Verstappen geanalyseerd: 'Haalt zijn voet van het gas waar je juist zou verwachten dat hij gas geeft' Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen geanalyseerd: 'Haalt zijn voet van het gas waar je juist zou verwachten dat hij gas geeft'

Verstappen geanalyseerd: 'Haalt zijn voet van het gas waar je juist zou verwachten dat hij gas geeft'

Vorige week was het tien jaar geleden sinds Max Verstappen zijn eerste wereldtitel pakte, niet in de Formule 1, maar in de kartsport. In het Franse Varennes was Verstappen de concurrentie voor het eerst te snel af, en zo werd hij op toen nog 15-jarige leeftijd wereldkampioen, met een bekende nummer twee op gepaste achterstand: Charles Leclerc.

Anno 2023 is het beeld in de Formule 1 niet veel anders. Leclerc weet lang niet altijd die tweede plek te pakken, maar met grote regelmaat is Verstappen de enige coureur op de finishfoto bij het pakken van zijn volgende Grand Prix-zege. In Japan was het weer eens duidelijk dat onder meer teamgenoot Sergio Pérez ontzettend veel moeite heeft om de wereldkampioen bij te houden.

Verstappen valt op met voetenwerk

Dat heeft deels te maken met de unieke rijstijl die Verstappen hanteert. Kartcoach Terence Dove bekeek de kartbeelden van Verstappen uit 2013 uitvoerig. 'De onboardcamera laat niet zijn handen, maar juist zijn voeten zien', zo wijst Dove bij Motorsport al een groot verschil aan met het gros van de onboardbeelden in de Formule 1. 'Je ziet dat hij zijn voet van het gaspedaal haalt op momenten waar je juist zou verwachten dat hij gas zou geven.'

Verstappen lijkt perfect aan te voelen hoe hij de beste rondetijd kan neerzetten. 'Hij voelt de snelheid, grip en waar de kart is perfect aan, en weet wanneer hij even geen gas moet geven. De meeste coureurs hebben gewoon één stand: als ik gas kan geven, doe ik dat. Hij hanteert een heel ander niveau qua sensitiviteit', beseft Dove.

Voormalig Formule 1-coureur Jolyon Palmer deelde het circuit met Verstappen in de Formule 1, maar is tegenwoordig werkzaam als analist voor F1TV: 'Hij stuurt soepel in, maar stelt de auto heel agressief af op de neus, op de rand van overstuur. De meeste coureurs willen een achterkant met meer stabiliteit. Max kan daar dankzij zijn subtiele sturen en agressieve voorkant goed mee leven. Technisch gezien is dit waarschijnlijk de snelste manier', deelt de Brit.

Zelfvertrouwen van Verstappen onbetwist

Een ander onderdeel waar Verstappen in uitblinkt, is zijn rotsvaste zelfvertrouwen, en dat maakt de Red Bull Racing-coureur dan ook extra sterk. 'Om een geweldige coureur te worden, heb je uitzonderlijk veel zelfvertrouwen nodig', voegt Dove toe, die daarbij onder meer aanhaalt hoe Verstappen in 2015 in Singapore op 17-jarige leeftijd vol overtuiging een teamorder negeerde, en na afloop gelijk kreeg van teambaas Franz Tost.

Stem op F1Maximaal voor Website van het Jaar en maak kans op een PlayStation 5 en veel meer!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws