Windsor beschuldigt Wolff: 'Dit werkt bij een grootheid als Hamilton niet' Interviews
Interviews

Windsor beschuldigt Wolff: 'Dit werkt bij een grootheid als Hamilton niet'

Windsor beschuldigt Wolff: 'Dit werkt bij een grootheid als Hamilton niet'

Peter Windsor is van mening dat het vertrek van Lewis Hamilton bij Mercedes alles te maken heeft met de keuzes van teambaas Toto Wolff. De analist legt in een exclusief interview met F1Maximaal uit dat Hamilton zich onvoldoende gesteund voelde bij het team waar hij nu voor het twaalfde seizoen op rij actief is.

De rijdersmarkt voor 2025 leek in de Formule 1 al ver bepaald te zijn in aanloop naar het nieuwe seizoen. Max Verstappen, Charles Leclerc, Lando Norris, Oscar Piastri, Lewis Hamilton, en George Russell zouden allemaal al een contract voor 2025 hebben. Althans, zo werd het door Mercedes afgelopen herfst naar de buitenwereld gecommuniceerd. De schok was dan ook groot toen Hamilton in februari opeens aankondigde dat hij na dit seizoen naar Ferrari verhuist.

Mercedes verhoogde druk op Hamilton

Windsor heeft meerdere keren aangegeven dat Mercedes Hamilton een vervelende situatie bezorgde door George Russell in de andere Mercedes te zetten, waardoor hij niet langer de onbetwiste teamleider is. Des te opvallender is het dat Hamilton er nu voor kiest om bij Ferrari de strijd aan te gaan met Charles Leclerc, eveneens een hoog aangeschreven coureur. 'Het is een wat andere situatie, vanwege een aantal redenen', vindt Windsor. 'Ten eerste zat Lewis (Hamilton, red.) al bij Mercedes met Valtteri Bottas in de andere auto.'

De Fin reed van 2017 tot en met 2021 voor de Duitse fabrikant, en won in die periode tien Grands Prix. Hamilton won in diezelfde periode vijftig races. 'Hij was blij met Bottas als teamgenoot, en voelde zich comfortabel binnen het team en wilde dat Mercedes Bottas in 2022 zou aanhouden. Ze zeiden toe: nee, we gaan tegen de wensen van Lewis in. Dat is al geen geweldige start', zegt de 72-jarige analist over het vertrouwen in Hamilton.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Windsor beschuldigt Wolff: 'Dit werkt bij een grootheid als Hamilton niet'
Lewis Hamilton noemde Valtteri Bottas regelmatig zijn beste teamgenoot ooit.

De onbetwiste rol als eerste coureur van het team verdween daarmee bij Mercedes. 'Wat het Lewis eigenlijk vertelde, is dat ze een snellere coureur in de andere auto wilden hebben om meer druk op Hamilton te zetten en zo nog wat meer uit Hamilton te kunnen halen', zo deelt Windsor zijn visie op de coureurswissel. 'Iedereen die Lewis kent, of welke grootheid dan ook, weet dat dit niet is hoe deze grootheden hierop reageren. Ze reageren niet op dat soort gepor.'

Mercedes liet Hamilton in de steek

Windsor haalt vervolgens de titelontknoping van 2021 erbij. 'Dat zou nooit gaan werken met Lewis, die hierdoor in een vrij oncomfortabele situatie terechtkwam, die uitvergroot werd door het hele gebeuren in Abu Dhabi 2021, waar ik van mening ben dat Mercedes niet genoeg heeft gedaan om de balans te herstellen, door de titelontknoping in de rechtzaal aan te vechten, of wat dan ook nodig was. Ze gaven het vrij snel op, en dat was vrij onbevredigend. Hierdoor is de hele Mercedes-periode na Abu Dhabi vrij oncomfortabel geweest voor Hamilton.'

Hamilton versus Leclerc

In 2022 verloor Hamilton de strijd van Russell. Een jaar later won Hamilton het teamduel overtuigend, en inmiddels staat hij weer op een achterstand. De kans lijkt klein dat hij het makkelijker zal hebben met Leclerc als teammaat, maar Windsor denkt dat Hamilton weet wat hem in het vooruitzicht ligt. 'Bij Ferrari kiest hij ervoor om naast een vrij volwassen Charles Leclerc te gaan rijden. Leclerc is een aardige gast, hij is niet theatraal, over the top, of irritant. Niet dat George Russell dat wel is, dat bedoel ik niet, maar wat ik daarmee bedoel dat er andere coureurs zijn die voor Ferrari hadden kunnen rijden die wel zo zouden zijn geweest. Charles is niet zo, hij is een waardig persoon', zo krijgt de Monegask complimenten.

Windsor probeert zich vervolgens in de zevenvoudig wereldkampioen te verplaatsen. 'Ik denk dat Lewis wel denkt: Charles is natuurlijk supersnel, en hij kent het team, maar ik ben er klaar voor dat hij af en toe wat sneller is dan ik ben, maar ik ga daar een goede tijd hebben. Als ik maar relaxed ben en geniet, wat ik de afgelopen jaren niet gedaan heb, dat ik op de toppen van mijn kunnen kan rijden, en ik ben benieuwd hoe snel ik nog ben in die situatie. Ik denk dat dit de instelling van Lewis is. Ik denk niet dat hij daarnaartoe gaat met het idee dat hij Leclerc moet verslaan, en met de vraag of Ferrari beter is dan Mercedes. Hij wil gewoon een nieuwe omgeving hebben, en is toe aan iets nieuws, en met Leclerc weet hij dat er niet te veel verborgen belangen zijn en politieke spelletjes op de achtergrond.'

Het gebrek aan politieke spelletjes betekent niet dat er geen risico is op clashes tussen de toekomstige teamgenoten. 'Charles is een keiharde coureur, net als Hamilton. Als ze zij aan zij richting de eerste bocht gaan in Barcelona, of waar dan ook, dan wordt het een hard duel, maar als je twee snelle coureurs aanstelt, geldt dit voor elk team', zo wuift Windsor het bezwaar weg.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hamilton qatar crash
Hamilton kwam in Qatar, 2023, in aanraking met Russell.

'Belediging voor Hamilton'

De situatie bij Mercedes valt enigszins te vergelijken met de situatie bij Alpine, twee seizoenen geleden, waar Esteban Ocon al snel een langdurig contract kreeg, waardoor het team voor 2023 moest kiezen tussen de bewezen routinier Fernando Alonso, en het jonge talent Oscar Piastri. Men koos voor een tussenweg en bood de oude Alonso een éénjarig contract aan. De Spanjaard was daar niet van gediend, en zocht zijn heil elders. Tegen de tijd dat Piastri aangekondigd werd, had de Australiër ook al andere plannen gemaakt.

Ook Mercedes koos er bij Hamilton dus voor om een éénjarig contract aan te bieden aan de nu 39-jarige Hamilton, met een optie voor een extra seizoen. De dertien jaar jongere Russell wordt gezien als de toekomst van het team, terwijl Wolff zelf recentelijk aangaf dat hij na het mislopen van Max Verstappen in 2014 niet weer een toptalent wilde mislopen, waarbij hij verwees naar de 17-jarige Andrea Kimi Antonelli, die in de Formule 2 uitkomt.

Windsor snapt dat de korte contractduur bij Hamilton niet goed viel. 'Het is een beetje een belediging', beaamt de analist. 'Ik zou niet gedaan hebben wat Toto Wolff deed, maar hij kwam in deze positie al terecht door George Russell vast te leggen. Als hij Valtteri gehouden had, zoals Lewis wilde, was de opvolging heel logisch geweest. Dan zou Valtteri vervangen zijn door Antonelli, en dan zou dat qua timing ook goed uitgekomen zijn, met Hamilton als de duidelijke eerste coureur', oordeelt de Brit.

Dankzij het vastleggen van Russell, kwam Wolff in een lastige situatie terecht. 'Die logische denkwijze ging de deur uit toen ze Valtteri lieten vervangen door George. Een van de gevolgen daarvan was dat Toto Hamilton zou moeten vervangen als hij nog een jonge coureur wilde inzetten. Dat zou altijd een probleem opleveren, zeker na de chaos in Abu Dhabi. Het is dus niet verrassend dat Lewis ervoor gekozen heeft om naar Ferrari te gaan.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws