwalificatie, maar geen pole door gridstraf Formule 1
Formule 1

Zaterdag GP België 2022 | Verstappen dominant in kwalificatie, maar geen pole door gridstraf

Zaterdag GP België 2022 | Verstappen dominant in kwalificatie, maar geen pole door gridstraf

De winterstop van de Formule 1 is officieel begonnen en dat betekent dat de fans van de sport lang moeten wachten op de eerstvolgende Grand Prix. Toch heeft de koningsklasse van de autosport weer een interessant seizoen achter de rug met mooie races, controverses en politieke spelletjes. F1Maximaal neemt u gedurende de lange periode zonder Formule 1-races mee langs de meest interessante Grand Prix-weekenden van 2022. In deze editie staat de zaterdag van de Grand Prix van België centraal.

Daags na de eerste dag van het weekend in de Ardennen ging het bij de teambazen vooral over reglementswijzigingen voor 2023. Om porpoising tegen te gaan was al een technische richtlijn ingevoerd en voor het komende seizoen moeten de vloerranden ook nog eens omhoog met enkele millimeters. Niet iedereen was het daarmee eens, zo ook niet Red Bull Racing-teambaas Christian Horner.

Tijdens een persconferentie vertelde de Engelsman erover, zij het met een knipoog. 'Nou, mijn vrouw zegt altijd dat lengte er niet toe doet. Met andere woorden, ik moet mij niet druk maken over tien millimeter. Dus ja, of het nu 15 millimeter of 25 millimeter is. We moeten er het beste van maken. Het is wat het is. Het is vooral erg vervelend dat het zo laat in het seizoen is en dat het nu nog wordt doorgevoerd. Het is dan erg laat om zoiets aan te passen.'

Pérez verrast Verstappen in VT3, maar orde wordt hersteld in kwalificatie

In de vroege middag was het tijd voor de derde en laatste vrije training. Een dag eerder zette Max Verstappen het veld nog net niet op een seconde, maar op de zaterdag zag het er alweer iets anders uit. Teamgenoot Sergio Pérez ging in de slotfase van de sessie naar de eerste tijd, iets meer dan een tiende van een seconde sneller dan Verstappen. Carlos Sainz werd derde, op zeven tienden achterstand van Pérez, terwijl Charles Leclerc slechts zevende werd en een rode vlag veroorzaakte.

Red Bull was overduidelijk favoriet voor pole, maar die zou in feite niet gaan naar Verstappen. De regerend wereldkampioen had immers een gridstraf, waardoor hij in de achterste regionen van de startopstelling zou beginnen - net als Leclerc. Eenmaal tijd voor de kwalificatie was het begin van de sessie uitgesteld door werkzaamheden aan de vangrails. Het kwalificeren kon uiteindelijk om 16:25u beginnen.

In de kwalificatie ging het nog altijd tussen Red Bull en Ferrari, maar laatstgenoemde team moest ook tijdens de op-één-na belangrijkste sessie van het weekend toekijken hoe de RB18 een stuk sneller was. Verstappen kon in Q3 namelijk een gat slaan van meer dan zes tienden naar Sainz, die wel voor Pérez kwalificeerde. Leclerc werd vierde op acht tienden achterstand van snelste man Verstappen. De pole ging dus naar Sainz, die Pérez naast zich zou krijgen op de startgrid.

Russell ziet Verstappen ondanks startpositie GP België wel winnen

Dat Verstappen dominant was, was niet alleen terug te zien aan het verschil met Sainz. Zo deed de Nederlander maar één run, waar de andere coureurs twee deden. Dat is psychologisch gezien wel fijn, zei teambaas Horner na afloop. 'De ronde was zo goed dat hij niet een tweede ronde hoefde te rijden. Daardoor konden we de motor ook sparen. Hij is echt geweldig bezig.'

Verstappen zelf was ook te spreken over zijn kwalificatie en richtte zijn vizier al op de race. Zijn doel? 'Minimaal het podium, dat is wel het doel met een auto die zo goed gaat', was de Limburger ambitieus. 'We moeten in ieder geval vooruit. Het zou zonde zijn als het niet lukt om op het podium te eindigen', aldus Verstappen, die uiteindelijk net onderaan het middenveld zou starten.

Waar de Red Bull-coureur hoopte op een podium, dacht nummer vier George Russell al aan iets beters dan dat. 'Ik denk dat Max nog steeds de race gaat winnen. Leclerc gaat ook wel naar voren komen.' Over zijn eigen kansen was de Mercedes-coureur minder optimistisch. 'Het zal waarschijnlijk niet gebeuren dat wij op het podium staan. Sainz en Pérez staan namelijk ook nog voor ons.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws