Luyendyk snapt straf Verstappen en Hamilton: 'Daarom nemen ze die penalty daar niet' Max Verstappen
Max Verstappen

Luyendyk snapt straf Verstappen en Hamilton: 'Daarom nemen ze die penalty daar niet'

Luyendyk snapt straf Verstappen en Hamilton: 'Daarom nemen ze die penalty daar niet'

Arie Luyendyk vindt het niet raar dat Red Bull Racing en Mercedes rond deze periode van het seizoen de naar verwachting laatste motorstraffen pakken. Volgens de tweevoudig IndyCar-winnaar zijn de aankomende races onbekend terrein voor beide teams, met alle risico's van dien.

'Ze kijken naar elkaar en ze weten waar hun sterkte - en zwaktepunten liggen', vertelt Luyendyk in het Formule 1 Café van Ziggo Sport. 'Vandaar dat Max de vorige race die penalty heeft genomen.' Verstappen verwisselde voor de Russische Grand Prix zijn krachtbron, waardoor hij achteraan moest starten. Volgens Luyendyk was dit ingecalculeerd, mede doordat het doorgaans een circuit is waar Mercedes sterk is.

Er zijn echter ook andere redenen volgens de Nederlandse IndyCar-legende. Met De Grands Prix van Qatar en Saoedi-Arabië gaat de Formule 1 naar twee nieuwe circuits en dus onbekend terrein. 'Daarom nemen ze die penalty daar niet, omdat ze niet weten waar ze tegenop zitten', legt Luyendyk uit. Hij begrijpt dan ook waarom Lewis Hamilton een motorpenalty pakt voor de Turkse Grand Prix, omdat het later te riskant wordt. 'Ik denk dat als hij als tiende zou starten, laten we hopen dat hij vijftiende start, dat hij eerste of tweede zou worden.'

Doornbos: 'Die auto's zijn zo aan elkaar gewaagd'

Collega-analist Robert Doornbos voegt er aan toe dat het dit seizoen minder vaak van tevoren te zeggen valt welk circuit het beste bij een bepaalde auto past. Daarom zijn penalty's incalculeren extra risicovol. 'Die auto's zijn ook zo aan elkaar gewaagd. Voorheen kon je zeggen wat een typisch Red Bull-circuit of typisch Mercedes-circuit is.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws